medierea dintre doua parti cu interese contrare, cu sau fara intocmirea unui Acord de mediere, are natura juridica.
Medierea
nu are natura juridica.
Al doilea aspect: daca la mediere nu se prezinta decat solicitantul ce acte intocmeste mediatorul?Aud?? Pai nu intocmeste el un Proces-verbal? Si nu trebuie sa semenze acest process-verbal? Fara semnatura mediatorului, cum dovedeste partea ca a fost la mediator?? Cred ca ati vorbit in necunostinta de cauza.
Daca nu se prezinta decat solicitantul, nu vorbim despre mediere, ci despre o solicitare de deschidere a procedurii nefinalizata ca urmare a lipsei sau refuzului celeilalte parti. Procesele verbale se semneaza de mediator. Pentru a dovedi ca fost la mediator si a facut medierea (presupunand ca ar fi nevoie sa faca aceasta dovada cuiva), partea are la indemana atat contractul de mediere, cat si procesul verbal de prezenta si mai ales pe cel de inchidere a medierii, toate semnate
SI de mediator. Dovada medierii nu este constituita de acordul de mediere, care nu este obtinut in toate cazurile sau in orice caz nu este obligatoriu in forma scrisa decat in anumite situatii, expres prevazute de lege. Forma scrisa, in majoritatea cazurilor, este doar o conditie ad probationem, nu ad validitatem.
Eu mi-am asistat clientii la 5 sedinte de mediere, din care doua s-au incheiat cu Acord de mediere, iar restul prin PV-uri in care s-a mentionat ca partea cealalta a refuzat sau nu s-a prezentat.
Va felicit sincer, insa, din ceea ce spuneti, ati asistat doar la doua sedinte de mediere si la 3 tentative de informare privind medierea. Situatiile sunt diferite, documentele aferente sunt diferite.
Toate aceste acte au fost intocmite si semnate si de mediator, clientii achitand anumite taxe....Asa ca eu sigur vorbesc din experienta, ultima chiar de ieri, 11 martie.
Sigur ca mediatorul redacteaza procesele verbale, are si optiunea (uneori chiar obligatia) de a redacta acordul de mediere, il si semneaza si stampileaza in
aceasta calitate, i se achita si niste tarife sau onorarii. Va felicit pentru vasta experienta si va rog sa evitati sa faceti presupuneri in ceea ce o priveste pe a mea. Va multumesc!