sunt angajata a unei reprezentante auto pe postul de consultant vanzari de 2 ani si 4 luni...deoarece criza a afectat domenul acesta destul de rau si vanzarile au scazut drastic am fost anuntata ca voi fi data afara pe motiv ca nu corespund profesional....ajutati-me cu un sfat va rog..ce sa fac astfel incat sa ies cat de cat bine din situatie?
situatia nu este foarte buna din punct de vedere financiar pentru ei, este adevarat, vanzarile au scazut drastic....eu le-am propus si varianta cu restructurare ca sa pot sa intru la somaj si de asemenea le-am zis ca sunt de acord si cu demisia daca as primi 1-2 salarii astfel incat sa nu mai am nevoie de indemnizatia de la somaj pana imi gasesc alt loc de munca...initial au fost de acord cu restructurarea dar directorul general s-a razgandit si a dat decizie sa se formeze comisia...sincer, eu cred ca face asta la ambitie....si imi este putin teama pentru ca este prima data dupa multi ani de cand lucrez cand ma confrunt cu astfel de situatie si sunt dezorientata
1. Chiar daca va concediaza pentru necorespundere profesionala (art.61 lit.d din Codul muncii), tot veti beneficia de indemnizatie de somaj, numai ca procedura este mai greoaie pentru angajator. Dar asta este problema lui.
2. V-as sfatui sa nu renuntati la perioada de somaj in care veti primi indemnizatie pentru ca aceasta perioada constituie stagiu de cotizare (vechime) pentru pensie. Bineinteles ca daca in aceasta perioada de somaj va gasiti un loc de munca, mergeti la acesta.
3. Fiti cat se poate de linistita! Mai mult decat sa va concedieze (indiferent cum) nu are ce sa va faca. Eu nu va doresc, dar s-ar putea sa mai intalniti astfel de "patroni" in activitatea dvs. "Astia sunt, cu astia defilam!"
1. Daca va vor concedia pe motiv de necorespundere profesionala, da, ii puteti actiona in judecata in vederea anularii deciziei si punerea dvs. in situatia pe care ati avut-o inainte.
2. Fiind litigiu de munca, art. 287 din Codul muncii spune: Art. 287. - Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Adica, angajatorul este cel care trebuie sa probeze necorespunderea profesionala si nu dvs. sa dovediti ca sunteti corespunzatoare din punct de vedere profesional.
3. Dupa ce primiti decizia de concediere va adresati Tribunalului din judetul unde aveti dvs. domiciliul sau resedinta. Tot pentru ca este litigiu de munca sunteti scutita de taxe.
4. Dar, va intreb acum, ar merita sa treceti printr-un proces? Daca ati castiga s-ar anula decizia de concediere, veti fi reincadrata pe post si apoi ... ? Vi se va gasi un motiv sa scape de dvs. si nu veti avea o viata usoara.
Dvs. hotarati ce veti face, eu mi-am spus un punct de vedere. Succes, orice decizie veti lua!
ca noutati ar fi ca m-au anuntat componenta comisiei, vor fi directorul executiv, directorul de vanzari si o doamna avocat de care nu am auzit pana acum....am fost anuntata ca am dreptul sa chem un coleg din sindicat....oricum toata povestea are sa arate cam ca procesulul vrajitoarelor din salem:)) ei si-au adus avocat...sindicatul nostru este aproape inexistent si in ultimii ani sunt singura angajata care a avut "tupeul" sa faca altfel decat s-a hotarat de catre conducere...acum incerc sa-mi dau seama ce probe anume as putea aduce in apararea mea...puteti sa ma ajutati cu un sfat si aici?