avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratii notariale mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratii notariale mostenitori

Incep cu o prima întrebare usoara:cum se poate "sparge" sau anula o declaratie notariala?..si a2a intrebare se refera la un caz de care toti avocatii pe care i-am intreabat au zis ca nu au mai intalnit asa ceva...:ce se intampla daca o persoana sau institutie nu respecta o declaratie notariala?...toti au zis ca nu exista prevederi legale in acest sens
O sa fie cam mult de scris,dar o sa povestesc tot cazul.banuiesc ca stiti ce este o obste..ea a recuperat de la stat cateva mii de hactare de padure care au apartinut unor oameni si trebuia sa se stabileasca cotele parti ale descendenților acestora(sunt 1600) si ca sa nu viba toti cu acte identice(de exemplu fratii) si nici sa nu vina fiecare cu o roaba de acte,s-a stabilit ca sa se faca si sa se asica de la notar o declaratie din care sa reiese dreptul de mostenitor.numai ca nu toata lumea avea cum sa afle ca s-a constituit obstea si ca a recuperat pamanturi la care aveau si ei dreptul,iar obstea nu era obligata sa-i informeze(cine nu stia,daca nu ridica banii cuveniti,dupa 3ani intrau in bugetul obstii )...s-a profitat de lucrul acesta si de faptul ca nu toata lumea știa si acum sa va povestesc exact cazul meu...au fost 4 frati,unul a facut declaratia notariala in care scria ca sunt toti 4 mostenitori(ceilalți 3 nu stiau de crearea obstii),iar presedintele de atunci, a decis in baza unui act fara nicio legătura,ca nu conteaza ce scrie in declaratia notariala si ca doar unul mosteneste tot si ia toate cele 4 cote....anul acesta am aflat,am depus si eu o alta declarație identica cu cealalta(la cererea noului presedinte) si toti cei 4 frati au fost pusi in drepturi egale fara nicio opozitie sau comentariu....intrebarea e ce se poate face in cazul acesta pentru ca vreau sa recuperez macar pe ultimii 3ani banii care trebuia sa-i iau,daca s-a procedat corect cand s-a luat decizia ca doar unul are dreptul si daca e responsabil cineva...toti avocatii cu care m-am consultat au zis ca nu au mai intalnit ca intr-o declaratie notariala sa sceie ceva si un om da decida ca nu conteaza atata timp cat acea declaratie nu a fost contestata de nimeni
imipare rau

obstea nu exista juridic vorbind...deci nu are cum sa-si manifeste voi in sensul de a naste, modifica sau sa stinga vreun raport juridic,,,, ca si parte

in rest e cum am zis mai sus

e drept, e mult de scris pt unii
Si eu ce pot face?...o las asa cum e,sau cineva e raspunzator?....ce se întâmplă cu banii care imi erau cuveniti si i-a luat altcineva desi nu avea dreptul?
Obstea ca entitate juridica a existat in vechiul cod civil si erau obstii recunoscute in zona de munte mai ales, unde suprafete mari de paduri au apartinut unor obstii satesti si care au revendicat aceste suprafete. Problema mostenitorilor , urmasilor celor care au constituit obstea este indeosebi greu de rezolvat, mai ales in stabilirea cotelor catre a acestia. Acest gen de comunitate de proprietate pe obstii sunt in zona Arges, probabil si in Bucovina dar ele sunt forme arhaice dar au existat. Declaratia notariala unilaterala, prin care cineva enumera mostenitorii, fiind data pe proprie raspundere desi este autentica, ea este opozabila doar celui care a dat-o. Ea poate fi rasturnata , prin orice mijloc de proba in instanta.
or fi fost...insa personal nu stiu vreun temei de drept care sa fi reglementat ca o obste sa fi detinut colectiv suprafete mari de teren sau padure

poate stau eu 'incet" la istorie, atat in ceea ce priveste improprietarirea individuala sau colectiva cat si in ceea ce priveste "dezmembrarea" latifundiarilor boieri/cheaburi etc

azi e asa..

LEGE nr.215 din 23 aprilie 2001
Legea administraţiei publice locale

.....

Art. 18. - (1) Comunele, oraşele şi judeţele sunt unităţi administrativ-teritoriale în care se exercită autonomia locală şi în care se organizează şi funcţionează autorităţi ale administraţiei publice locale.

(2) Comunele pot fi formate din unul sau mai multe sate.

(3) Unele oraşe pot fi declarate municipii, în condiţiile legii.

(4) În municipii se pot crea subdiviziuni administrativ-teritoriale, a căror delimitare şi organizare se fac potrivit legii.

(5) Autorităţile administraţiei publice locale se pot constitui şi în subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor. Aceste autorităţi exercită atribuţiile prevăzute la art. 95 şi, respectiv, la art. 97, care se aplică în mod corespunzător.

Art. 19. - Comunele, oraşele şi judeţele sunt persoane juridice de drept public. Acestea au patrimoniu propriu şi capacitate juridică deplină.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
ContSters330712, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog ajutor - asociatie composesorala dascalescu_c dascalescu_c am si eu o intrebare va rog daca se poate sa ma ajutati. tatal meu este membru intr-o asociatie composesorala.....si recent a fost cumparat un teren ... (vezi toată discuția)
Legea 1/2000 sau og 26/2000 Marian Mitica Marian Mitica Obstile au fost infiintate in baza legii 1/2000.Obstile figureaza inscrise in Registrul special al obstilor .De ce in aceste conditii toate instantele de ... (vezi toată discuția)
Asociatia "obstea mosnenilor buzoieni siriu" octaviantavi octaviantavi Fals in declaratii si fals de identitate Sunt membru in Asociatia \"Obstea Mosnenilor Buzoieni SIRIU\",cu sediul in localitatea Siriu,jud. Buzau.In anul 2002 ... (vezi toată discuția)