avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcoolemie Etilotest 0,49 Proba1 0,85 Proba2 1,25
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcoolemie Etilotest 0,49 Proba1 0,85 Proba2 1,25

Un individ mi-a tamponat masina pe care o conduceam, neacordandu-mi prioritate. La etilotest a iesit el cu 0, eu cu 0,49. Prima proba de sange mi s-a luat la circa 30 minute dupa inpact. A doua proba mi s-a luat dupa o ora de la prima.

Rezultatul probelor arata 0,85/mie respectiv 1,25/mie.

Provocatorului accidentului i s-a suspendat permisul de conducere pe 60 zile + o amenda.

Intrebare: ce mi se poate intampla mie? Nu mai am cetatenie romana de 26 de ani si permisul de conducere a fost eliberat de o alta tara din EU. Sunt pensionat de boala, 57 de ani, fara antecedente de NICI UN FEL, nici penale, nici administrative.

Mi s-a deschis dosar penal si voi fi chemat in curand ptr auditoriu.

Multumesc anticipat ptr raspunsuri profesioniste.
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2014
mtigbg, utilizator
La prima vedere asa pare sa fie, dar trebuie sa aveti in vedere ca alcoolemia recalculată nu reflectă valoarea reală, ci doar una teoretic posibilă, rezultată numai dintr-un consum declarat. Veridicitatea acestei declaratii nu putea fi verificata in nici un fel, fiind evident ca datele din declaraţiile de consum sunt subiective şi pot fi mai mult sau mai puţin reale.
Se recolteaza 2 probe biologice deoarece asa prevade ORDINUL Nr. 1512 din 12 decembrie 2013.
ICCJ ne lamureste prin Decizia nr. 3/2014 asupra acestei situatii:
În aplicarea art. 336 alin. (1) din Codul penal, în ipoteza unei duble prelevări de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanţă penală este cel dat de prima prelevare.


Personal am tratat acest subiect inainte sa intre in vigoare NCP, puteti citi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Calcularea alcoolemiei pe baza declaratiei persoanei in cauza cu privire la ce a mancat si ce a baut este inutila. Ma gandeam si cred ca ar fi corect sa se procedeze la recalcularea alcoolemiei pe baza celor rezultatelor celor doua probe de sange. Din aceste doua valori ale alcoolemiei la interval de o ora intre ele se pot trage doua concluzii: a)daca alcoolemia este pe panta ascedenta sau pe cea descedenta; b) Se poate calcula variatia alcoolemiei in functie de timp, intrucat ficatul fiecarei persoane metabolizeaza alcoolul din sange intr-un anumit ritm. Pe baza acestor informatii medicullegist poate stabili alcoolemia conducatorului auto in momentul producerii accidentului. Asa gandeam cand am postat interventia mea anterioara. Nu este treaba noastra sa reglementam aceasta problema, dar noi tragem "foloasele"
ing. Ioan Ciobanu
cioan a scris:n
nCalcularea alcoolemiei pe baza declaratiei persoanei in cauza cu privire la ce a mancat si ce a baut este inutila. Ma gandeam si cred ca ar fi corect sa se procedeze la recalcularea alcoolemiei pe baza celor rezultatelor celor doua probe de sange. n
nn
Stiti foarte bine ca totul se facea dupa o anumita formula, ce spuneti dvs aici sunt doar niste opinii care, bune sau rele, nu pot fi puse in practica.
In momentul de fata, singura modalitate ştiinţifică de stabilire a gradului unei intoxicaţii etilice este cea prin analiza sângelui din proba prelevată, asta este opinia specialistilor in domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am următoarea problema. soțul meu a fost oprit în ... Roxyyy28 Roxyyy28 Buna ziua. Am următoarea problema. Soțul meu a fost oprit în trafic și gasit cu o alcoolemie de 0,86 ,% alcool pur în aerul expirat. La probele de sânge ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, la sfarsitul lunii mai am avut un accident rutier ... CristiLazar CristiLazar Buna ziua, la sfarsitul lunii mai am avut un accident rutier cu o alcoolemie de 0,52 mg in aerul expirat, iar in sange 1,39, in urma accidentului, au fost ... (vezi toată discuția)
Prins la volan cu o alcoolemie de 1,40 probe biologice , dupa noul cod penal e doar cu amenda ? lexoradeanu lexoradeanu [b]Prins la volan cu o alcoolemie de 1,40 probe biologice , dupa noul cod penal e doar cu amenda ?[/b] (vezi toată discuția)