avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incheiere de contracte individuale pe fiecare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incheiere de contracte individuale pe fiecare proprietar in parte la apa rece

Avem asociatie de proprietari pe casa scarii, sunt 5 proprietari cu datorii mari , am lacut coloana de apa rece pe casa scarii legala cu proiect si societate autorizata , am pus contor de apa rece asa cum au cerut cei de la Apa Serv Piatra Neamt , cei cu datorii au robineti la fiecare apartament , dar i-am sigilat , deci sunt debransati din 15 mai 2014 .as dori sa fiu indrumata daca exista un cadru legal ca sa ni se intocmeasca contracte sau conventii pe fiecare proprietar sa nu mai raminem fara apa rece .Datornicilor li s-au facut dosare pentru a fi dati in judecata.Va multumesc pentru ajutor .
Nu mai incurajati sa ramana la comun, ca o fi ca o pati, ca va fi bine. Astea sunt povesti, asa oricine poate promite. Are dreptul fiecare cetatean din tara asta sa nu depinda de ,,bunavointa,, celui ce a acumulat datorii? Eu cred ca da. Daca pana acum nu au platit apa consumata, de ce credeti ca o vor plati de acum inainte? Credeti ca acesti pensionari care vor sa traiasca linistiti ca nu se taie apa au avut mai multi bani de nu au ramas in urma cu intretinerea,? E revoltator.
Evident ca furnizorilor le convine sa fie la comun, pentru ca ,,fraierii,, platesc si pentru ,,nesimtiti,,. Asa a fost si cu centralele de apartament, ineficienta furnizorilor sa fie platita de ,,fraieri,, . Pana cand azi deja exista localitati in care nu exista furnizor de caldura centralizat, si pana la urma e mult mai bine, toata lumea zambeste, interesant ca si cei ,,smecheri,, de altadata, de data asta si-au rezolvat incalzirea, pentru ca nu au mai putut sa ,,fure,, de la altii, de atunci nu exista ca vecinul nu a platit si eu stau in frig si nu am apa. Din pacate este adevarat ca trebuie mult timp ca sa intelegem asta, dar aceeasi situatie este si cu apa. Noi nu putem invata nimic din experienta noastra nu f. indepartata?
Pt. Catana Aurora: va rog sa ma anuntati daca se poate de cum evolueaza situatia, sunt direct interesat si va tin pumnii.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2014
toma necredinciosul, utilizator
toma necredinciosul a scris:

Nu mai incurajati sa ramana la comun, ca o fi ca o pati, ca va fi bine. Astea sunt povesti, asa oricine poate promite. Are dreptul fiecare cetatean din tara asta sa nu depinda de ,,bunavointa,, celui ce a acumulat datorii? Eu cred ca da. Daca pana acum nu au platit apa consumata, de ce credeti ca o vor plati de acum inainte? Credeti ca acesti pensionari care vor sa traiasca linistiti ca nu se taie apa au avut mai multi bani de nu au ramas in urma cu intretinerea,? E revoltator. ...



Daca va referiti la mine...
Am raspuns cum m-am priceput. Asta e. Nu descoperim noi, acum, apa calda...
Aveti dreptate si dvs., nu am motive sa va contrazic. Din nefericire, ne vorbiti despre multa teorie, iar pana la realizarea practica a aspectelor aratate, mai este mult - asta v-o spun in mod sigur - si nu-ti trebuie prea multa stiinta ca sa intelegi acest lucru.
In fine, subiectul incheierii contractelor individuale cu furnizorii, s-a mai discutat pe forum. In multe localitati acest deziderat s-a realizat, in altele (cele mai numeroase), nici nu poate fi vorba si undeva mai sus, pe acest topic am si explicat cam cum stau lucrurile, dar poate nu ati citit opinia mea.
Bun, astept si eu rezultatele, mai ales ca sunt aproape de P. Neamt si ma pot interesa si pe alte canale.

Buna ziua , am sa va tin la curent cum mai decurg lucrurile la noi la Piatra Neamt , ce-am obtinut , daca e bine zis de la Apa Serv , este promisiunea ca daca achitam factura curenta nu ne opresc apa rece , numai ca noi punem mana de la mana cei buni platnici sa achitam si penalitatile restantierilor .Si la noi am ramas fara caldura , ne-au anuntat pe 28 august 2014 ca nu mai furnizeaza caldura si sa ne descurcam fiecare cum putem , deoarece suntem proprietari.La noi ca la nimenea , dar sunt la o varsta cind nu-mi permit sa plec din tara ,suntem la cheremul celor care ne conduc si acum vor sa-i alegem .Asa ceva nu mi-am putut imagina , nu mai exista respect fata de noi cei in varsta .
Nu doamna, sunteti la cheremul vecinilor dv. care nu si-au platit consumurile si asta a facut ca asociatia sa nu aiba bani sa plateasca facturile.
Daca aveati bani de facturi, apa nu v-ar fi fost oprita.

Pe de alta parte, furnizorul de apa face contract pentru apa livrata la limita de proprietate, acolo unde teava lui, a furnizorului, se ramifica catre bloc si unde el isi monteaza contorul de bransament dupa care va factureaza consumul.

Dincolo de acest contor este coloana de apa proprietate comuna a dv., a tuturor proprietarilor.
Daca pe aceasta coloana care se duce prin subsol si apoi pe verticala pe coloane comune pana in apartamentele dv. se intampla o avarie sau pierderi de apa prin fisuri nereparate, aceasta pierdere trebuie s-o plateasca proprietarul, adica dv. toti proprietarii si ea intra in factura comuna pe bloc sau pe scara (depinde unde aveti contorul de bransament).

Furnizorul nu poate veni sa citeasca la fiecare apartament apometrul deoarece el nu recunoaste tehnic aceste instrumente de masura inferioare fata de contorul de bransament si deci care arata valori mai mult sau mai putin exacte, indiferent ca sunt citite cu ochiul sau prin radio..

Ca sa va faca contract individual trebuie sa va montati, fiecare apartament, o coloana separata de apa cu contor de bransament acolo unde acum este contorul principal al blocului sau scarii, deci la limita de proprietate intre el si proprietarul cu care ar intocmi acel contract.
Astfel, orice avarie pe teava dv., pornind din exteriorul blocului si pana in apartament, care ar duce la consum in plus v-ar fi facturat tot dv. pentru ca teava, conducta, este a dv.

Ideea nu este de a va umple blocul de conducte de apa individuale, ci de a crea un sistem financiar si un interes al conducerii asociatiei pentru a recupera restantele si a crea fond de rulment suficient de mare, a urmari incasarile de la proprietari, astfel incat sa nu ramaneti fara bani pentru plata facturilor.
Adam Grecu a scris:

Probabil ca mai sunt si alte motive pentru care furnizorii de apa/canal nu prea se "inghesuie" la incheierea de contracte individuale. Cu toate acestea, am auzit ca sunt localitati in Tara Romaneasca, unde a fost posibila aceasta actiune. De ce nu s-ar putea face acest lucru peste tot, unde sunt solicitari?


Aţi auzit foarte bine. În Slatina, Olt, de mai mulţi ani s-a făcut separarea de apă (contorizare individuală) şi s-au încheiat contracte individuale pt fiecare apartament. Plata lunară o face fiecare la casieria firmei care asigură apa în municipiu.
Au avut prioritate, să zicem, blocurile cu foarte mari datorii la asociaţie şi cu facturi mari la apă neplătite. I-au obligat să achite la zi. Pentru persoanele cu venituri reduse au făcut nişte facilităţi de plată pe termen de 10 ani.
Foarte multe blocuri au desfiinţat asociaţiile de proprietari după ce au făcut separarea la apă şi la gaze. Au refuzat să mai suporte salarii şi onorarii exagerate.
Cine nu plăteşte, nu benefiaciază de apă.

Alte discuții în legătură

Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Constituire asociatie de proprietari sd2010 sd2010 Situația este următoarea: într-un bloc cu o singură scară sunt 15 apartamente. 14 dintre ele au contoare individuale pentru apa rece. Nu beneficiază ... (vezi toată discuția)
Contract direct cu furnizorul sesa10 sesa10 Va rog, Va adresez tuturor celor ce ma pot ajuta, urmatoarea intrebare: Daca mi-am montat la bloc centrala proprie, adica voi avea caldura si apa calda ... (vezi toată discuția)