avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Conform carei legi te da jos din tren daca calatoresti ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Conform carei legi te da jos din tren daca calatoresti fara bilet?

Buna ziua,

Am urmatoarea nelamurire, in cazul calatoriei pe tren fara bilet, care este articolul de lege care reglementeaza datul jos din tren?

Am citit legea HG 203/1994 dar aceasta prevede amenda contraventionala pentru calatoria in tren fara bilet valabil, nu zice nimic de dat jos in prima statie .

Inteleg ca in cazul neprezentarii cartii de identitate, controlorul de tren are posibilitatea sa predea calatorul + bagajele la politia feroviara din prima statie in vederea identificarii acestuia, dar ce se intampla in cazul in care calatorul prezinta actul de identitate si controlorul ii da amenda, este obligat sa se dea jos in prima statie sau nu, si daca este obligat, care este articolul de lege care reglementeaza acest lucru?

Nu incurajez calatoria fara bilet, si nu ma intereseaza opinii dupa ureche, ma intereseaza textul legii si articolele de lege pe subiect, fara dezbateri morale daca e ok sau nu sa se calatoreasca fara bilet.

Intreb acest lucru deoarece am o cunostinta ( de sex feminin ) careia i s-au furat banii ( in jurul orei 9 seara ) fiind in alt oras, la o distanta considerabila de localitatea de domiciliu, si s-a urcat in tren fara bilet, a dat cartea de identitate solicitand amenda, a crezut ca va fi lasata sa calatoreasca pana la statia unde dorea sa mearga dar a fost data jos cu violenta fizica ( luata pe sus efectiv ) de controlor si lasata noaptea intr-o gara mica, dupa ce controlorul a urlat la ea "ce vrei sa-ti iau eu camera de hotel"

Inteleg ca la calatoriile RATB sau in interiorul localitatii poti fi dat jos deoarece e usor sa mergi pe jos pana acasa, in cel mai rau caz, dar in cazul calatoriilor cu trenul ma intereseaza exact care lege reglementeaza daca controlorul are sau nu dreptul sa te dea jos, dupa ce ti-a dat amenda

( Ps. pe procesul ei verbal scrie amenda 250 lei + 342 lei despagubire pentru caile ferate, inteleg ca despagubirea respectiva poate varia in functie de lungimea calatoriei si tipul de tren.. )
Cel mai recent răspuns: alexmari , utilizator 12:03, 31 Iulie 2014
Va multumesc.

Da, as fi foarte interesat de o baza legala.

Chiar daca un calator fara bilet nu are dreptul de a calatori cu trenul, trebuie sa existe niste normative si regulamente de procedura care sa explice ce autoritati sunt imputernicite sa actioneze si in ce mod.

Consider ca controlorii de tren nu sunt investi cu responsabilitatea de a se lupta cu calatatorii fara bilet pentru a-i da jos din tren .

In mod normal, controlorii au dreptul de a solicita biletul de calatorie si un act de identitate, in cazul in care se refuza ei pot apela la organele competente ( politie, jandarmerie, etc ) care au pregatirea fizica si dotarea cu echipament necesar pentru a interveni in identificarea si imobilizarea unor persoane, precum si in inlaturarea lor din mijlocul de transport, daca si repet DACA o anumita lege sau regulament prevede acest lucru in cazul calatoriei fara bilet.

Deocamndata am gasit doar ca: controlorii pot da amenda contraventionala in cazul in care calatorul fara bilet prezinta un act de identitate, in cazul in care se refuza prezentarea actului au obligatia de a chema politia TF pentru a identifica calatorul fara bilet si a da amenda

Dar nu am gasit nimic vizavi de datul jos din tren
[ link extern ]
Vedeti aici.
M-am uitat si acolo, si aici
[ link extern ]

aici
[ link extern ]

Nu scrie nimic despre datoria/obligatia controlorului sau politiei de a te da jos din tren, in prima statie, nici in statia de destinatie, nici la capatul liniei - adica in ultima statie in care opreste trenul

Scrie doar ca fapta de a calatori fara bilet constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, in cazul refuzului de legitimare pentru a se incheia procesul verbal se cheama politia care are dreptul sa te retina in vederea legitimarii

Deci, s-ar parea ca controlorii nu au dreptul sa te dea jos din tren daca te legitimezi si primesti amenda

Din cate am citit in lege pana acum..

Astept corectari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda abuziva regia autonomă de transport Iuli81an Iuli81an Fiind intr-o vizita de 4 zile intr-un oras din provincie la intoarcere spre casa in data de 21 Mai in jurul orelor 10:30 - 11:00 am folosit unul din mijloacele ... (vezi toată discuția)
Probleme cfr tudor92 tudor92 Astăzi, 1 decembrie 2011, am mers cu trenul R347 de la Braşov până la Bucureşti Nord.Am avut cu mine o bicicletă demontabilă iar conform site-ului ... (vezi toată discuția)
Controlul biletelor de calatorie in mijloacele de transport in comun epstein epstein Buna ziua, Nu am cunostinte juridice si nu am fost protagonistul vreunui incident privind controlul biletelor in mijloacele de transport in comun, dar am fost ... (vezi toată discuția)