avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Echipa foto-video
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Echipa foto-video

De cateva luni fac fotografie de eveniment (nunta, botez, majorat) si sunt insotit de un coleg cameraman. Ne gandim sa intram in legalitate , insa deocamdata ne interesam ce este mai avantajos. Amandoi suntem angajati separat si nu stim ce sa alegem intre î.i., PFA, SRL sau SRL-D (eu am sub 35 de ani). Stiu ca pentru PFA si II iti trebuie diploma la infiintare si ca pentru SRL e nevoie de contabil.
Intrebarile sunt:
1. Care este cea mai avantajoasa forma din punct de vedere al taxelor platite (nu al timpului sau al costului de infiintare pentru ca nu ne grabim)? Ne intereseaza ce vom plati dupa.
2. Noi estimam acum profit in jur de 25.000 de ron total. E mai bine un PFA cu norma fixa de venit sau un SRL-D?
3. Daca eu imi fac PFA, trebuie sa-l angajez pe el la PFA-ul meu pentru a nu avea probleme la nunti?
4. Trebuie sa platim contributii la sanatate, pensii, somaj daca noi suntem deja angajati cu carte de munca si facem asta extratime?
5. Trebuie casa de marcat la toate cele 4 forme? Sau la PFA si II merge cu chitanta?
6. Trebuie sa facem contract cu clientii si sa taiem vreo chitanta inainte de eveniment sau daca vine vreun control putem preciza ca plata se face la livrare?

Va multumesc frumos! Chiar m-am incurcat in taxe, impozite, declaratii. Am citit unele lucruri, dar nu prea am inteles.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
fotografeveniment, utilizator
Cel mai recent răspuns: Serbanstefan21 , utilizator 14:25, 6 Februarie 2019
Am luat o decizie: fiecare dintre noi isi face un pfa, pentru ca mai avem si activitati separate. Mentionez din nou ca suntem angajati deja. La mine in localitate norma de venit pentru activitati fotografice e de 9600 de ron.
1. Ar trebui sa platesc asadar: 16% impozit pe profit din 9600 si 5.5 % tot din 9600 anual? Adica 1536 impozit si 528 la sanatate? Sau sanatatea se plateste trimestrial sau altfel.
2. Este precizat la norma de venit -reducerea cu 40% a normelor anuale de venit pentru contribuabilii care au si calitatea de salariat cu contract de munca;
Asta inseamna ca de fapt taxele nu le mai aplic la 9600 de ron, ci la 5760 ron? Adica calculez 16% impozit pe profit si sanatate din acesti 5760?

Multumesc inca o data! Se clarifica problema!
1. Indiferent cat veti incasa intr-un an, impozitul si contributia la sanatate se calculeaza la acea norma de venit care se stabileste anual de catre cei de la finante la nivelul fiecarui judet si pentru fiecare cod caen in parte.
Dar plata efectiva se face trimestrial, pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru, deci primul termen e 25 martie 2014.
2 pentru aventualele reduceri aplicate la nivel local pentru norma de venit, interesati-va acolo la finante care e procedura, ce trebuie sa depuneti pentru a beneficia de ea.
Buna ziua domnule Neagu,
Foarte utila conversatia. Sunt fotograf si folosesc de un an un PFA cu norma de venit. In Actul Contitutiv am trecut codul 7420. Am achizitionat si o casa de marcat si ma lovesc de problema pe care o reclamati si dumneavoastra mai sus.
"Casa de marcat va trebuie in ambele variante dar nu o luati pe la evenimente caci de fapt aveti un sediu si acolo o tineti."
Va adresez o intrebare. In ce conditii pot folosi casa de marcat in regim ambulant? Mai precis, doresc sa printez fotografii instant pe care sa le vand invitatilor la evenimente.
Apreciez orice sfat.
Este o situatie mult prea particulara. De obicei serviciul il contractati direct cu mirii, ei va dau comenzile (tot ei va platesc la sediu) si apoi lor le dati ce fotografiati si filmati, eventuale albume foto profesionale iar ei, la randul lor, dau la invitati poze.
Ar fi chiar incomod sa stati cu imprimanta si cu o casa de marcat portabila. Cereti adresa si le trimiteti ulterior sau ii invitati la sediu.
Buna ziua,
sunt fotograf si vreau sa deschid o firma de evenimente si as avea o nelamurire:daca eu vreau sa iau pe cineva doar pt 4 ore sambata la o nunta ce trebuie sa i fac baiatului,un ctr de prestri servicii.
Eu il platesc cu 400 lei pt aceste ore si vreau sa stiu ce platesc la stat pt acesti bani 400 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)
Pfa - activitati fotografice lucalis lucalis Buna ziua, am si eu cateva intrebari legate de un PFA sau II: - doresc sa infiintez II (intreprindere individuala) - cod CAEN: 7420 (activitati ... (vezi toată discuția)
Sanctiune activitati fotografice fotografeveniment fotografeveniment De cateva luni fac fotografie de eveniment (nunta, botez, majorat) si sunt insotit de un coleg cameraman. Ne gandim sa intram in legalitate (SRL sau PFA), insa ... (vezi toată discuția)