avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Proces verbal si acordul de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Proces verbal si acordul de mediere

Buna seara,
In situatia in care partile aflate la mediere (obiect-iesire din indiviziune teren si casa, cealalta parte doreste partea in bani) ajung la o intelegere, mediatorul redacteaza proceul verbal de sedinta si acordul lor de mediere, sau direct acordul. Mediatorul trebuie sa semneze si el acordul de mediere al partilor?
Va multumesc
Mediatorul la cererea partilor redacteaza acordul si incheie PV de inchidere a medierii. Acordul in mediere nu e obligatoriu semant de catre mediator fiindc acesta e al partilor. PV de incheierii a medierii se semneazade catre toata lumea inclusiv de mediator si insoteste acordul de mediere. In PV de inchidere a medierii se consemneaza succint contractul in baza caruia s-a facut medierea, partile, obiectul medierii si cum s-a incheiat aceasta, cu acord total, partial, denuntarea medierii de una din parti sau esuarea medierii. Indifernet de rezultatul medierii partile sunt obligate sa semneze PV de inchidere a medierii.
Mandatarul poate semna orice act daca acest drept i-a fost anume dat de catre mandant. Mediatorul semneaza Acordul de mediere in toate cazurile, deoarece este platit de parti pentru efectuarea unei operatiuni juridice, pentru care este necesara dovada indeplinirii procedurii de mediere. Deci nu se trece in subsol mentihnile aratate de dvs , ci trebuie semnat si stampilat expres orice act intocmeste mediatorul, dar si cel la care participa...
polloctav a scris:

Mediatorul semneaza Acordul de mediere in toate cazurile, deoarece este platit de parti pentru efectuarea unei operatiuni juridice, pentru care este necesara dovada indeplinirii procedurii de mediere.


Medierea nu este o procedura juridica, serviciile mediatorului nu au natura juridica. Mediatorului ii este chiar interzis sa ofere consiliere juridica partilor, chiar daca ar avea competente in acest sens in virtutea unei eventuale pregatiri juridice, care, insa, nu este obligatorie pentru a profesa ca mediator.

De asemenea, semnatura si stampila mediatorului pe acordul de mediere nu confera acestuia calitatea de inscris autentic, in sens juridic.

Dovada "indeplinirii" medierii se face prin procesul verbal de inchidere a medierii. Acesta va insoti in mod obligatoriu acordul de mediere in situatia in care acesta va fi supus procedurilor ulterioare de autentificare sau incuviintare de catre instanta, indiferent daca acest demers se face ca urmare a obligativitatii legale sau a optiunii partilor.

Procesul-verbal de inchidere a medierii este singurul document obligatoriu de emis de catre mediator si de semnat de catre parti si mediator.

@mediator-comeaga. Pana la un punct sunt de accord cu dvs, cu precizarea ca nimeni nu a spus ca acordul de mediere sau actele facute de mediator sunt inscrisuri autentice si nu "inscrisuri sub semnatura private". In schimb, natura oricarei conventii, concilieri asupra unui litigiu, medierea dintre doua parti cu interese contrare, cu sau fara intocmirea unui Acord de mediere, are natura juridica. Al doilea aspect: daca la mediere nu se prezinta decat solicitantul ce acte intocmeste mediatorul?Aud?? Pai nu intocmeste el un Proces-verbal? Si nu trebuie sa semenze acest process-verbal? Fara semnatura mediatorului, cum dovedeste partea ca a fost la mediator?? Cred ca ati vorbit in necunostinta de cauza. Eu mi-am asistat clientii la 5 sedinte de mediere, din care doua s-au incheiat cu Acord de mediere, iar restul prin PV-uri in care s-a mentionat ca partea cealalta a refuzat sau nu s-a prezentat.Toate aceste acte au fost intocmite si semnate si de mediator, clientii achitand anumite taxe....Asa ca eu sigur vorbesc din experienta, ultima chiar de ieri, 11 martie.


medierea dintre doua parti cu interese contrare, cu sau fara intocmirea unui Acord de mediere, are natura juridica.


Medierea nu are natura juridica.


Al doilea aspect: daca la mediere nu se prezinta decat solicitantul ce acte intocmeste mediatorul?Aud?? Pai nu intocmeste el un Proces-verbal? Si nu trebuie sa semenze acest process-verbal? Fara semnatura mediatorului, cum dovedeste partea ca a fost la mediator?? Cred ca ati vorbit in necunostinta de cauza.


Daca nu se prezinta decat solicitantul, nu vorbim despre mediere, ci despre o solicitare de deschidere a procedurii nefinalizata ca urmare a lipsei sau refuzului celeilalte parti. Procesele verbale se semneaza de mediator. Pentru a dovedi ca fost la mediator si a facut medierea (presupunand ca ar fi nevoie sa faca aceasta dovada cuiva), partea are la indemana atat contractul de mediere, cat si procesul verbal de prezenta si mai ales pe cel de inchidere a medierii, toate semnate SI de mediator. Dovada medierii nu este constituita de acordul de mediere, care nu este obtinut in toate cazurile sau in orice caz nu este obligatoriu in forma scrisa decat in anumite situatii, expres prevazute de lege. Forma scrisa, in majoritatea cazurilor, este doar o conditie ad probationem, nu ad validitatem.


Eu mi-am asistat clientii la 5 sedinte de mediere, din care doua s-au incheiat cu Acord de mediere, iar restul prin PV-uri in care s-a mentionat ca partea cealalta a refuzat sau nu s-a prezentat.


Va felicit sincer, insa, din ceea ce spuneti, ati asistat doar la doua sedinte de mediere si la 3 tentative de informare privind medierea. Situatiile sunt diferite, documentele aferente sunt diferite.


Toate aceste acte au fost intocmite si semnate si de mediator, clientii achitand anumite taxe....Asa ca eu sigur vorbesc din experienta, ultima chiar de ieri, 11 martie.


Sigur ca mediatorul redacteaza procesele verbale, are si optiunea (uneori chiar obligatia) de a redacta acordul de mediere, il si semneaza si stampileaza in aceasta calitate, i se achita si niste tarife sau onorarii. Va felicit pentru vasta experienta si va rog sa evitati sa faceti presupuneri in ceea ce o priveste pe a mea. Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Despre acordul de mediere Ramona24 Ramona24 Buna seara, 1.In situatia in care obiectul medierii este stabilirea limitei dreptului de proprietate, servitutea de vedere...(doua imobile-doi ... (vezi toată discuția)
Acordul de mediere DanyD DanyD In acordul de mediere trebuie sa se regaseasca si numele mediatorului ca parte sau doar partile intre care a intervenit acordul? Am vazut un acord in care ... (vezi toată discuția)
Medierea prin avocat CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti se poate face medierea prin avocat daca clientul nu se afla in tara? Ambele parti sunt plecate din tara si probabil doar avocatul sau avocatii ... (vezi toată discuția)