avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mai multe tevi de apa rece in loc de una, la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mai multe tevi de apa rece in loc de una, la apartamentele de la parter

se intampla ca asociatia de proprietari a votat sa mute contorizarea individuala a apei reci in afara apartamentelor, in subsolul blocului, astfel incat citirea sa se poata efectua de catre furnizor fara sa intre in apartament. Acest fapt presupune ca in loc de actuala coloana, vor trece prin apartamentele de la parter cate 4 tevi de apa rece (plus cel pentru parter).
Acest fapt genereaza cel putin 2 inconveniente pentru proprietarul apartamentului:
1. respectivele tevi vor raci apartamentul indiferent de sezon, se produce condens
2. in cazul (si poate si daca nu) se izoleaza, spatiul luat din apartament creste

si inconvenientele ar mai putea continua cu mizeria facuta la instalare al carui cost il priveste pe fiecare in parte, deranjul fiind mai mare la cei de la parter, problemele create de eventualele defectiuni ale sistemului (inundatii, fisuri), etc.

Ce se poate face impotriva unei asemenea decizii, in cazul in care din 20 de proprietari 18 au votat pentru si doar 2 , dintre cei de la parter au votat contra? Mentionez ca, conform noului sistem, tevile vecinilor ar trece prin apartament.
Cel mai recent răspuns: kamikz , utilizator 09:34, 25 Mai 2009
nu va poate obliga sa acceptati
Problema ridicata de autorul topic-ului este discutata si la noi. Chestiunea este ca, asa cum afirma si @adriantot, apartamentele noastre sunt prevazute cu niste spatii special amenajate prin care trec tevile de apa rece, calda si canalizarea ( gheuri), astfel ca la blocurile P+4 prin aceste spatii vor trece cate o pereche de tevi care vor alimenta apartamentele cu apa rece si calda. Mai mult, majoritatea dintre noi si-au amenajat aceste spatii in asa fel incat sa fie cat mai functionale, deci oricum se va face un mic deranj... Din cate inteleg, dvs. nu aveti asemenea spatii si atunci toate conductele vor trebui sa treaca prin apartamente (prin bucatarie sau baie). Acum, pentru ca nu cunosc situatia decat din ce aratati dvs., banuiesc ca s-a ajuns la aceasta solutie ca fiind cea mai buna, mai economica sau mai stiu eu ce criteriu a stat la baza acestei hotarari. Aceasta este din nefericire situatia cu aceste apartamente vechi care la nivelul anului cand au fost construite, probabil ca satisfaceau pe deplin necesitatile locatarilor. Ei, acum avem alte standarde. Ne-am hotarat sa contorizam utilitatile pentru ca sa platim exact cat consumam, insa am constatat ca acest "exact" nu prea este exact, de obicei are o valoare mai mare... Bun, proprietarii din blocul dvs. s-au hotarat sa faca modificarea respectiva pentru ca consumul fiecaruia sa reflecte cat mai bine (era sa zic exact) realitatea... S-ar putea ca rezultatul sa nu va satisfaca si atunci la ce bun atata deranj?
Incercati sa verificati proiectul (nu sunt necesare aprobari de la furnizorii de utilitati sau primarie) si daca aceasta este singura solutie tehnica. Oricum spatiul ocupat de aceste tevi este extrem de mic, chiar izolate si acoperite cu o placa. Pentru mine este clar ca nu va pot obliga sa acceptati solutia propusa, insa trebuie sa va ganditi bine si sa luati decizia cea mai inteleapta avand in vedere ca va trebui sa va mai suportati vecinii o buna perioada de timp...
Chiar sunt curios care vor fi efectele pe termen lung a acestei investitii, poate ne ve-ti tine la curent.
Adam Grecu a scris:

... Ne-am hotarat sa contorizam utilitatile pentru ca sa platim exact cat consumam, insa am constatat ca acest "exact" nu prea este exact, de obicei are o valoare mai mare... Bun, proprietarii din blocul dvs. s-au hotarat sa faca modificarea respectiva pentru ca consumul fiecaruia sa reflecte cat mai bine (era sa zic exact) realitatea... S-ar putea ca rezultatul sa nu va satisfaca si atunci la ce bun atata deranj?

Sigur daca acesta este motivul dezamagirea va fi crunta si vor urma reprosuri interminabile. Atentie mare! ...pierderile in principiu vor fi aceleasi. Sper totusi ca nu acesta este motivul unei asemenea investitii. Probabil ca instalatiile sunt vechi, se cere inlocuirea lor si atunci cu un drum ....
dupa cum a sesizat si un antevorbitor, blocul nu este conceput cu un spatiu separat pentru tevi, ele trec prin baie si prin bucatarie. La fel a fost si cu tevile de gaz, care acu cativa ani au fost mutate pe hol (in momentul cand s-a trecut la contorizarea individuala). Tot atunci s-au scos si coloanele de incalzire si s-a trecut pe incalzirea individuala (centrale, convectoare, care ce a avut).

Blocul este contorizat de mai multi ani pentru apa rece, iar prezentul "act" il consider ca un moft, carevasazica sa nu mai vina administratorul la 3 luni sa verifice contorul de apa. O alta inversunare poate fi si de la faptul ca lumea s-a saturat sa plateasca pausal pierderile, insa atunci nu ar trebui sa foloseasca "unii" robinete montate pe ici pe colo cu care mai spala o masina, un covor, un butoi. Faza e ca tocmai astia au gura mai mare si au semnat primii "pentru".

Ceeace vad eu acum este ca in loc de o teava de 1,5 toli din care mi se ramifica partea mea direct in ceasul meu de apa, voi avea 5 tevi, fiecare cu condensul propriu, etc etc. Este inestetic, iar izolarea si mascarea suplimentara nu mi-o plateste nimeni.
Pentru a scapa de condens si micsorarea spatiului exista posibilitatea inlocuirii apometrelor actuale cu altele care au citire radio, caz in care daca se doreste si inlocuirea coloanelor de apa nu ai nevoie de autorizatii sau proiect de executie. In ziua stabilita pentru citire, ca esti sau nu acasa ori uiti sa dai citirea, operatorul vine si inregistreaza automat citirile (disparand astfel decalajele din citirile clasice) urmand apoi ca admin sa repartizeze in lista de intretinere datele primite.
In cazul cand se executa modificarea traseelor coloanelor fata de proiectul initial, este nevoie de autorizatii si proiect, acestea fiind necesare pentru a fi trecute in Cartea Tehnica a blocului.
In privinta celor care folosesc la pausal apa pentru masini, covoare, etc, sunt reglementari legale ce pot fi prinse in statutul asociatiei sau in regulamentul de ordine interiora al acesteia, urmand ca respectivii sa fie taxati conform hotararii asociatiei. Repartizarea si calcularea pierderilor de apa poate fi hotarata in AG si prinsa in statut si ROI.
Daca ramane varianta modificare traseu (coloane mai multe) solicitati comitetului (cerere in dublu exemplar cu nr de inregistrare) sa izoleze si mascheze coloanele din fondul de reparatii creat special pentru acesta actiune.
( coloanele vechi sunt aparente sau ingropate ?)
Succes!

Alte discuții în legătură

Modificare instalatii sub apartament parter big_savu big_savu Buna ziua, E prima intrebare adresata pe acest forum asa ca va rog sa ma scuzati, daca gresesc sau omit ceva necesar, voi reveni. Prietenul meu detine un ... (vezi toată discuția)
Contorizare separata apa parter LucianMarian84 LucianMarian84 Buna ziua , stau intr-un bloc cu 4 etaje , o singura scara la parter. Din 10 Familii multe nu vor sa se contorizeze separat la apa (le vin zilnic copii , ... (vezi toată discuția)
Lucrari instalatii in bloc sorin pavlidis sorin pavlidis Buna ziua.Locuiesc,fiind proprietar ,la parterul unui bloc ,cu o singura scara.De aproximativ 2 luni se inregistreaza pierderi de apa rece ,la nivelul ... (vezi toată discuția)