avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ICCJ inca nu a publicat o practica judiciara pe coduri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ICCJ inca nu a publicat o practica judiciara pe coduri

Din ce motiv ICCJ nu a publicat inca practica sa cu privire la aplicarea legii?
Oare nu s-a pronuntat nicio solutie pana astazi?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:40, 3 Martie 2014
Da, nu este clar deloc...
Exista si contraargumente juridice.

Legea nu definieste ceea ce sustine profesorul Streteanu si pot fi facute mai multe interpretari juridice.

Am un caz in care se va dispune achitarea in baza noii legi dar am invocat si art 320 CPP intrucat am finalizat procesul si s-a repus pe rol dupa 1 februarie 2014.
Ma intreb daca instanta va putea retine si achitarea si aplicarea art 320 ind 1 CPP...

A hotarat vreo instanta pana acum pe asa ceva?
Adica sa aplice doua legi mai favorabile?

Art 320 ind 1 era si in vechiul cod de pr. pen si nu in vechiul cod penal pe de alta parte...

Mai am un caz in care pe inselaciune 10 - 20 ani pedeapsa pe legea veche va beneficia de lege favorabila, dar si acolo am mers tot pe art 320 ind 1 CPP.
In acest caz cred ca ar conta mai putin deoarece daca ii aplica o pedeapsa de 2 ani se poate ajunge la amanarea aplicarii pedepsei si cerusem suspendare sub supraveghere pe vechiul cod penal.
I-a aplicat insa 3 ani si 4 luni si i-a dat cu executare.Nu am inteles de ce nu i-a dat fix 3 ani ca se putea...
In acest caz restul inculpatiilor au pedepse de 10 ani.

Daca ceilalti inculpati ajung la 5 ani tind sa cred ca 2 ani ar fi just pentru clientul meu, ca un an ar cam fi prea putin...
Dar nu conteaza decat sa nu ajunga la inchisoare.

Mai am insa de socotit ceva ca sunt mai multe infractiuni in concurs si sa nu am nevoie de art 320 ind 1 CPP si aici...
Pe inselaciune nu as avea nevoie de art 320 ind CPP...dar e concurs de infractiuni...

Art 320 ind 1 CPP ma intreb daca nu ar trebui sa ramana castigat din moment ce s-a aplicat...de prima instanta ( aici cazul se afla in instanta de apel)

In primul caz asa pare sa considere instanta ( e vorba de prima instanta care a intrat in pronuntare ) dar...ramane de vazut cum va pronunta hotararea.
Avem insa art 375 in NCPP cu corespondenta la art 320 ind 1 VCPP.
mai e 396 alin 10.
eu pana acum nu am vazut sentinte la care sa se tina cont si de recunoastere pe noul cod.
cele mai multe le-am vazut reduse insa in urma contopirii cu 1/3 din rezultanta depasea pedeapsa actuala situatie in care pedeapsa rezultanta a fost redusa la cea actuala.
nu am inteles de ce s-a mai admis cererea atat timp cat s-a ajuns la exact aceeasi pedeapsa.
am mai vazut sentinte in care s-au redus pedepsele iar contopirea s-a facut pe vechiul cod mentinandu-se cuantumul sporului aplicat pe vechi(tot a fost ceva ca s-a mai redus ceva)
jenant este ca majoritatea reducerilor au fost la infractiuni de viol unele chiar cu parti vatamate copii.
si eu sunt intr o asemenea situatie....am o pedeapsa de 3 ani sub supraveghere (6 pedepse contopite,aplicata pedeapsa cea mai grea de 2 ani,plus un spor de 1 an) si mai am un dosar pe rol tot pt inselaciune si fals....(fapte concurente cu cealalte fapte pt care am fost condamnat)..oare ce sentinta primesc? se descontopesc pedepsele? si recontopesc pe toate,inclusiv pedeapsa pe care voi primi conform noul cod sau conform vechiul cod? am recunoscut...se aplica art 320 ind 1? am sanse la amenda? daca primesc amenda tot se contopesc pedepsele si poate sa fie cu executare?
Eu inca nu am finalizat niciun proces cu pedepse mari pe noua lege pana acum.
Si cred ca va mai dura...sper eu...ca nu ma grabesc...

La cele cu pedepse mici s-au tot amanat pronuntarile...si se va ajunge la suspendare...

Trebuie foarte mare atentie cu aplicarea legii penale mai favaroabile...
Multi avocati credeau si inca cred ca este foarte simplu dar...exista o anumita imprevizibilitate...cel putin la o prima vedere...
Poate ca nici nu prea imi place mie cum se vede aplicarea legii penale mai favorabile...la o prima vedere...

Este foarte complicat pentru avocati intrucat modificarea legii a reglementat recursul in casatie care mi-a stricat foarte multe socoteli deoarece la ICCJ se judeca mult mai bine fata de alte instante si acum...e cam haos...cu noua lege...si in plus, s-au restrans motivele de recurs in casatie, ceea ce este foarte complicat pentru avocati cred eu...

La ICCJ se sustine ca s-au aplicat pedepse mai mari decat trebuia...in cazurile cu contopiri si recidiva...cu aplicarea legii penale mai favorabile...
Mai exista o problema si ca urmare a faptului ca, la ICCJ daca se greseste cu aplicarea noii legi asa va ramane situatia persoanei condamnate deoarece nu mai au recurs.
Eu nu afirm ca s-a gresit, dar daca se ajunge la pedepse mai mari ajung sa ma gandesc la efectul legii penale mai favorabile.
Asa cum spuneam mai sus...nu ma grabesc deloc sa ma judec...ca nu este indicat, cel putin deocamdata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza? Imparatul Imparatul Poate fi un inculpat pedepsit cu cuantumul si anii de pedeapsa din noul cod penal, pentru 3 fapte? Din noul cod, pentru ca anii de pedeapsa sunt mai ... (vezi toată discuția)
L202/2010 si circumstantele atenuante ContSters170716 ContSters170716 Buna, Lansez si eu o dezbatere. Avand in vedere prevederile L 202/2010 in ceea ce priveste recunoasterea faptelor retinute in rechizitoriu, iar ca efect ... (vezi toată discuția)
320 ind 1 in recurs. iccj ContSters241638 ContSters241638 Ieri am avut ultimul termen la ICCJ intr-un caz de dosar de infractiuni informatice pentru care am fost condamnat la pedeapsa de 5 ani inchisoare. In apel am ... (vezi toată discuția)