avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Impacarea partilor - penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Impacarea partilor - penal

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Doi vecini s-au agresat reciproc, urmarile fiind destul de neplacute pt.amandoi, unul avand fractura de piramida nazala si multiple echimoze, celalalt echimoze si taieturi de cutit. Nu au iesit certificatele medico legale de la IML pana acum pt. a se vedea exact cate zile de ingrijiri medicale au primit fiecare. Nici unul din ei nu a depus plangere penala pana acum si corectati-ma daca gresesc, termenul in care se pot depune plangerile fiind de 90 de zile cf.noului Cod de Procedura Penala.
Intrebarea este: daca unul din ei, sau chiar amandoi depun plangere pt.agresiune si vatamare corporala iar apoi hotarasc sa se impace, care este modalitatea prin care pot face acest lucru? Nici unul din ei nu a fost chemat pana acum la politie sa dea vreo declaratie; nu se stie daca dosarul a fost inaintat la parchet ...
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2014
alla1975, utilizator
Cel mai recent răspuns: alla1975 , utilizator 08:41, 26 Mai 2014
Daca fapta nu va fi incadrata la una dintre infractiunile la care impacarea partilor inlatura raspunderea penala, mai aveti sansa ca infractiunile sa fie incadrate la cele sanctionabile cu pedeapsa de pana la 7 ani, la care procurorul poate dispune neinceperea urmaririi penale.
Pasii de urmat ar fi urmatorii:
- Impreuna cu partea vatamata, contactati un mediator si solutionati conflictul aratand in acordul de mediere cum au inteles partile sa acopere prejudiciile create si orice alte obligatii isi asuma partile, pentru a inlatura consecintele infractiunii/infractiunilor.
- Impreuna, angajati un avocat care poate lua legatura cu politistul de caz/procurorul (daca dosarul a ajuns aici) pentru a depune intelegerea dvs. (Acordul de mediere).
Avand in vedere ca noul cod penal introduce ideea justitiei restaurative, (atunci cand o fapta prezinta pericol social scazut, este preferata reparatia prejudiciului creat, in detrimentul executarii unei pedepse privative de libertate in sistemul penitenciar), aveti mari sanse sa se inchida dosarul si sa nici nu aveti cazier.
Procurorul dispune prin Ordonanta neinceperea urmaririi penale, si acorda partilor un termen de pana la 9 luni, pentru ca ele sa indeplineasa obligatiile asumate in Acordul de mediere. Daca pana la indeplinirea termenului de 9 luni maxim, partile nu depun dovezile indeplinirii obligatiilor, Procurorul revoca Ordonanta si incepe urmarirea penala.


Cod procedura penala
Art.318 - Renuntarea la urmarirea penala
(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand, in raport cu continutul faptei, cu modul si mijloacele de savarsire, cu scopul urmarit si cu imprejurarile concrete de savarsire, cu urmarile produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acesteia.
(2) Cand autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute in vedere si persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avuta anterior savarsirii infractiunii si eforturile depuse pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii.
(3) Procurorul poate dispune, dupa consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta sa indeplineasca una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:
a) sa inlature consecintele faptei penale sau sa repare paguba produsa ori sa convina cu partea civila o modalitate de reparare a acesteia;
b) sa ceara public scuze persoanei vatamate;
c) sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada cuprinsă intre 30 si 60 de zile, in afară de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate presta aceasta munca;
d) sa frecventeze un program de consiliere.
(4) In cazul în care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul sa indeplineasca obligatiile prevazute la alin. (3), stabileste prin ordonanta termenul pana la care acestea urmeaza a fi indeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligatii asumate prin acord de mediere incheiat cu partea civila si care curge de la comunicarea ordonantei.
(5) Ordonanta de renuntare la urmarire cuprinde, dupa caz, mentiunile prevazute la art. 286 alin. (2), precum si dispozitii privind masurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol si art. 315 alin. (2)-^(4), termenul pana la care trebuie indeplinite obligatiile prevazute la alin. (3) din prezentul articol si sanctiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum si cheltuielile judiciare.
(6) In cazul neindeplinirii cu rea-credinta a obligatiilor in termenul prevazut la alin. (4), procurorul revoca ordonanta. Sarcina de a face dovada indeplinirii obligatiilor sau prezentarea motivelor de neindeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O noua renuntare la urmărirea penala in aceeasi cauza nu mai este posibila.
(7) Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala se comunica in copie persoanei care a făcut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, dupa caz, altor persoane interesate.

Daca fapta nu va fi incadrata la una dintre infractiunile la care impacarea partilor inlatura raspunderea penala, mai aveti sansa ca infractiunile sa fie incadrate la cele sanctionabile cu pedeapsa de pana la 7 ani, la care procurorul poate dispune neinceperea urmaririi penale.

Trebuie sa cunoasteti ca retragerea plângerii prealabile și împăcare nu sunt niciodată incidente în cazul acelorași infracțiuni, pe cand retragerea plângerii operează în cazul infracțiunilor urmăribile la plângere prealabilă/ principiul disponibilității, împăcarea operează în cazul infracțiunilor urmăribile din oficiu/ principiul oficialității. In cazul de fata fiind vorba posibil de infractiunea prevazuta si pedepsita de art.193 c.p., putem discuta despre retragerea plangerii nu despre impacarea partilor.
Cat despre institutia neinceperii urmaririi penale(NUP) aceasta a disparut odata cu intrarea in vigoare a NCPP, cand de altfel urmarirea penala incepe de regula in rem, iar ca si solutii procurorul poate dispune clasarea sau renuntarea la urmarire penala.
Am aflat ca agresorul va depune astazi plangere penala. O poate face daca nu are certificatul de la IML si ce trebuie sa faca cealalta parte in situatie asta? Cand este chemat sa dea declaratii se duce cu plangerea lui? Multumesc
Da, pot depune plangere penala oricare din cei implicati, fiecare cu varianta lui. Situatia de fapt se va lamuri cu ceritudine in urma depozitiilor martorilor.
Dle.avocat Patrascu, va multumesc din suflet pt.ajutor!
Se pare ca am avut o informatie eronata venita de la o ruda care a inteles exact pe dos. De fapt, agresorul intentioneaza sa discute cu partea vatamata si sa se inteleaga pe cale amiabila ..... chiar si fara pretentii. Cei doi implicati se vor intalni si vor discuta in seara aceasta, ramane sa revin cu detaliile discutiei dintre cei doi. Multumesc inca o data ! :)

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca partea vatamata refuza sa mearga la iml? catalin05 catalin05 Accident rutier: 4 victime: 1. vinovatul... 2. 50 de zile ingrijiri medicale de la IML, a declarat ca nu depune plangere = rezolvat :) 3. taieturi pe ... (vezi toată discuția)
Acuzat de savarsirea infractiunii de lovire si alte violente ContSters330266 ContSters330266 In data de 5 septembrie 2014 sotul meu a avut o discutie cu o vecina dupa care persoana respectiva la acuzat pe sotul meu ca a lovit-o in zona lombara dupa ... (vezi toată discuția)
Loviri si alte violente alinar_popescu alinar_popescu Buna ziua, Tatal meu a fost victima unei agresiuni fizice. Nu a ripostat sau provocat agresorul, care si-a recunoscut fapta la politie. Tatal meu a primit ... (vezi toată discuția)