avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati retroactive intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati retroactive intretinere

Buna seara, ma vad nevoita sa apelez la ajutorul dv. prin intermediul acestui forum;locuiesc intr-o garsoniera de 36 mp de cativa ani;am inregistrat restante la intretinere, restante a caror valoare nu a depasit suma de 500 lei ;cum?simplu.pt. ca am platit pe fiecare luna cate un pic din restanta, adica 200-300 lei, dar nu am reusit sa platesc in asa fel incat sa fiu la zi, avand doi copii minori si sotul fara servici; astfel ca daca o luna nu am platit nimic, luna viitoare plateam 200-300 lei, in fiecare luna se afisa din nou, se punea penalizare si tot asa;de exemplu, la o restanta afisata de 430 lei, penalizarea a fost in jur de 36 lei, intretinerea la zi a fost 73 lei si tot asa;mentionez ca pe fiecare luna in rubrica restanta se afisa restanta plus penalizarea care varia in functie de suma restanta , se adunau si apoi total restanta, adica restanta plus penalizare, cred ca se intelege destul de bine cevreau sa spun
am achitat in luna aprilie 400 lei din restanta de 470 lei
in luna mai tabelul a fost :restanta 143 + penalizare =173; in luna mai nu am platit nimic;
in luna iunie tabelul a fost:
total restanta 266 lei adica;restanta 247 + penalizare 19 lei+ intretinere pe mai 73 lei
fiind de buna credinta, nu am contestat niciodata valorile inscrise pe acel tabel
pe 11.06.2014 am mai achitat 100 lei din valoarea restantei. mentionez ca valorile penalizatoare pt, restanta s-au afisat intotdeauna pe tabel si s-au adunat luna de luna la valoarea restantei; cand m-am dus sa platesc pe 11.06 doamna de la administratie mi-a zis ca va recalcula penalitatile la intretinere, deoarece mereu sunt probleme cu cei de la compania de apa, si fel si fel de probleme, mereu cu apa. cateva apartamente fiind debransate de la reteaua de apa; mentionez ca apa este contorizata individual, cat consum atata platesc, sau cel putin asa cred
asta seara venind de la servici hai sa trec pe cutia postala si pe la tabel, si ce sa vezi?afisul initial schimbat , si niste sume uriase afisate in dreptul fiecarui apartament restant, la o suma de 7300 lei restanta . penalizare 6220 lei?pai de unde scoate omul ala banii aia daca nu a putut sa isi plateasca intretinerea?
la suma de 92 lei restanta, la o garsoniera nelocuita de 2 ani, penalizare 57 lei;
la mine ghici cum/?restanta direct 266 lei, fara a mai fi mentionata penalizarea de 19 lei, si penalizare 398 lei?pai cum asa daca penalizarile au fost trecute direct in total restanta/?eu as zice ca este demn de chemat televiziunea, nu?
in cutia postala am gasit un plic cu o somatie de achitare a restantei cu titlu executoriu, nu asa oricum cu termen de plata de 15 zile, adica daca nu platesc suma de 773, 20 lei ma executa silit
am anexe atasate in plic, niste tabele de calcul a penalitatilor si dobanzi inca din 2011, adica toate calculate retroactiv, dobanda de 0.04%*184 zile, penalitati de 15%, oricum nu inteleg nimic, nu am avut intarziere de 184 zile sau 250 zile cum reiese din aceste tabele, pt. ca am platit, cu restante, dar penalizarile au fost in jur de 25 lei pe luna, adunate la restante si incluse in total restanta; va rog frumos ajutati-ma ca nu stiu de unde sa incep, mai am chitante si din 2008-2009 dar imi lipsesc o mare parte din ele, am cateva chitante din 2013 si cele din 2014 , va rog ajutati-ma, va multumesc anticipat
Majoritatea proceselor care sunt acum la instante sunt pe codul civil vechi. De aceea fac referire la art. din codul civil vechi.

Asociatii de proprietari - plati in baza art.1110 Cod Civil vechi

Art. 1110 Cod Civil vechi
COD CIVIL VECHI - Capitolul VIII ; Despre stingerea obligatiilor ; Sectiunea I ; Despre plata

Art. 1110 - "Debitorul, avind mai multe datorii, al caror obiect este de aceeasi speta, are dreptul a declara, cind plateste, care este datoria ce voieste a desface".

Sursa : [ link extern ]


Ce inseamna asta ? Inseamna ca daca spre exemplu avem mai multe datorii si nu avem bani suficienti sa acoperim integral toate datoriile la cotele de intretinere si la penalizari, legea ne da dreptul sa achitam ce dorim, ce putem si ce consideram noi ca este corect, bineinteles sa putem si argumenta legal.

In acest caz, ca dealtfel in toate cazurile, este necesar sa fie mentionat pe documentul de plata exact ce anume am achitat astfel incat in evidenta contabila sa fie operat corect, exact ce am achitat. Eventual daca este posibil, fie sa mentionam pe document " plata efectuata in baza art. 1110 Cod Civil vechi" fie transmisa ulterior o notificare in acest sens,catre asociatia de proprietari.

Daca pe documentul de plata este mentionat ce s-a achitat, (ex. cote de intretinere pe luna....anul...) si "plata efectuata in baza art. 1110 Cod civil vechi", asociatia de proprietari NU are dreptul legal sa opereze altceva in evidenta contabila a asociatiei, adica sa aloce platile pentru altceva ( ex. sa acopere cu plati efectuate de noi pt cote de intretinere, penalizari). Daca va proceda de o asemenea maniera, este ilegal, si se savarseste INFRACTIUNEA de "fals intelectual".

Cand nu avem bani de ajuns sa achitam integral datoriile, este recomandabil sa achitam in primul rand debitul principal si sa lasam la sfarsit penalizarile, pentru o data ulterioara la care vom face rost de bani. Dar trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt calculate corect si legal si le datoram. Daca sunt calculate ilegal, inseamna ca nu le datoram si implicit nu este necesar sa le achitam.

Nimeni nu ne poate obliga legal sa achitam sume care nu rezulta ca sunt corecte, din calcule si documente legale, si pe care implicit nu le datoram.

Deasemenea, nimeni nu ne poate obliga legal sa achitam sume PRESCRISE. Orice suma se prescrie in termen de 3 ani, daca in acest interval de timp creditorul nu a luat masuri de recuperare a acesteia...
Asociatii de proprietari - despre imputatia platilor ( cand se poate face si in ce conditii )
Art. 1111, 1112 si 1113 Cod Civil vechi

Inainte sa fac referire la articolele indicate mai sus, este necesar sa lamurim ce inseamna imputatia platii. Mai jos redau definitia imputatiei platii conform dictionarului economic.


IMPUTATIA PLATII – DEFINITIE
( conform dictionar economic si financiar )

Sursa : [ link extern ]

Modalitate de determinare a obligatiei sau obligatiilor care se sting prin plata efectuata de debitor, atunci cand aceasta este insuficienta pentru a stinge toate obligatiile scadente (avand ca obiect bunuri de aceeasi natura) pe care debitorul le are fata de creditorul respectiv.

Imputatia platii poate fi facuta :

a) Prin acordul partilor;
b) De catre oricare dintre parti (debitor sau creditor);
c) Prin efectul legii.

Regula este ca imputatia platii sa aiba loc in virtutea conventiei partilor, care va stabili detaliile de realizare concreta a ei.

In lipsa unei astfel de conventii, PRIORITAR POATE DECIDE DEBITORUL asupra careia dintre obligatiile sale se imputa plata facuta. Debitorul trebuie sa respecte insa urmatoarele principii aplicabile in acest caz:

a) plata trebuie sa fie suficienta pentru a stinge intreaga datorie asupra careia debitorul face imputatia, caci in caz contrar s-ar face o plata partiala, incalcandu-se principiul indivizibilitatii platii;

b) daca debitorul are o obligatie exigibila (scadenta) si alta neexigibila (nescadenta) nu poate face imputatia asupra obligatiei nescadente, deoarece s-ar face o plata anticipata;

c) cand creanta este producatoare de dobanzi si creditorul datoreaza si suma imprumutata si dobanzi, plata se imputa mai intai asupra dobanzilor, afara de cazul in care creditorul ar fi de acord ca ea sa se impute mai intai asupra capitalului.

Numai in ipoteza in care debitorul nu face el insusi imputatia platii, creditorul este indreptatit sa o faca. Acesta va preciza, prin chitanta liberatorie de obligatie pe care o remite debitorului, ce datorie considera ca s-a stins prin prestatia executata de el. Cu exceptia situatiei in care creditorul l-a surprins sau l-a indus in eroare, prin manoperele utilizate, pe debitor, acesta din urma este tinut de imputatia facuta de cel dintai, neputand-o contesta.

Daca imputatia platii nu a fost facuta nici de catre creditor, si nici de catre debitor, aceasta se va indeplini in armonie cu principiile consacrate de art. 1113 Cod Civil, dupa cum urmeaza:

a) daca o datorie este scadenta si alta nescadenta, plata se imputa asupra celei scadente, chiar daca debitorul avea mai mare interes s-o stinga pe cealalta;

b) in cazul in care toate datoriile sunt ajunse la scadenta, imputatia platii se va face asupra aceleia dintre ele care este mai oneroasa pentru debitor, adica una pe care el avea mai mare interes sa o stinga (spre exemplu, cea producatoare de dobanzi mai mari);

c) daca toate datoriile sunt scadente si deopotriva de oneroase, imputatia se va face asupra celei mai vechi dintre ele;

d) atunci cand toate datoriile sunt scadente, deopotriva de oneroase si au aceeasi vechime, plata se va imputa proportional asupra fiecareia dintre ele. In acest din urma caz, creditorul va primi numai o plata partiala, ceea ce constituie o exceptie de la principiul indivizibilitatii platii.

Art. 1111, 1112 si 1113 Cod Civil vechi


Capitolul VIII
Despre stingerea obligatiilor

Sectiunea I
Despre plata
COD CIVIL VECHI - Capitolul VIII - Despre stingerea obligatiilor ; Sectiunea I ; Despre plata

Art. 1111 - "Debitorul unei datorii, pentru care se plateste dobinda, sau o rendita, nu poate, fara consimtamintul creditorului, sa impute plata ce face pe capital cu preferinta asupra renditei sau a dobinzii. Plata partiala, facuta pe capital si dobinda, se imputa mai intii asupra dobinzii".

Sursa : [ link extern ]


Art. 1112 - "Cind debitorul unor deosebite datorii a primit o chitanta prin care creditorul imputa aceea ce a luat special asupra uneia din aceste datorii, debitorul nu mai poate cere ca imputatia sa se faca asupra unei alte datorii, afara numai daca creditorul l-a amagit, sau l-a surprins".

Sursa: [ link extern ]

Art. 1113 - "Cind in chitanta nu se zice nimic despre imputatie, plata trebuie sa se impute asupra aceleia din datorii ajunse la termen, pe care debitorul, in acel timp, avea mai mare interes a o desface. In caz de o datorie ajunsa la termen si alta neajunsa, desi aceasta din urma ar fi mai oneroasa, imputatia se face asupra celei ajunse la termen. Daca datoriile sint de egala natura, imputatia se face asupra celei mai vechi; daca datoriile sint in toate egale, imputatia se face proportional asupra tuturora".

Sursa: [ link extern ]

Capitolul VIII
Despre stingerea obligatiilor

Sectiunea I
Despre plata


REFERITOR LA MODUL DE ALOCARE AL PLATILOR EFECTUATE

Legea Contabilitatii nr. 82/1991 – Art. 6

(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.

Daca platile efectuate s-au realizat in baza art. 1110 Cod civil, prevederile art. 1113 Cod civil nu pot fi aplicate in acest caz. Si nici cele ale art. 1111 Cod civil.

Daca pe document este mentionat foarte clar ceea ce s-a achitat, asociatia de proprietari nu are posibilitatea legala de a aplica prevederile art. 1113, si sa impute platile dupa bunul plac (adica de exemplu sa lichideze penalizari din plati efectuate pentru cote de intretinere sau invers), acesta fiind aplicabil doar in situatia in care pe documentul de plata NU este mentionat in clar ce anume s-a achitat. Ori daca pe documentul de plata s-a mentionat clar ce reprezinta plata, nu poate fi vorba de asa ceva.

In evidenta contabila a asociatiei de proprietari, platile efectuate pentru cote de intretinere trebuiesc alocate strict pentru cote de intretinere, pe baza explicatiilor scrise pe documente. Dar daca nu a procedat asa, aceasta alocand platile efectuate pentru cote de intretinere in scopul acoperirii unor penalizari (calculate sau nu ilegal), nu este corect pentru ca,

Incasarea de catre asociatie cu prioritate a penalizarilor de intarziere, din platile efectuate pentru cote de intretinere, ramanand astfel neincasate cotele de intretinere, nu are justificare legala, neavand la baza document justificativ. Pe de alta parte contravine scopului asociatiei de proprietari, adica acela de a incasa cotele de intretinere de la proprietari pentru a achita facturile la furnizori. Prin urmare nu se pot aplica nici prevederile art. 1111 Cod civil privind imputatia platilor.

In acest mod, nealocand platile efectuate conform explicatiilor inscrise pe document, rezulta ca s-au efectuat in contabilitate operatii fictive, neavand la baza un document legal, s-au denaturat veniturile si rezultatele financiare din bilantul asociatiei, precum si elementele de activ si pasiv ce se reflecta in bilant, ceea ce constituie infractiunea de FALS INTELECTUAL.
Conform articolului 43 CAP. VI Contraventii si infractiuni din Legea Contabilitatii actualizata,
Efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii.

Astfel, componenta soldului care figureaza la un moment dat pe listele de intretinere, este DENATURATA si nu reflecta o situatie reala raportata la documente.

In consecinta, NU va exista DEBIT la cotele de intretinere pentru o anumita perioada de timp, intrucat acesta a fost achitat, asa cum rezulta din chitantele, ordinele de plata si alte documente de plata dupa caz.
Asociatii de proprietari - Plati cote de intretinere

DOCUMENTE PENTRU PLATI SI MOD OPERARE IN CONTABILITATE


Principalele si cele mai utilizate documente pentru plata cotelor de intretinere la asociatiile de proprietari sunt :

1) Chitanta - daca efectuam plata cu numerar la casieria asociatiei
2) Ordin de plata - daca efectuam noi plata prin virament bancar, in contul asociatiei
3) Mandat postal - daca efectuam plata prin virament in contul asociatiei, de la un oficiu postal

Indiferent de documentul utilizat acesta trebuie operat in evidenta contabila a asociatiei la data acestuia si conform explicatiilor inscrise pe document, acesta constituind document justificativ.

Legea Contabilitatii nr. 82/1991 ? Art. 6

(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.


Daca platile au fost efectuate in baza art. 1110 Cod civil vechi si este mentionat pe documentul de plata acest lucru, este necesar sa fie mentionat si in evidenta contabila a asociatiei la operarea in fisa pe apartament.

Prevederile art. 1113 Cod civil nu pot fi aplicate in acest caz. Si nici cele ale art. 1111 Cod civil.

Intrucat pe document este mentionat foarte clar ceea ce s-a achitat, asociatia nu are dreptul legal de a aplica prevederile art. 1113 acesta fiind aplicabil doar in situatia in care pe documentul de plata nu este mentionat in clar ce anume s-a achitat.

In evidenta contabila a asociatiei, platile efectuate strict pentru cote de intretinere, trebuie alocate pe baza explicatiilor de pe documentul de plata. Daca nu a procedat asa, aceasta alocand platile efectuate pentru cote de intretinere in scopul acoperirii unor penalizari calculate sau nu ilegal, nu este corect si se savarseste infractiunea de fals intelectual.

Incasarea de catre asociatie cu prioritate a penalizarilor de intarziere, din platile efectuate pentru cote de intretinere, ramanand astfel neincasate cotele de intretinere, nu are justificare legala, neavand la baza document justificativ. Prin urmare nu se pot aplica nici prevederile art. 1111 Cod civil privind imputatia platilor.

In acest mod, asociatia nealocand platile efectuate conform explicatiilor inscrise pe document, rezulta ca a efectuat in contabilitate operatii fictive neavand la baza un document legal, a denaturat veniturile si rezultatele financiare din bilantul asociatiei, precum si elementele de activ si pasiv ce se reflecta in bilant, ceea ce constituie infractiunea de fals intelectual.

Conform articolului 43 CAP. VI Contraventii si infractiuni din Legea Contabilitatii actualizata,
Efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii.

Astfel, componenta soldului care va apare la un anumit moment pe listele de intretinere, va fi denaturata si nu va reflecta o situatie reala raportata la documente.

P.S. - ATENTIE !

Toata \"POLOLOGHIA\" aceasta am invocat-o in anumite dosare de la instante de judecata.

Si instantele, si experti contabili, si politie au tinut cont de aceasta \"polologhie\" pentru ca asa e legea.

Daca pe documente debitorul a mentionat foarte clar ce a achitat, Asociatiile de Proprietari

NU AU DREPTUL LEGAL DE A TRECE PESTE MANIFESTAREA DE VOINTA A DEBITORULUI, SI SA ALOCE PLATILE EFECTUATE, PENTRU STINGEREA ALTOR DATORII DECAT CELE MENTIONATE IN DOCUMENT !

Daca au facut-o au savarsit infractiunea de FALS INTELECTUAL !

NOUL COD PENAL - CAPITOLUL III - Falsuri în înscrisuri

Art. 321 - Falsul intelectual

(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Tentativa se pedepseşte.


Detalii: [ link extern ]


Legea Contabilitatii nr. 82/1991 ? Art. 6

(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.


Daca platile efectuate s-au realizat in baza art. 1110 Cod civil, prevederile art. 1113 Cod civil nu pot fi aplicate in acest caz. Si nici cele ale art. 1111 Cod civil.

Daca se fac, in contabilitatea asociatei se vor realiza operatiuni fictive, fara a avea la baza document legal ca "document justificativ" conform Legii contabilitatii.

Sper ca m-am facut inteleasa. Succes. B-)
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
elga50, moderator
P.S. - ATENTIE !

Toata \"POLOLOGHIA\" aceasta am invocat-o in anumite dosare de la instante de judecata.

Si instantele, si experti contabili, si politie au tinut cont de aceasta \"polologhie\" pentru ca asa e legea.

Daca pe documente debitorul a mentionat foarte clar ce a achitat, Asociatiile de Proprietari

NU AU DREPTUL LEGAL DE A TRECE PESTE MANIFESTAREA DE VOINTA A DEBITORULUI, SI SA ALOCE PLATILE EFECTUATE, PENTRU STINGEREA ALTOR DATORII DECAT CELE MENTIONATE IN DOCUMENT !

Daca au facut-o au savarsit infractiunea de FALS INTELECTUAL !

NOUL COD PENAL - CAPITOLUL III - Falsuri în înscrisuri

Art. 321 - Falsul intelectual

(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Tentativa se pedepseşte.


Detalii: [ link extern ]


Legea Contabilitatii nr. 82/1991 – Art. 6

(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.


Daca platile efectuate s-au realizat in baza art. 1110 Cod civil, prevederile art. 1113 Cod civil nu pot fi aplicate in acest caz. Si nici cele ale art. 1111 Cod civil.

Daca se fac, in contabilitatea asociatei se vor realiza operatiuni fictive, fara a avea la baza document legal ca "document justificativ" conform Legii contabilitatii.

Sper ca m-am facut inteleasa. Succes. B-)
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
Krissia ., Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere + penalitati ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Avand probleme de sanatate atat eu cat si sotul meu am ramas in urma cu plata cheltuielilor la intretinere In acest moment suntem inregistrati cu ... (vezi toată discuția)