avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce sta la baza elaborarii unei hotarari- principii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce sta la baza elaborarii unei hotarari- principii filosofice sau art. de lege

Buna seara. Am tot citit hotararea prin care mi s-a respins actiunea de divort dar care bineinteles ca acum sunt in apel deoarece nimeni si nimic nu ma va putea obliga la un mariaj in care relatia nu mai merge si e grav vatamata si am constatat ca pe instanta de fond cea care s-a pronuntat de fapt ceea ce a determinat-o la elaborarea hotararii sunt tot felul de principii care suna cam asa: " conf. principiului situatia e......." , " conf. principiului care guverneaza procesul civil nu se poate........." etc. etc. etc. In aceeasi hotarare mi se dau nenumarate explicatii filosofice si lectii de familie ca certurile sunt " inerente" ca si cum acestea sunt normale sau ca daca nu mai locuiesc de un an de zile cu fosta sotie instanta ctez :" va da divortul numai daca isi va forma convingarea ca aceasta este definitiva" aceste aspecte din hotararea pe care am primit-o numi poate forma convingerea cum sa judecat procesul dupa principii ( dar cine sunt autorii acestor principii? ) sau dupa aspecte ce reflecta unul sau mai multe art. de lege, de aceea vin cu rugamintea la dumneavoastra pt niste informatii utile in ceea ce priveste combaterea aspectelor din hotarare care nu stiu daca sunt normale in ceea ce priveste partea filosofica cu citate din latina si multe alte texte care mi-au fost expuse dar fara de fapt in a se vedea situatia existenta, a neintelegerilor si a gravelor aspecte din ansamblul probatoriu a procesului iar codul familiei prevede clar " Art. 38
Instanta judecatoreasca poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. ", de unde ideea sau iarasi principiul ca daca reclamantul este si el vinovat de situatie iar din dovezi rezulta clar grave aspecte relationale instantele resping divortul ca am tot citit codurile familiei si civile si nu am gasit nimic care sa impiedice desfacerea casatoriei din motivele expuse mai sus.
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 09:38, 10 Mai 2009
Cred ca nu se poate spune ca hotararea este asa din cauza de: "Romania" inainte de a vedea toata hotararea...

Astfel cf art 38 instanta poate desface casatoria atunci cand.... datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav deterioarate si continuarea casatoriei nu mai este posibila...

Insa fiecare judecator poate (si e normal asa, de asta exista judecatori si nu calculatoare unde bifezi ceva si la sfarsit iese plus sau minus) interpreta relativ liber ce inseamna "continuarea casatoriei nu mai este posibila..."

Iar in interpretarea asta el se ghideaza si dupa anumite principii... si se iau in considerare toate circumstantele concrete...
Pentru ca daca sotii au divortat si s-au recasatorit deja de 3 ori iar acum vor din nou sa divorteze, mi se pare chiar normal ca judecatorul sa poata spune: "nu, eu nu cred ca o continuare a casatoriei nu mai este posibila... Cererea de divort se respinge!"

Asta e doar un exemplu... fara nici o legatura cu al dvs caz...
Daca nu aveti o anumita inclinatie spre Stiintele Juridice ,va va fi, greu sa va descurcati.Ceea ce trebuie sa faceti-sa va incadrati in termenul prevazut de Instanta la sfarsitul hotararii pentru a face recurs.Motivati temeinic actiunea si in plus daca va ajuta cu ceva studiati si spete in domeniul Dreptului Familiei.Intradevar JH are dreptate...Instanta cumuleaza articolele de lege cu principiile dar si cu spete definitive ale Instantelor superioare.
Daca tot am vorbit de principii se poate spune vazand toate raspunsurile ca :- in principiu in materie de divort fiecare judecator care are de judecat o actiune de acest fel judeca asa cum ii spune legea adica ---daca din motive intemeiate--- care motive sunt lasate la latitudinea larga de apreciere a fiecarui judecator in parte.
cris_deo a scris:

Daca tot am vorbit de principii se poate spune vazand toate raspunsurile ca :- in principiu in materie de divort fiecare judecator care are de judecat o actiune de acest fel judeca asa cum ii spune legea adica ---daca din motive intemeiate--- care motive sunt lasate la latitudinea larga de apreciere a fiecarui judecator in parte.

In principiu da!:P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa divortez si nu pot gbrlcostache gbrlcostache Sotul meu din 2004 are relatii cu diverse femei.Le-am descoperit pe tel.mobil,unele mi-au spus-o chiar ele.El a recunoscut o parte din ele.Continua mereu ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul traian1 traian1 vreau sa divortez dar sotia mea nu vrea sa imi acorde divortul ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Divort dupa 3 luni ByOn ByOn buna seara . am o intrebare scurta .se poate divorta dupa 3 luni de casatorie daca nu au copii si nu a nimic de impartit? (vezi toată discuția)