avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebare privind fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebare privind fondul de rulment

Daca un proprietar nu locuieste in apartamentul pe care il detine, acesta ramanand nefolosit, trebuie sa plateasca fond de rulment ca toti ceilalti?

E legal ca fondul de rulment sa fie stabilit in cote egale pentru fiecare apartament?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: androidu , utilizator 13:56, 15 Iunie 2014
Fondul de rulment este calculat la cota indiviza de proprietate si este datorat de catre toti proprietarii, indiferent daca locuiesc sau nu.

Avand in vedere ca proprietarul detine apartament in imobil de locuit in comun,chiar daca intelege sa nu locuiasca in imobil,detine obligatia legal prevazuta sa achite lunar cotele de contributie la intretinere
Legea nr 230/2007 Articolul 46
Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

HG nr 1588/2007 Art. 24.— (1) In scopul asiguranii fonduribor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor Ia constituirea fondului de rulment. De regula,fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului Ia nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, Ia nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata infIatiei, iar In cazurile asociatiilor de proprietari nou‐ -infiintate, pnin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalenteca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit
hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de nulment se face lunar,prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casienul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiiIe in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiniasuI se obliga sa
participe Ia plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si Ia
formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiiIe de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca pnin actele de transmitene a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului
executiv, Ia cererea proprietarului.
Art. 32. — (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de platä a cheltuielilor
asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revineIa cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.(3) Niciun propnietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea uneiparti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceeade locuinta or in alte situatii
Dar ce facem cu cei care sint restanti la intretinere si doua luni ? 30 % din bloc nu platesc !
Ii dati in judecata conform legii, dupa 90 de zile.
Eu s au asociatia de propietari ?

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment GabrielBlajut GabrielBlajut Ma lovesc de urmatoarea situatie vsv de fondul de rulment: La achizitiomarea apartamentului am platit cota parte fond de rulment pentru numarul de persoane ... (vezi toată discuția)
Fond de. rulment 2018 Gherghe Liliana Gherghe Liliana Dacă avem 2 camere cumpărate iar pe hârtie scrie ca este un apartament cu 2 camere de ce ne pune sa platim fond de rulment pentru fiecare camera în parte ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli platite din fondul de rulment mariamurar mariamurar La ultima sedinta avuta cu proprietarii blocului s-a pus urmatoarea intrebare : Daca un proprietar este plecat din tara ( sau este plecat pur si simplu ) , ... (vezi toată discuția)