avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurari sanatate/ contributii sociale efectuate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurari sanatate/ contributii sociale efectuate direct de o persoana fizica, fara venit

Sunt salariata la o firma care isi va inceta activitatea luna viitoare. Lucrez aici de 10 ani, cu carte de munca. Nu doresc sa ma mai angajez pe viitor si as vrea sa stiu :
1.daca voi beneficia in continuare de plata serviciilor medicale de baza (sunt casatorita si sotul este angajat cu carte de munca cu vechime de 20 ani). Mă incadrez la "persoane asigurate fara plata contributiei"? Daca da, trebuie sa depun hartii pe undeva sau, automat, sunt incadrată așa?
2. cum si unde pot plati individual contributia la asigurarile sociale pentru a beneficia de pensie dupa incheierea stagiului de cotizare.

Multumesc anticipat pentru răspunsuri! Am incercat sa citesc prin legi dar nu am reusit sa ma descurc #-o
Cel mai recent răspuns: Andrej2014 , utilizator 16:15, 11 Martie 2014
.... :D
Acea contribuție de 47 ron/lună este unică pentru toate persoanele?
Tot citind pe site-ul CASMB despre cum să procedez să închei contractul am întâlnit un formular pentru persoane nesalariate, in care la pct E3, dacă nu ma însel, baza de calcul a contributiei era venitul obtinut din dobanzi. Tot acolo mai era precizat că la sfarsitul fiecarui an financiar trebuie depuse documentele care arata suma efectiv incasata pentru a putea fi calculate regularizari la plata contributiei.

Așa se numeste formularul
"DECLARAŢIE*
Privind obligaţiile de constituire şi plata la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de
Sănătate datorate de alte persoane decât cele care desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă"

..."cunosc obligativitatea depunerii la închiderea exerciţiului financiar anual a documentelor justificative privind veniturile efectiv realizate în vederea regularizării obligaţiilor de plată, cu excepţia situaţiilor de la punctul E6, E7, F şi G;"


Mulțumesc!
Andrej2014 a scris:

Acea contribuție de 47 ron/lună este unică pentru toate persoanele?

NU este unica, este minima. De ce? Pentru ca corespunde salariului minim pe economie azi.
Deci indiferent cat sunt veniturile intre 1 leu si 850 lei ... se plateste 47 lei/luna, ...iar pentru venituri de peste 850 lei/luna, cass-ul este 5,5% din venit (de exemplu pentru venit de 1000lei/luna, cass este 55 lei)
Mulțumesc!

Dacă sunt trecută "împuternicit" pe un alt cont bancar, dobânda acelui cont e considerată ca sursă de venit pentru mine?
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.

2. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 46,75 lei pe luna.

Andrej2014 a scris:
Dacă sunt trecută "împuternicit" pe un alt cont bancar, dobânda acelui cont e considerată ca sursă de venit pentru mine?


Nu. Dobanda este considerata venit pentru titularul de cont.

P.S. Va sfatuiesc sa inchideti definitiv contul dvs.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Asigurari sanatate daniella28 daniella28 buna ziua,mai multi ani am fost coasigurat cu sotul dar divortam si nu am acum servici.in acest caz ce fac,cum platesc asigurari,cum mai benficiez de servicii ... (vezi toată discuția)
Plata la contributii in concediu fara plata ovidiu2012 ovidiu2012 Buna ziua, Eu sunt in concediu fara plata in perioada 13.01-28.03.2014 si as vrea sa stiu ce se intampla cu contributiile la stat in perioada ... (vezi toată discuția)
Pot plati din buzunar contributiile? lucianalex lucianalex Buna ziua ! Se pune urmatoarea problema..Sunt angajat cu carte de munca pe salariu minim de 6 luni de zile..Recent am aflat ca angajatorul nu plateste nimic la ... (vezi toată discuția)