Am 24 de ani iar in septembrie voi incepe scoala postliceala. Sunt momentan angajata dar programul nu permite doua schimburi, prin urmare sunt obligata sa imi dau demisia. Pot beneficia de somaj daca sunt studenta la scoala postliceala? Mentionez ca domiciliul stabil il am in Brasov dar lucrez in Bucuresti de 3 ani. Ce documente sunt necesare si unde trebuie sa ma prezint? Am nevoie de acte de la Brasov?
1. Daca demisionati nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca din motive neimputabile dvs.
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
3. Daca veti beneficia de indemnizatie de somaj, in calitate de fost salariat, puteti sa urmati cursurile unei forme de invatamant.
4. Prin motive neimputabile dvs. se înţelege:
- incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Codul muncii;
- incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
5. Actele pentru indemnizatie de somaj se depun la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul sau de unde aveti resedinta (cu viza de flotant).
Contractul meu expira pe 30 septembrie, pot alege sa continui sau nu. Tot demisie se considera sau voi putea sa imi depun actele pentru indemnizatie?
Eu am cotizat la stat in ultimele 14 luni dar nu inteleg exact cum se calculeaza cotizarea. Ma puteti ajuta?
1. - Daca dvs. aveti contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata si acesta inceteaza de drept (art.56 (1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat atunci puteti beneficia de indemnziatie de somaj.
- O astfel de incetare a CIM nu va este imputabila dvs. (asa cum v-am aratat mai sus).
2. - Daca dvs. nu sunteti de acord nu mai prelungiti CIM si acesta va inceta de drept la data de 30 septembrie.
- Dvs. nu trebuie sa faceti nimic pentru aceasta ci trebuie numai sa nu va mai prezentati la locul de munca incepand cu data de 1 octombrie.
- Angajatorul va trebui sa va inceteze CIM cu art.56 (1), lit.i) din Codul muncii.
Somaj
AncaTeodorescu
Buna ziua!
Beneficiez de indemnizatie crestere copil pe o perioada de 2 ani,pana in aprilie 2015(copilul implinind 2 ani in martie). Avand in vedere ca nu ... (vezi toată discuția)