avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietar - vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietar - vanzare

Detin o treime dintr-un teren si imobilul aferen. Adica suntem 3 proprietari cu parti egale.

Va rog sa im ispuneti daca eu pot instraina partea mea prin contract de vanzare cumparare.

Multumesc



Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 15:03, 17 Mai 2009
Stimate Domn,

Partea dumneavoastra din contract in cota de 1/3 o puteti instraina oricand. Noul proprietar va deveni coproprietar alaturi de ceilalti doi, practic, inlocuindu-va.
Mergeti la notar si faceti-va actele, bineinteles, cu conditia ca cel care cumpara sa stie ca primeste o cota parte din proprietate - fara sa fie individualizata - urmand sa procedeze la iesirea din indiviziune daca va dori sa fie sigur ca va detine parcela pe care i-o lasati acum.
E bine ca si ceilalti coproprietari sa va cunoasca intentia si, mai ales, sa nu se impotriveasca la folosirea de catre noul proprietar a parcelei pe care o folositi dumneavoastra in prezent, probabil, in baza unei intelegeri cu ceilalti.

Mult succes!
Cota parte a dvs din dreptul de proprietate poate fi instrainata , prin simplul acord de vointa al dvs , bineinteles , respectand solemnitatile prevazute de lege , anume forma autentica.
Deci , independent de pozitia celorlalti proprietari (intrucat nu se aplica regula unanimitatii ) puteti instraina in mod valabil cota parte din dreptul de proprietate fie printr-un act de vanzare cumparare(pretul e de esenta actului ) fie printr-un contrat de donatie (un act cu titlu gratuit )

Se poate proceda , pe cale notariala , si la iesirea din indiviziune , daca exista acordul copartasilor.
In cazul de fata, trebuie intrebat ce anume vrea sa vanda: o camera, o bucata anume din intreg imobilul sau partea sa, asa cum o detine acum? De asemenea, e important daca a gasit cumparator si daca acesta e de acord sa primeasca ceva nedefinit in spatiu (la inceput spun da, pana isi dau seama ca ii costa iesirea din indiviziune).
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Deci eu vreau sa vand partea mea, asa cum este , in devalmasie.

Cumparatorul e de acord sa cumpere in devalmasie.

Nu inteleg despre ce link postat vorbiti....
:offtopic: Raspundeam unui mesaj care a fost sters intre timp. Am editat, nu era in mesajele dv. linkul in cauza.

Alte discuții în legătură

Vanzare cota nedeterminata ioanaol ioanaol Se poate face un contract de vanzare-cumparare autentic ,unde avem inscrisi trei proprietari in cota de 1/1 ? (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Improprietare floreradiana floreradiana Buna ziua. As avea nevoie de niste informatii, daca ma puteti ajuta. 1. Exista 3 proprietari pe un imobil. Doua dintre parti au cote egale de 1/8 fiecare, ... (vezi toată discuția)