avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschiderea procedurii succesorale in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschiderea procedurii succesorale in instanta

Buna ziua,
Situatia concreta este urmatoarea: Amandoi parintii au murit de mai mult de 10 ani. Acum, cei 6 copii ai lor se gandesc sa dezbata succesiunea, dar nu sunt de acord cu impartirea bunurilor.
Ma intereseaza sa stiu daca, in cazul deschiderii procedurii succesorale in instanta, in masa succesorala intra si bunurile care au fost transmise de catre parinti copiilor cu acte in timpul vietii lor. Mentionez ca doar 2 din cei 6 copii au primit terenuri cu acte in timpul vietii parintilor (cred ca la casatoria lor), iar ceilalti 4 ( mai mici) absolut nimic. Acum, si cei 2 care au primit deja teren de la parinti din timpul vietii lor,vor sa participe in mod egal la impartirea bunurilor care au mai ramas de la parinti. Este corect? Dpdv legal cei 2 au drepturi egale cu cei patru in impartirea bunurilor care le mai aveau parintii la data mortii lor sau instanta va impartii bunurile doar intre cei 4 frati care nu au primit nimic pana acum?
Si inca o intrebare: Din cei 4 frati, doar 1 locuieste vara in casa bunicilor, platind impozitul pe casa, terenuri, etc. In acest fel el dovedeste ca a acceptat succesiunea tacit. Ceilalti 3 (din cei 4 patru care nu au nimic pe numele lor) nu stiu cum pot dovedi acceptarea succesiunii pt ca nu au facut nici declaratia notariala in termen de 6 luni si nici nimic altceva. Ce se intampla in cazul acesta?

Va multumesc anticipat pt raspunsuri!
Cu stima pt profesia dvs.,
Mirela
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 21:11, 30 Iulie 2014
Buna ziua,
Doresc sa va mai cer un sfat!
Se pare ca cei 6 frati mostenitori ajung, pana la urma, la o intelegere in ce priveste impartirea bunurilor lasate de parinti(nu mai iau in calcul ce au primit inainte cei 2 frati mai mari). In acest caz, pt realizarea actelor de succesiune, cum este mai avantajos financiar si dpdv al duratei: sa mearga la notar sau tot prin proces la judecatorie si la primul termen sa declare ca s-au inteles intre ei?
Daca e mai bine prin judecatorie, mai e cazul sa apelam la un avocat sau putem redacta noi cererea de chemare in judecata a unuia dintre frati (dupa modelul oferit pe portal.just.ro) si, bineinteles, toate anexele necesare?

Multumesc.
Mirela
Cel mai rapid se rezolvă la notar.
Din punct de vedere al taxelor și costurilor este cam la fel.

Deci,după părerea mea este mai convenabil la notar, cu condiția să se prezinte toți la aceeași dată și înțelegerea lor să fie clară și de dinainte stabilită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate accepta doar o parte din mostenire? AndreiD08 AndreiD08 Buna ziua, Situatia mea sta in felul urmator: Suntem 3 fratii, parintii mei inainte de deces au donat casa parinteasca unuia dintre nepoti, un act cu care ... (vezi toată discuția)
Mostenire complicata Send Send Caut pareri cat mai avizate dupa care sa-mi formez o imagine cat mai clara. Pe scurt, vreau sa stiu daca se merita sa-mi bat capul. Context: Se doreste ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune popc popc Parintii decedati in anii 1965 si 1986, din casatoria lor au rezultat 10 copii. Patru dintre copii s-au casatorit inainte de colectivizare, si au primit ca ... (vezi toată discuția)