avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce se intampla daca fostul intarzie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce se intampla daca fostul intarzie?

Buna ziua,

am o hotarare definitiva prin care fostul are dreptul sa ia copilul de 3 ani la domiciliul sau de vineri ora 10 -duminica ora 19. Ce se intampla daca vine la ora 11 20 si nu ma mai gaseste acasa? El neanuntand ca va intarzia. Hotararea este din februarie 2009 si saptamana aceasta a fost prima data cand a venit sa il ia. Stiind ca nu vine de obicei, nu am stat sa il astept decat pana la 10 30, intrucat este in timpul serviciului. la 11 30 nu a mai gasit pe nimeni si m-a sunat aducandu-mi tot felul de acuze si agresandu-ma verbal. I-am expliact ca trebuia sa sune sa anunte ca intarzie si a inceput sa ma ameninte. Ce pot face in privinta acestui lucru? Cu atat mai mut cu cat nu e prima data cand imi vorbeste astfel, avand si un martor ca m-a amenintat cu bataia intr-o alta discutie telefonica. De asemenea as vrea sa stiu cat timp este nevoie sa il astept in ziua in care trebuie sa ia copilul? 10 min? o ora? o zi? tot week-endul? nu ma mai duc la birou? nu mai plec de acasa? nimic?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Serban Tanase , Consultant asigurari 15:38, 5 Mai 2009
anniela a scris:

Intelegem foarte bine ca programul de vizita trebuie respectat, dar....Daca fostul are "dreptul" de a vizita copilul, nicidecum "obligatia", eu, ca simpla MAMA, am OBLIGATIA sa-i permit sa-l vada, fara ca macar sa am "dreptul" la un telefon care sa ma anunte ca va veni???
In momentul in care ex-ul are "obligatia" sa achite pensia alimentara copiilor si nu o face in intervalul de doua luni prevazut de lege, tot LEGEA ii da dreptul sa se apere oferindu-i portita de " cu rea credinta"....Adica, nu achita, dar poate demonstra ca nu a fost cu rea credinta, si scapa...Eu, in cazul de fata, nu pot demonstra ca nu am putut respecta programul d-lui de vizita, dar nu am facut-o cu rea credinta? (din diverse motive, medicale, etc.)

Fiecare dintre noi are drepturi si obligatii pe care trebuie sa si le exercite de asa maniera incat sa nu aduca atingere drepturilor si obligatiilor celor din jur. De ce nu priviti legatura copil - celalalt parinte mai intai ca pe un drept al copilului si apoi ca pe un drept al tatalui? Dv. aveti obligatia sa respectati dreptul copilului. Avand in vedere interesul superior al copilului dv., ce va costa (in afara de cateva impulsuri) sa puneti dv. mana pe telefon si sa il sunati. Daca programul stabilit de instanta va incurca asa de mult, de ce nu ati solicitat modificarea orei, de exemplu ora 19 in loc de 10? Si apoi, unde scrie ca trebuie sa fiti neaparat prezenta cand vine tatal sa isi ia copilul? Copilul cu cine sta cat sunteti la serviciu? Sa il ia direct de acolo. E oare asa un capat de tara daca se intampla sa intarzie? Probabil ca daca ar fi venit inainte de 10 tot nu ar fi fost bine ca e in afara programului...
Oare este chiar asa de greu de a gasi un mijloc de comunicare atunci cand vine vorba de interesele prporiului copil?
Interesul coilului era sa isi cunoasca tatal, care in ultimul an nu a dat nici macr un telefon sa intrebe ca face copilul, insa ma suna de 2 ori pe saptamana sa ma ameninte. Apoi tatal trebuia sa vina pana acum de 6 ori si nu a venit niciodata sa il ia. De fiecare data m-am invoit de la serviciu si am asteptata degeaba. Plus traumele copilului ca va veni tatal dinpoza sa il ia si sa il duca la el acasa (copilul nu il mai tine minte). Am discutat cu tatal sa vina sa petreaca putin timp cu copilul pt a nu-l traumatiza cand il cva lua la el acasa. Raspunsul a fost "nu ma intereseaza". A7a oara nu l-am mai sunat sa intreb daca vine sau nu pt ca sunt satula de injuraturile lui, doamna. Si culmea, a venit. Dupa o ora si jumatate, la ora 11 30. Cu copilul sta de obicei matusa mea, care este si singura ruda din oras (m-am mutat de curand) si cum dansa era la medic, a venit tatal meu si l-a luat cu el la Constanta unde avea treaba. Plecase de 45 de minute, era deja pe autostrada, nu se mai putea intoarce si nici nu isi putea lasa treburile nefacute, doar pt ca fostul nu s-a sinchisit sa dea un telefon sa spuna ca intarzie. De ce toata lumea ii gaseste scuze cand pt el ar fi fost mult mai simplu sa spuna ca intarzie, decat pt mine sa lipsesc de la birou o zi intreaga in ideea ca poate a7a oara el chiar va veni. Sa mai precizez ca nici pensia alimentara nu a platit-o luna trecuta? Cred ca nu mai are rost. Cine intelege ca el nu vrea decat s se razbune si sa faca sicane, intelege. Cine nu, imi va cere mie sa ma angajez femeie de serviciu pe scara blocului doar pt a fi prezenta acolo 24/24. SAau eventual sa las copilul la noii vecini. Tot in aceeasi idee, ca deh, tatal, obosit de atatea nopti nedormite cu copilul, s-a trezit mai tarziu si nu a putut ajunge la timp. Si nici telefon nu a cosniderat necesar sa dea sa anunte. Ca doar oricum tre sa stea prostii sa il astepte cu zilele, doar nu degeaba ii ameninta si injura.

Va multumesc , aveti o gandire extraordinara!
Cum scrie concret in hotarare?
Ca tatal trebuie sa ia copilul la ora 10 sau sa viziteze copilul?

Daca doar sa-l ia, atunci dvs sunteti obligata ca la ora 10 sa fiti acasa cu copilul. Evident ca exista un timp de asteptare... jumatate de ora este ok, mai mult... io stiu...

Cel mai bine ar fi sa-i atrageti tatalui atentia sa nu mai intarzie... eventual in scris, poate chiar printr-un avocat.
Daca el intarzie in continuare (iar dvs aveti martori pentru perioada de asteptare, el este cel care nu respecta hotararea si nu dvs.

Alternativa ar fi sa incercati sa ajugeti la o intelegere ca nu foloseste nimanui ca la fiecare problema sa ajungeti in instanta! Copilului in nici un caz!
Tatal trebuie sa vina sa il ia. Daca trebuia sa il viziteze era normal sa il astept pt ca eu oricum se presupunea ca pt acea perioada in care tatal ar fi stat la noi in casa eu nu aveam cum sa imi fac alt program. Dar atata timp cat el trebuie sa vina sa il ia la 10....dupa alte 6 dati in care nu a venit, si de cate ori l-am sunat sa intreb daca mai vine am sfarsit prin a fi injurata si amenintata...a7a oara chiar nu am mai avut nici o tragere de inima sa il mai sun. Cred ca nu sunt absurda daca asteptam sa fie el cel care suna, sa spuna ca va intarzia o ora si jumatate. In schimb insa i se parea f normal ca eu sa stau acolo sa il astept si am sfarsit tot prin a fi amenintata si injurati si eu si tatal meu, care nemaiavand incotro (avea si el treburile lui) a plecat cu copil cu tot ca Constanta si nu a fost de acord sa se mai intoarca din drum pt ca nu ar mai fi ajuns la timp.
Cu tot respectul pentru justitia ( genul feminin? )din Romania si pentru aparatorii ei de genul masculin...se vede treaba ca cel (cei) care au "emanat" legile...au fost CU TOTII de genul masculin...
D-vs ii aparati pe cei care intorc spatele copiilor...isi depun icrele ca pestii...si-si vad mai departe de drum...incep o "noua viata"...in care scopul principal e sa demonstreze mamelor copiilor lor ca dispun in continuare de viata lor,de nervii lor, de sanatatea lor, dupa bunul lor plac...Platesc o pensie alimentara de mizerie si cu asta i-si termina indatoririle de parinte,in schimb, fac parada de grija ce o poarta copiilor lor cat timp sunt impreuna cu mama lor...ca nu sunt bine ingrijiti, ca vor sa-i ia sa le faca analize medicale...:O....si nu-mi mai aduc aminte acum ce am mai citit pe aici....Parintele adevarat este acela care poarta de grija zi si noapte de puiul lui...aici se vede interesul suprem al copilului, nu cand se trezeste d-lui sa vina din joi in pasti sa-l "viziteze"...(eventual cu mana-n.........).Celor (doamnelor) carora le-a dat Dumnezeu norocul sa dea peste in Om adevarat, sa se gandeasca de doua ori inaintedea arunca cu piatra in cele mai putin norocoase...nu se stie niciodata...avem copii..(fetite),avem surori...care poate nu vor fi la fel de norocoase...

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil midaria1 midaria1 Buna ziua, Fostul sot si-a dobandit in urma unui proces de stabilire program vizitare minor, un anumit program de vizita. Din pacate nu respecta acele ore, ... (vezi toată discuția)
Ore de vizita minor mihamiha14 mihamiha14 Buna ziua! Fostul sot are drept de vizita,acasa la fratele sau unde are si el domiciliu,in fiecare sambata intre orele 10.00-20.00. din 2009 abia acum si-a ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor glucyana glucyana As vrea sa ma consult cu dv. intr-o problema, care ma framanta de ceva vreme. Am divortat anul acesta in aprilie, avem un baietel de 2 ani si 10 luni. Fostul ... (vezi toată discuția)