avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pe factura pentru clienti din UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pe factura pentru clienti din UE

Un SRL neplatitor de TVA in Romania, presteaza servicii in tarile UE. SRL-ul a obtinut cod special de TVA (declaratia 91) si s-a inscris in ROI (decl. 95).

La eliberarea facturilor catre clienti din UE se disting trei situatii:

1. Clientul este platitor de TVA in tara lui. In acest caz, factura va contine coloana de TVA cu TVA 0% sau nu? Factura contine codul special de TVA al furnizorului si codul de TVA al beneficiarului? Ce mentiune se face in factura relativ la TVA?

2. Clientul din UE nu este platitor de TVA si nu dispune de un cod special de TVA. In acest caz, factura va contine coloana de TVA cu TVA 0% sau nu? Ce coduri fiscale trebuie trecute pe factura? Codul meu special de TVA sau codul CUI? Codul fiscal al clientului?Ce mentiune se face in factura relativ la TVA?

3. Clientul din UE nu este platitor de TVA, dar dispune de un cod special de TVA. In acest caz, factura va contine coloana de TVA cu TVA 0% sau nu? Ce coduri fiscale trebuie trecute pe factura? Codul meu special de TVA sau codul CUI? Codul lui special de TVA sau codul fiscal (echivalentul CUI-ului)? Ce mentiune se face in factura relativ la TVA?

Ce declaratii trebuie completate in fiecare dintre cele trei situatii?

In cazul in care clientul este persoana neimpozabila din UE, trebuie sa facturez cu TVA 24%? Ce coduri fiscale trebuie trecute in factura? CUI-ul meu? Ce cod trec pentru el? Ce mentiuni fac in factura?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
traian_an, utilizator
Buna ziua,

Codul special de TVA obtinut cf ART. 153^1 este utilizat numai pentru tranzactii intracomunitare cu beneficiari ce detin un cod valid de tva intracomunitar, asa cum reisese din alineatul b)
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului
Acest cod nu confera detinatorului calitatea de platitor de TVA conform conceptului clasic, adica nu va fi platitor de TVA in Romania.
Este adevarat ca pe circuitul TVA , platitor este utilizatorul final dar atunci cand furnizorul este inregistrat in sistemul de TVA clasic.
Eu, din ceea ce inteleg, aici este vorba despre o societate neplatitoare de TVA in Romania, ci numai pe 153^1.
In aceasta situatie, facturile emise pentru beneficiari din RO, indiferent ca acestia sunt sau nu platitori de TVA se vor emite fara TVA .

ART. 152 Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin.(1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare servicii intracomunitare intre neplatitori de t.v.a. schumiholic schumiholic Buna ziua! O intreprindere individuala care este in momentul de fata platitoare de tva vrea sa presteze servicii IT catre o organizatie non-profit ... (vezi toată discuția)
Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari roxana_c_09 roxana_c_09 Buna ziua, Sunt traducator PFA neplatitor de TVA si pentru a colabora cu diverse birouri din UE mi s-a cerut un nr de TVA. Din cate am inteles, pentru a ... (vezi toată discuția)
Facturare servicii intracomunitare STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua Societate neplatitoare de tva, neinscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari factureaza servicii la o societate din UE (societatea ... (vezi toată discuția)