sunt angajata a unei reprezentante auto pe postul de consultant vanzari de 2 ani si 4 luni...deoarece criza a afectat domenul acesta destul de rau si vanzarile au scazut drastic am fost anuntata ca voi fi data afara pe motiv ca nu corespund profesional....ajutati-me cu un sfat va rog..ce sa fac astfel incat sa ies cat de cat bine din situatie?
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Art. 62. - (1) in cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern. Art.63
Art. 64.- (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) in cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
am primit o convocare azi pentru data de 26.05.2009 in care se spune citez " ...in vederea cercetarii prealabile pentru necorespunderea d-voastra. In fapt va fi analizata activitatea d-voastra raportata la responsabilitatile din fisa postului si clauzele stabilite in fisa de obiective (n-am asa ceva), precum si la formele de salarizare prevazute in contr. colectiv de munca".
Intrebare: in aceasta convocare nu trebuia sa apara scrisa si modalitatea in care se va face aceasta "cercetare"?
Cititi si ce scrie in Contractul colectiv la nivel national:
Art. 77. - (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesională, cu respectarea procedurii de evaluare prealabilă, stabilită prin prezentul contract colectiv de muncă.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesională se face de către o comisie numită de către angajator. Din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul în cauză.
(3) Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei; b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea. (4) Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
(5) În cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai în măsura în care salariatul în cauză a făcut obiectul formării profesionale în respectiva materie. (6) Necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisă, orală, practică şi alte probe.
(7) În cazul în care salariatul îşi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul îi va asigura, în limitele disponibile, un alt loc de muncă. În situaţia în care nu dispune de astfel de posibilităţi, angajatorul va apela la autoritatea publică locală pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea soluţionării. (8) În cazul în care, în urma examinării, salariatul este considerat necorespunzător profesional de către comisie, acesta are dreptul de a contesta hotărârea comisiei în termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Dacă salariatul nu a formulat contestaţia în termenul prevăzut la alin. (8) sau dacă după formularea contestaţiei şi reexaminarea hotărârii comisiei, aceasta este menţinută, angajatorul poate emite şi comunica decizia de desfacere a contractului individual de muncă al salariatului, pentru motive de necorespundere profesională. Decizia astfel emisă va conţine rezultatul cercetării prealabile a salariatului în cauză.
multumesc mult pentru raspunsuri...in mare sunt lamurita....scuze daca mai insist pe cate ceva dar eu am alta pregatire si vreau doar sa fiu sigura ca inteleg asa cum trebuie.....
ca si concluzie oamenii m-au anuntat cand se va face cercetarea dar nu si CUM deci asta va fi factor surpriza:) si din ce am citit in articole daca imi vor desface contractul de munca pana la urma vor fi obligati sa se ingrijeasca de ofertarea altui post
si scuze de stres :) mi-au zis ca pot formula probe sa ma apar...eu sunt consultant vanzari la ei de destula vreme si vanzarile mi-au scazut din cauza crizei si nu numai mie...e o problema p eplan national....piata de masini e in cap cu 59% scadere la vanzari global pe autoturisme....in plus eu vand chrysler care este o companie falimentara acum.....asta ca si factor in plus care a dus la aceasta scadere....pot folosi astea ca " probe" in fata celebrei comisii?
Va rog sa nu postati mesaje consecutive, puteti edita mesajul anterior. A.L.
1. Nu trebuie sa va speriati, comisia nu este Inchizitia si nici complet de judecata. Vor incerca sa va demonstreze ca nu mai corespundeti profesional iar dvs. o sa incercati sa le demonstrati contrariul. Hotarea pe care o iau ei o puteti contesta (v. cele scrise de colegii mei mai sus, inclusiv obligatia de a incerca sa va ofere un loc de munca in unitate sau prin AJOFM).
2. Daca au de gand sa scape de dvs. de ce nu desfiinteaza locul de munca si sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii? Va recomand sa le faceti aceasta propunere, intrati in somaj si primiti indemnizatia cuvenita si in aceasta perioada va cautati alt loc de munca.
Motivele spune de dvs. mai sus arata ca nu mai pot sa platesca atatia salariatisi ma fac sa cred ca vor accepta sa va concedieze prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii).