Buna seara,
In situatia in care partile aflate la mediere (obiect-iesire din indiviziune teren si casa, cealalta parte doreste partea in bani) ajung la o intelegere, mediatorul redacteaza proceul verbal de sedinta si acordul lor de mediere, sau direct acordul. Mediatorul trebuie sa semneze si el acordul de mediere al partilor?
Va multumesc
Intr-adevar in cazurile prev expres de lege acordul de mediere se redacteaza de mediator, sub sanctiunea nulitatii. In aceste situatii se va face in Acord mentiunea ca a fost redactat de catre mediator, care il va si semna.
Va multumesc.
In concluzie acordul se semneaza de parti, iar undeva sub parti se poate scrie o sectiune Tehnoredactare: Birou de Mediator..... semnatura si stampila mediatorului?
Apropo poate semna acordul mandatarul uneia dintre parti, exista procura notariala pt reprezentare la mediator.
Multumesc mult.
Da, pe Acordul de mediere se trece: redactat de mediator X, semnatura si stampila pe fiecare pagina. Il incarcati pe CD in format word (rolul acestei actiuni este de a ajuta grefiera sa dea copy/paste) si procesul verbal de incheiere a medierii. Intrucat practica nu este unitara inca, sunt instante care solicita si certificatul de informare, asa ca preventiv puteti da partilor inca un original pentru instanta.
In legatura cu procura mandatarului, trebuie ca ea sa fie speciala, altfel partile pot avea probleme la consfiintirea acordului.
In procura trebuie sa scrie exact care sunt limitele mandatului, ce trebuie mandatarul sa negocieze si cat, in cadrul medierii.
Am cateva exemple discutate in cadrul unor intalniri lunare consultative, din care putem trage concluzii, asa ca o sa va detaliez o speta.
Mandatarul unei parti, conform procurii, trebuia sa obtina 5000 euro sulta (partaj), dar in urma negocierii din cadrul medierii, a obtinut 7000 euro. Acordul de mediere a fost depus la instanta pentru consfiintire, impreuna celalalte inscrisuri si cu cererea de hotarare de expedient, iar instanta dupa ce le-a analizat, a respins acordul intrucat acesta a excedat vointa partilor.
Cererea de incuviintare a Acordului de mediere va fi facuta de un alt expert (avocat), intrucat mediatorul nu isi poate depasi atributiile.
Da legally_aid, intanta a considerat ca mandatarul (in speta un avocat foarte bataios care a obtinut pentru clientul sau tot ce acesta a dorit) si-a depasit mandatul si nu a respectat vointa partii. Colegul mediator care a avut speta respectiva, a mentionat ca avocatul i-a relatat ca instanta a afirmat: "acordul de mediere reprezinta emanatia efectiva si exclusiva a vointei partilor"...ori vointa uneia dintre parti a fost sa obtina 5000 euro si nu 7000 euro.
In celelalte spete despre care am cunostinta, acordurile au fost respinse tot datorita faptului ca mandatarul si-a depasit mandatul.
Acordul de mediere
DanyD
In acordul de mediere trebuie sa se regaseasca si numele mediatorului ca parte sau doar partile intre care a intervenit acordul?
Am vazut un acord in care ... (vezi toată discuția)