avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie incaltaminte
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie incaltaminte

Buna seara!
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns, o parere.
Acum aproape o luna mi-am cumparat o pereche de pantofi de piele din magazinul CCC din Timisoara. Pe moment pareau ok, comozi, a doua zi am inceput sa ii port si m-au batut un pic initial apoi tot mai mult. Am zis ca pana se lasa un pic e normal, am alternat cu alti papuci, ma rodeau tot rau. Am cumparat cevs "plasturi" ce se lipesc pe pantofi, un pic mai bine, dar au inceput sa ma bata la degete si in cateva zile dreptul s-a largit de imi iasa din picior. Am vreun drept sa cer inlocuirea lor sau nu? Am cheltuit 200 lei pe ei si nu ii pot purta #-o . Mai am 3 zile de garantie doar.
EasyMouse a scris:

Că legea nu se aplică și magazinele care vând haine și încălțăminte au rămas la cele 30 de zile (care, apropo, nu erau de garanție, ci un termen în care se putea face reclamație) din HG 665/1995, asta e treaba autorităților.

Nu va hotarati, totusi? Aplica sau nu autoritatile legea 449/2003 in sensul sustinut de dvs. - 2 ani pentru incaltaminte si imbracaminte?

Eu zic ca nu o aplica pentru ca garantia acestor produse nu face obiectul ei ci e oferita de producator si/sau comerciant. Iar comparatia cu cazul grupului Apple nu e prea fericita, Apple nu vine sandale sau maieuri ci produse electronice.
Va rog si eu sa cititi art. 2 litera h), poate va spune ceva referitor la categoria de produse la care se refera legea:

h) durata medie de utilizare - intervalul de timp, stabilit în documente tehnice normative sau declarat de către producător ori convenit între părţi, în cadrul căruia produsele de folosinţă îndelungată trebuie să îşi menţină caracteristicile funcţionale, dacă au fost respectate condiţiile de transport, manipulare, depozitare şi exploatare.

Caracteristicile functionale se refera la comportarea in utilizare a produselor. Pana cand nu cumparam pantofi cu care putem zbura ca Dorothy din Vrajitorul din Oz nu putem pretinde sa ni se dea 2 ani garantie - desigur daca producatorul nu ofera asta.

Interventie moderator

În al doilea rând, și cu asta termin, am mai spus-o și altă dată pe forumul ăsta - garanția legală nu e dată de nimeni, se aplică în temeiul legii și însoțește produsul din momentul cumpărării.

Puteti sa mai spuneti pe forumul asta ca pantofii si imbracamintea sunt produse de folosinta indelungata in sensul dat de Legea 449/2003 si ca garantia la pantofi si imbracaminte e 2 ani, obligatorie prin Legea 449/2003, indiferent de producator, doar cand veniti cu un punct de vedere oficial de la ANPC. Sau cu un exemplu de amenda primita de vreun vanzator pentru ca nu a respectat ce spuneti dvs. sau cu orice altceva in afara de surse de pe bloguri sau site-uri care nu apartin autoritatilor romane. Pana atunci va rog sa nu mai pomeniti de asta.

Multumesc.


Nu ați citit, nu?
Bun, atunci reiau. Legea se aplică tuturor produselor, definite ca bunuri materiale mobile, adică bunuri mobile corporale, ca să folosesc terminologia din Codul civil, adică tot ce nu e fixat în pământ sau încorporat în ceea ce e fixat în pământ, simplist spus. Cu excepțiile de mai sus.
Dacă tot insistați, vă rog să-mi indicați articolul din lege care prevede că legea nu se aplică produselor de uz curent, ci doar celor de folosință îndelungată. Art. 2, lit. h) nu are nicio legătură cu ceea ce afirmați. Trebuie citit împreună cu art. 16-2, ăsta e rostul lui acolo, e pur și simplu o situație particulară care nu poate fi extinsă la general. Nu înseamnă o excludere a produselor de uz curent.
În rest, înțeleg că sunteți moderatorul acestui subiect, dar asta nu vă dă dreptul să mă împiedicați să-mi spun părerea, atât timp cât o fac cu argumente juridice, pe care până acum nu le-ați combătut decât cu presupuneri și interpretări eronate pecare le-ați ridicat la rang de adevăr. Partea cu răspunsul ANPC este doar o ieșire facilă. Mulțumesc și eu. Nu voi mai reveni pe acest forum.
Buna ziua.

Am cumparat o pereche de Sandale din ccc sotiei mele iar dupa 25 de zile s-au dezlipit in ambele parti.Am fost ls ei in magazin iar cand vanzatorul ia vazut a spus..:Imi pare rau sunt foarte uzati,sa vedem cum putem sa vi reparam.Glumesti i-am spus..dupa 25 de zile s-au rupt si te gandesti cum puteti sa ai reparati.Eu am mentionat ca nu vreau banii ci din contra sa pot cumpara alta pereche.Ce pot face ,astept raspunsul Dmv..Va multumesc
legea obliga vanzatorul sa indeparteze neconformitatea, deci prima optiune legala e reparatia. indiferent de optiunea dvs. probabil ca daca va socoti ca a va inlocui produsul cu unul identic e rezonabil financiar, se va indrepta in aceasta directie. el trebuie sa va inapoieze produsul conform in termenul legal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie incaltaminte 30 sau 60 zile cyan cyan Legea 449/2003 Art. 17. - Consumatorul trebuie să informeze vânzătorul despre lipsa de conformitate [b]în termen de două luni de la data la care a ... (vezi toată discuția)
Returnare pantof alex5 alex5 buna ziua, nici nu stiu unde sa incadrez intrebarea aceasta. am cumparat un pantof acum cateva zile de la un magazin (dar NU online). are defecte in sensul ... (vezi toată discuția)
Talpa uneia dintre ghetele cumpărate în 18.01.2016 a crăpat. ce pot face? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea În 18 ianuarie 2016 am cumpărat o pereche de ghete de la un magazin de cartier. Ghetele sunt făcute de o firmă care are câteva magazine de desfacere în ... (vezi toată discuția)