avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Proces verbal si acordul de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Proces verbal si acordul de mediere

Buna seara,
In situatia in care partile aflate la mediere (obiect-iesire din indiviziune teren si casa, cealalta parte doreste partea in bani) ajung la o intelegere, mediatorul redacteaza proceul verbal de sedinta si acordul lor de mediere, sau direct acordul. Mediatorul trebuie sa semneze si el acordul de mediere al partilor?
Va multumesc
Multumesc pentru ca mi-ati dat dreptate, pentru ca involuntar, asa ca argument suplimentar, daca procedura de informare nu ar fi obligatorie, instanta nu ar anula cererile formulate de parte pentru lipsa dovezii ca a fost la mediator....Or, daca partea "adversa" nu se prezinta la mediator, nu se poate elibera Certificatul, fiind eliberat doar un PV. Acesta are caracterul unui inscris authentic care face dovada ca s-a incercat efectuarea procedurii informarii, ca am fost la mediator, dovada necesara pentru ca instant sa nu imi anuleze cererea pentru lipsa procedurii de informare....Cred ca este un cerc vicios, lasat de legiuitorul specialist" asa la voia intamplarii insufficient reglementat, insa cred ca trebuie interpretat si folosit ca atare! Despre beneficiul procedurii medierii inca nu vorbim....deocamdata reprezinta doar un obstacol in plus, o risipa de timp, fonduri, nervi, etc...
PV are calitatea de act autentic doar in ce priveste calitatea lui de inscris original, act emis de mediatorul care il semneaza. In ce priveste notiunea juridica de inscris autentic, nici unul din actele emise de mediator nu se incadreaza in aceasta categorie.
Conf art 269 CPC
(1) Înscrisul autentic este înscrisul întocmit sau, după caz, primit şi autentificat de o autoritate publică, de notarul public sau de către o altă persoană învestită de stat cu autoritate publică, în forma şi condiţiile stabilite de lege. Autenticitatea înscrisului se referă la stabilirea identităţii părţilor, exprimarea consimţământului acestora cu privire la conţinut, semnătura acestora şi data înscrisului.
(2) Este, de asemenea, autentic orice alt înscris emis de către o autoritate publică şi căruia legea îi conferă acest caracter.

Procedura medierii e utila atat timp cat iti doresti medierea si solutionarea conflictului prin mediere. Daca speri sa castigi procesul folosindu-te de ignoranta celeilalte parti sau de diverse scapari procedurale, atunci nu ai de ce sa iti doresti o mediere a conflictului, intrucat te dezavantajeaza. Pana la urma medierea e utila in functie de partile aflate in conflict dar si de cei care ii reprezinta.
romascanu a scris:

Birou_de_Mediator a scris:

Mandatarul unei parti, conform procurii, trebuia sa obtina 5000 euro sulta (partaj), dar in urma negocierii din cadrul medierii, a obtinut 7000 euro. Acordul de mediere a fost depus la instanta pentru consfiintire, impreuna celalalte inscrisuri si cu cererea de hotarare de expedient, iar instanta dupa ce le-a analizat, a respins acordul intrucat acesta a excedat vointa partilor.



Cerule mare!

...voinţa PÃRŢILOR (la plural)...

In mediere părţie ..."e" DOUÃ fraţilor! (sunt cel puţin două părţi în mediere). Iar Acordul de mediere este rezultatul VOINŢEI părţilor!

Ori aici instanţa ...a intrat cu bocancii exact PESTE VOINŢA PÃRTILOR din acordul de mediere.
Dar în special a nesocotit voinţa celeilalte părţi (cea care nu a dat o procura, dar a semnat un acord de mediere).
Instanţa a dat întâietate unei ... tâmpenii de procură scrisă ...cu picoarele de către UNA dintre părţi (că nu aşa se scrie o procură cu care vrei sa te aşezi la masa negocierii!), nesocotind voinţa PÃRŢILOR din acordul de mediere.

Procura reflecta doar voinţa UNEIA dintre părţi (aia care a scris-o) si conţinea doar cât credea ea că poate obţine, la vremea când a scris-o (adică înainte de a se aşeza la masa tratativelor).

Ce-am făcut cu VOINŢA celeilate părţi? Am subordonat-o conţinutului ...de 2 lei a unei procuri scose din puţul gândirii cui a scris-o!?

Fară acordul de mediere, procura aceea putea fi ...pusă-n ramă (ca să mă exprim elegant). Prin ce minune a ajuns să fie mai importantă decât acordul de mediere?

Preţul (sau sulta) nu se raporteaza numai la valoarea lucrului, ci si la SUBIECTIVISMUL părţilor!










legal vorbind si-a depasit mandatul

in vechea procedura era teza cum ca s-a dat mai mult decat s-a cerut -322 are 3 teze respectiv mai mult mai putib sau ce nu s-a cerut

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre acordul de mediere Ramona24 Ramona24 Buna seara, 1.In situatia in care obiectul medierii este stabilirea limitei dreptului de proprietate, servitutea de vedere...(doua imobile-doi ... (vezi toată discuția)
Acordul de mediere DanyD DanyD In acordul de mediere trebuie sa se regaseasca si numele mediatorului ca parte sau doar partile intre care a intervenit acordul? Am vazut un acord in care ... (vezi toată discuția)
Medierea prin avocat CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti se poate face medierea prin avocat daca clientul nu se afla in tara? Ambele parti sunt plecate din tara si probabil doar avocatul sau avocatii ... (vezi toată discuția)