avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara copil

Buna ziua

am un copil minor dintr-o relatie anterioara si de cateva luni am si 2 copii cu actuala mea sotie.
Pentru pensia alimentara a primului copil nu am avut nimic stabilit pe cai oficiale. Mama copilului a vrut ca in lege, 25% din venituri (cam 1500 lei lunar) si asa am facut, nu am stat la discutii daca chiar are nevoie de acesti bani, ba chiar am acoperit in unele luni si alte cheltuieli neprevazute pt copil

Acum ca au aparut gemenii, as fi vrut sa reduc suma si am discutat despre asta cu mama primului copil.
Intentia mea era sa ne ghidam din nou dupa lege si asta inseamna cam 17% din salariul meu (am impartit procentul de 50% la 3 copii), deci cam 1200 lei lunar.

Problema e ca ea nu este deloc de acord cu reducerea sumei pentru ca spune ca noi ne permitem oricum, in timp ce ea castiga ceva mai putin decat mine.
Actuala mea sotie are un salariu foarte mare, mult mai mare decat al meu si mama primului copil si-a dat seama de asta in timp.
A spus ca nu e normal ca cei 2 copii cu sotia mea sa aiba mai multe decat baiatul nostru si oricat am incercat sa ii explic ca si daca ar avea mai multe, asta ar fi pentru ca sotia mea castiga mult mai mult decat mine si decat ea, nu intelege.
Ameninta ca daca o sa ii dau mai putin o sa apeleze la instanta.

Pe langa problema financiara in sine - eu personal nu imi permit o suma mai mare de atat pt copiii mei si nu e normal sa conteze venitul actualei sotii in calculul sumei pt fiul meu cu alta femeie- mai e si problema principiilor.
Vreau sa tratez toti copiii la fel si nu as vrea sa ajunga sa dea sotia mea bani practic pt primul meu copil.

Mai mentionez 3 lucruri:
- am si o rata extrem de mare pt un credit facut acum mai multi ani (inainte sa am copii) si totusi am calculat intotdeauna venitul net, fara sa pun la socoteala rata
- chiar si in conditiile sumei reduse, daca mama copilului ar aloca 25% din veniturile ei pt ca are un singur copil in intretinere, s-ar ajunge la aproximativ 2000-2300 lei lunar pt copil, o suma mai mult decat rezonabila pt intretinere.
- pe laga partea materiala, am fost un tata implicat in viata copilulu de cand s-a nascut si pana acum (are 4 ani) si nu se va schimba nimic aici. Il vizitez de cel putin 2 ori pe saptamaa, cel putin 2 weekenduri pe luna vine la mine si sotia mea acasa plus cateva mini-vacante pe an. As fi disponibil si pt mai mult, dar atat vrea mama lui si nu am insistat.

As vrea sa stiu daca in instanta i s-ar da dreptate in conditiile descrise mai sus (pentru care am dovezi).
In plus, as vrea sa stiu daca ar fi amestecata si sotia mea intr-un eventual proces (sa fie chemata in instanta, sa se ceara adeverinte cu salariul ei de la firma unde lucreaza etc)

Am citit mai multe thread-uri din forum pe tema pensiei, dar nu am gasit nimic similar.
Am scris mult pt ca am vrut sa redau toata situatia si va multumesc anticipat pt ajutor
Ultima modificare: Duminică, 2 Februarie 2014
Ursul77, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:07, 3 Februarie 2014
nu vreau sa deschid eu proces. vreau sa aflu ce riscuri sunt daca ii virez suma micsoara si deschide ea proces.
ma intereseaza ce sanse are in instanta sa obtina mai mult de 16,6% (o estimare, imi dau seama ca totul variaza in realitate).

din moment ce suma data pana acum nu a fost stabilit de o instanta, inseamna ca nu incalc nicio hotarare daca acum o sa dau mai putin.
pentru tot ce am dat pana acum am dovezi clare, deci nu poate sa nu recunoasca (am inclusiv chitante pt lucrurile de valoare mai mare pe care le-am achizitionat)

Am retinut ca daca deschide proces va trebui sa mergem intai la mediator.
Nu are nici o sansa sa obtina o suma mai mare.
nu riscati nimic
Si totusi.. cum de nu aveti stabilit un cuantum al pensiei ? Ati fost concubini ?
Daca nu Aveti nicio hotarare sau intelegere autentificata la notar, puteti plati cat doriti, iar daca mama nu e multumita, va poate actiona in instanta pt stabilirea pensiei. Nu va putea obtine mai mult de procentul maxim legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere pensie alimentara ciciilo ciciilo Buna ziua. In urma divortului instanta a decis ca eu sa platesc 1/3 din venituri pentru cei 2 minori ramasi in grija fostei sotii. In prezent m-am recasatorit ... (vezi toată discuția)
Reducere pensie de întreținere după împlinirea a 18 ani. poate fi modificat procentul de 16,6% stabilit de prima instanță? Raducu_Ion Raducu_Ion Bună seara, Aș dori să vă întreb ce șanse am să obțin o reducere a pensiei alimentare retribuită fiicei mele, care are vârsta peste 18 ani? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, onorabili/onorabile dni/dne av, ,va rog sa fiu ajutata ... colinsmarty colinsmarty Buna ziua, Onorabili/Onorabile dni/dne av, ,va rog sa fiu ajutata cu un raspuns informat vizavi de o speta. Daca exista pe rolul instantei o cerere de ... (vezi toată discuția)