avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită CCR: Executarea silita fara acordul instantei este ...
Discuție deschisă în Executare silită

CCR: Executarea silita fara acordul instantei este neconstitutionala

In nov 2008 am castigat un proces impotriva Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Parata a facut recurs. Insa acesta a fost respins de curand, in aprilie curent, pentru ca s-a depasit termenul legal. Am citit recent pe Avocatnet un articol care prezinta o lege de natura sa complice obtinerea banilor prin executare silita. Banuiesc ca de bunavoie ANRP nu imi va da suma stabilita... Ma puteti lamuri care e situatia de fapt? Nu mai este suficient sa apelez la executorul judecatoresc? Multumesc.
Nu inteleg de ce ati citat mesajul colegului, mesaj corect si pe care oricum nu l-ati contrazis in ce ati scris sub el.

Nu se incalca deloc principiul separatiei puterilor atata timp cat exista institutia contestatiei la executare. In Romania avem cea mai proasta reglementare a procedurii executarii silite.
Contestatie la executare am facut, de platit tot-am platit, pentru ca executorul majora rapid suma-oricum pe langa jaful creditorului am platiti si "lectia" executorului (totul este bine orchestrat)...pana la termenul urmator mai este- dosarul de 1 1/2 luna nu a ajuns in arhiva... de ce oare? asa ca, poate, poate o instanta ar fi tinut cont ca am facut contestatie in anulare la o hot irevocabila. De ce oare se invata dreptul dupa carti?
Stimate Brom, daca citez pe cineva nu este obligatoriu sa il contrazic.Pot face si anumite precizari fara a contrazice in mod direct.
Separatia puterilor in stat era incalcata si asa a decis si Curtea Constitutionala.
Cenzura instantei nu trebuie inlaturata.

avocat Claudiu Lascoschi
Iartati-ma domnule avocat, eu sunt mai greu de cap! Pricep mai greu. Acum am inteles pentru ca ati binevoit a-mi explica. Va multumesc !

Cenzura instantei intervine in contestatia la executare. Nu era nicidecum inlaturata. Incuviintarea executarii silite este inutila asa cum am mai spus. Nu aduce nimic in plus in cadrul procedurii executarii silite. Doar o ingreuneaza si mai mult. Avem cea mai proasta procedura de executare din cadrul UE, cea mai greoaie, e culmea sa invoci dispozitii comunitare pentru a o ingreuna si mai tare. Dar dimineata cand m-am trezit era tot in Romania, asa ca nu ma mai mira nimic.
Haideti sa fim seriosi.
Se pot face cu mare usurinta abuzuri de catre executorii judecatoresti.
Va dau de exemplu un caz in care am plecat la mare in vacanta dupa ce am obtinut o suspendare a executarii silite si executorul i-a spus la client ca e bine daca semneaza procesul verbal...prin care urma sa fie executat ( evacuat).PRECIZEZ: cu hotarare de suspendare si cu certificat de grefa pregatit special pt executor...Am scos totul intr-o zi si executorul...a executat in ciuda unei suspendari a executarii silite...
Eu nu am fost platit si pt executare silita ( ci doar pt judecata pe suspendarea executarii...)Daca eram platit puteam sa mai intarzii o zi la mare.
Anterior mai imi fusese admisa o contestatie la executare exact intre aceleasi parti si acelasi executor, motiv pentru care iar au deschis o executare silita...aceasta suspendata.

Este bine ca separatia puterilor in stat sa existe, mai ales daca si constitutia prevede asa.Este bine sa previi orice posibil abuz decat sa incerci sa il dregi apoi.Statul are obligatia de a asigura o legislatie conforma cu CEDO.
Poate ca fiecare dintre noi se afla la poli opusi in ceea ce priveste apararea clientilor si de aceea exista o diversitate de opinii atat de pronuntata.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Prescriptie sau nu? lia76 lia76 Buna ziua. Am urmatoarea speta. In anul 2005 X a semnat un contract de imprumut incheiat la notar cu garantie imobiliara cu Y, iar termenul de rambursare a ... (vezi toată discuția)
Exceptie de neconstitutionalitate Alina_Bog Alina_Bog Buna ziua! As avea o nelamurire: in cazul creantelor bugetare, executarea silita se desfasoara fara o prealabila incuviintare a instantelor de judecata. Aveti ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate teisoara teisoara Buna ziua, as dori va rog frumos un raspuns la aceasta intrebare: _in cazul executarilor silite incepute dupa 18.12.2015,pe calea contestatiei la executare ... (vezi toată discuția)