Buna ziua. Eu si sotul meu suntem casatoriti in regim de comunitate de bunuri. Acum dorim sa achizitionam un imobil cu banii MEI , nu comuni, proveniti dintr-o vanzare a unui bun al meu dinainte de casatorie. Intrebarea este: daca il cumpar, pe numele meu, atasand actul de provenienta a banilor, care sa ateste ca sunt banii MEI, nu comuni, in cazul unui nefericit (Doamne fereste ! ) deces al sotului meu, la deschiderea succesiunii, cei 2 copii ai lui, din prima casatorie, REZERVATARI, ar putea veni la succesiune inclusiv pentru acest nou imobil, cumparat in timpul casatoriei, dar din banii mei ? Cum s-ar putea evita acest aspect ? Pentru a evita sau macar reduce cota lor "rezervatara" am putea cumpara in cote participative diferite ? Adica: in loc sa fie considerata proprietate comuna, in devalmasie (adica 1/2 fiecare) , nu s-ar putea specifica in actul de achizitie a noului imobil cote diverse, spre exemplu....1/8 sotul meu, 7/8 eu ?....Care ar fi solutia legala si sigura ? Va rog sa-mi raspundeti in cunostinta de cauza din punct de vedere legal. Multumesc.
Sunteti foarte amabila....Asadar, cotete de 1/2, chiar si in cazul casatoriei in comuniune de bunuri "SE PREZUMA" , nu sunt considerate astfel de Lege, fara putinta de...a proba contrariul...Va multumesc pentru raspuns. Voi vedea care este cea mai buna varianta atat pentru mine cat si pentru sotul meu. Cat priveste faptul ca intr-un final (daca mor eu inainte) acest sau alte bunuri vor ajunge la copiii lui, dupa moartea lui (daca nu va face din nou greseala sa le doneze inca in viata....) , mi se pare chiar normal, pana la urma. Important e sa nu fiu eu data afara din casa sau pusa sa le platesc sulte etc. dintr-o pensie extrem de mica, in cazul in care ar pleca sotul meu inintea mea din aceasta lume. Acum, am hotarat sa cumpar un ap. acolo, tocmai pentru faptul ca sotul meu le-a donat vila....si acum nu prea mai are unde sa stea (sa stam) in Portugalia ! Trist, dar asa este viata...Cam povestea Regelui Lear...Va multumesc inca o data.
Eu cand am incercat sa fac asa ceva, mi s-a spus de la notar ca nu se poate insera o astfel de clauza si ca de unde provin banii, contarctul se va inregistra ca si un bun comun, iar daca se va ajunge la divort si partaj atunci va trebui sa dovedesti sursa baniilor cu care s-a cumparat bunul. Nu mi s-a parut normal, dar nu am avut incontro.
Nu este problema de divort si partaj implicit, ci de o deschidere a succesiunii, in cazul in care sotul meu ar deceda inaintea mea, succesiune la care obligatoriu, ar fi chemati si cei 2 fii ai lui, din prima casatorie, ca REZERVATARI, chiar daca nu este vointa sotului meu, care prin testament mi-a lasat mie totul (cum de altfel, tot prin testament, i-am lasat si eu lui totul) . Nici aceasta lege nu mi se pare normala, in sensul ca nu se respecta vointa testamentara, dar aceasta este legea si noi (sotul meu si cu mine) dorim o solutie pentru a evita acest lucru sau macar de a-i micsora cat mai mult efectele... De aceea ma gandeam ca o solutie ar fi trecerea in actul de achizitionare a noului apartament cote participative diferite, mult mai mici pentru sotul meu....Imi doream un raspuns profesionist : al unui notar, al unui avocat specialist in noul cod civil...Oricum, multumesc pentru raspuns.