avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decontare bon benzina la asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decontare bon benzina la asociatie de proprietari

Pentru plata utilitatilor administratorul asociatiei de proprietari a folosit autoturismul propriu iar la sfarsitul lunii a prezentat spre decontare un bon de benzina. Va rog sa imi spuneti daca se poate deconta benzina consumata si cum se face aceasta decontare. mentionez ca la asociatie contabilitatea este tinuta in partida simpla.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:42, 7 Mai 2014
Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns. Administratorul are CIM si acordul comitetului pentru decontarea benzinei privind deplasarile facute cu auto propriu pentru a plati facturile la furnizori.
Intrebarile mele sunt:
- exista in legislatie specificat ca pot fi decontate transportul sau bonuri de benzina pentru aceste deplasari?
- daca aceste decontari sunt posibile cum se deconteza administratorului o cartela de metro sau abonament si cum se trece pe lista de plata acest lucru?
- in cazul posibilitatii decontarii benzinei (avanad la baza acordul comtetului) am inteles ca trebuie sa existe un contract de comodat, ce presupune acesta si cum se incheie?
Va multumesc
Iata ce se spune in Codul fiscal, art.7:
2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
...................
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

Activitatea dependenta determina incheierea CIM.
Asadar, baza materiala, adica autovehiculul pe care il alimenteaza cu benzina, in baza literei b) trebuie sa apartina angajatorului prin contract de comodat sau inchiriere.
In baza literei c) angajatorul este obligat sa deconteze angajatului cheltuielile de deplasare, cu alte cuvinte orice document care atesta aceste cherltuieli (cartela de metrou, abonament transport in comun, bilet de tren etc.)
Destul de interpretabil in cazul asociatiilor de proprietari, dupa parerea mea.
Asa cum eu, avand CIM, ar trebui sa folosesc imprimanta asociatiei ca sa editez documentele necesare si atunci cheltuielile cu tonerul ar fi decontate corect in baza acestui articol, totusi fac aceast lucru pe imprimanta mea si mi se deconteaza tonerul. Ar fi cam aceeasi situatie si in cazul autoturismului, desi exista destul loc pentru a crea abuz, doar daca se fixeaza o suma care nu poate fi depasita.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat handsu handsu Daca presedintele asociatiei de proprietari poate incheia cu asociatia de proprietari la care este peresedinte un contract de comodat ,sa fie retribuit pentru ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat GabrielaSyn GabrielaSyn Buna dimineata, Va rog sa ma sfatuti in urmatoarea problema: lucrez la o firma care imi deconteaza benzina necesara navetei zilnice. Mentionez ca naveta o ... (vezi toată discuția)
Comodat imprimanta Almaris Almaris Daca sediul unei asociatii nu permite gazduirea unei imprimante este neaparat sa existe contract de comodat daca este folosita cea a administratorului, firmei ... (vezi toată discuția)