avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... culpabilizat in cazul unui accident rutier - va rog un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

culpabilizat in cazul unui accident rutier - va rog un raspuns rapid in vederea unei posibile contestatii

buna ziua,
am o mare dilema in legatura cu ce s-a intamplat in cazul pe care il voi relata in continuare
tatal meu a avut in data de 21/05/2009 un accident de circulatie care s-a soldat cu avarierea ambelor autovehicule dar si cu ranirea lui.
el se afla undeva in afara partii carosabile si s-a pus in miscare, intrand pe prima banda de circulatie, drumul fiind prevazut cu cate o banda pe fiecare sens de mers plus inca o banda de urgenta pe contrasens.Dupa ce a rulat cativa metri pe sensul de mers a incetinit dorind sa faca un viraj la stanga pentru a intra intr-un refugiu iar apoi sa se intoarca pe celalalt sens de mers; tin sa mentionez ca sensurile de mers erau despartite de linie discontinua iar banda de contrasens era despartita de banda de refugiu prin linie continua si nu era nici un indicator care sa interzica virajul la stanga; in timp ce rula a dat semnal de incadrare si s-a asigurat sa nu vina nici un vehicul; a asteptat sa treaca un vehicul care venea de pe contrasens si apoi a inceput sa efectueze virajul;
in acel timp un autovehicul ce rula din spatele lui si care a iesit intr-o parcare ce se afla la circa 150 de metri, a intrat in depasire si a acrosat autoturismul condus de catre tatal meu in partea laterala (usa fata stanga,stalp fata stanga si roata fata stanga) exact pe linia continua ce desparte contrasensul de banda de refugiu in pozitia in care autovehiculul condus de tatal meu era perpendicular deja pe axul drumului.
cum am mai spus tatal meu in urma coliziunii a suferit o lovitura la cap ce a necesitat ingrijiri medicale de catre o ambulanta ce s-a deplasat la locul accidentului.
pana la venirea echipajului de politie cele doua masini au fost scoase in afara partii carosabile de catre multimea de acolo.
dupa venirea echipajului de politie s-au facut masuratori asupra locului accidentului si apoi s-au deplasat in incinta unei cladiri in care celalalt sofer era angajat.Acolo au fost intocmte procesele verbale la indicatiile politistilor iar tatal meu care era traumatizat si socat nu a facut decat sa semneze acea declaratie. Dupa aceasta s-a intocmit procesul verbal in care s-a mentionat ca tatal meu a dorit sa efectueze manevra de intoarcere de pe un sens pe celalalt de mers fara sa se asigure in prealabil si a fost sanctionat conform articolului 121/1 din HG 1391/06 si sanctionat de articolul100/2 din OUG 195/02R.
cand tatal meu nu a dorit sa semneze acest proces verbal a fost amenintat de catre agentii de politie ca "va fi nevoie de pile pentru a obtine ulterior acest proces verbal". A semnat si apoi a tebuit sa consimta si despagubirea pagubelor.
Concluzie:
1-considerati ca intradevar vina apartine tatalui meu?
2-din cate am vazut articolul 121/1 din HG 1391/06 nu face referire la manevra de intoarcere ci este un articol legat de viteza; articolul 125 face referire la manevra de intoarcere - este adevarat sau nu?
3-considerati ca este necesar sa fac contestatie impotriva procesului verbal sau nu?
Multumesc pentru un raspuns cat mai rapid
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 18:10, 25 Mai 2009
:offtopic: Va rog sa va editati mesajele si nu mai postati consecutiv.
In acest caz expertiza se va plati de catre dumneavoastra. Daca se va constata ca sunteti nevinovat, atunci puteti solicita contravaloarea expertizei de catre cel vinovat.
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
Rodica Ciobanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto Stefanmar Stefanmar Va scriu si eu întâmplarea unui prieten. La ora 24 Acesta se deplasa cu mașina Logan din direcția Nord spre Vest a orașului, undeva a ... (vezi toată discuția)
Tamponare - viraj la stanga, depasire coloana fjt1 fjt1 Buna ziua Circulam in afara localitati pe un drum cu 2 benzi o banda pentru fiecare sens, ploaie, m-am asigurat din timp am semnalizat cu mai mult de 100m am ... (vezi toată discuția)