avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Optiune succesorala exercitata de mostenitor minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Optiune succesorala exercitata de mostenitor minor

Buna ziua,

Problema pe care o am este urmatoarea:

Doua persoane, X si Y au o relatie de concubinaj din care rezulta un minor nascut in 2006. In iunie 2014 mama minorului moare, ea fiind proprietara unui apartament pe care l-a dobandit prin cumparare cu ajutorul unui credit. Tatal minorului nu are niciun drept asupra apartamentului deoarece nu a contribuit in niciun fel la achizitia acestuia.
Intrebarea este: in ce conditii si cine poate sa ceara deschiderea procedurii succesorale in conditiile in care tatal minorului nu are o horarare judecatoreasca de numire ca tutore al minorului? Este necesara o astfel de hotarare pentru a cere deschiderea proceedurii succesorale in numele minorului si pentru acesta ?
DlGoe a scris:

Notarul public va trimite o adresă către serviciul de autoritate tutelară de la domiciliul minorului pt. a emite o dispozitie prin care minorului sa-I fie numit un curator.
Nu e litera de lege ca acel curator este parintele in viata.
Se face o ancheta...poveste lunga!


Normal că nu e literă de lege că acel curator este părintele în viață, doar că în acest caz nu e nevoie de curator.

Ar fi poate „poveste lungă” dacă tatăl ar fi și el moștenitor. :)

În cazul de față nu e nevoie de curator deoarece tatăl, adică reprezentantul legal al minorului nu este moștenitor, deci nu are interese contrare cu cele ale minorului.

Poate merge tatăl la notar cu toate actele și se va lămuri.

@patrick
Ati lamurit lucrurile in doi timpi si trei miscari, aproape m-ati convins!
Desi discutam discutii si nu cunoastem amanuntele, eu tot nu pricep ceva: va rog sa-mi explicati (d-voastra sau altcineva) de ce concubinul defunctei nu poate avea pretentie asupra unei cote-parti din imobil si in general asupra unei parti din masa succesorala ramasa in urma decesului concubinei/mamei minorului :-/
Sunt convins ca stiti ,,n" spete de acest gen!
Pt. ca asa spune @alex... ?!
Tatal minorului poate spune altceva si atunci pe cine sa credem?!
Ati ghicit: judele va decida!
Si atunci nu intra tatal in conflict de interese cu fiul sau, care este si mostenitor?!
Acum sa nu-mi spuneti ca tatal nu i-ar face niciodata asa ceva propriului fiu, ca dragostea paterna....
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
DlGoe, utilizator
DlGoe a scris:

eu tot nu pricep ceva: va rog sa-mi explicati (d-voastra sau altcineva) de ce concubinul defunctei nu poate avea pretentie asupra unei cote-parti din imobil si in general asupra unei parti din masa succesorala ramasa in urma decesului concubinei/mamei minorului :-/


Vedeți prevederile C.civ. referitoare la moștenirea legală.
Concubinul nu face parte din nici una dintre cele 4 clase de moștenitori legali care au vocație la succesiunea mamei, deci nu va intra în concurs cu fiul acesteia.

Nu știu despre ce „n” spețe de acest gen vorbiți, dar probabil că faceți o confuzie. În acest caz lucrurile sunt foarte clare.

Cred ar trebui să faceți distincție între „a avea pretenții” și „a avea vocație la moștenire”.
@DlGoe
Concubinul nu poate avea nicio pretentie asupra mostenirii deoarece: 1. Nu are calitatea de creditor, necontribuind cu nimic la plata creditului pt apartament (in consecinta nu poate obtine o cota-parte din bun pe cale oblica) si 2. Concubinajul nu creează vocatie succesorala, pe considerentul ca cei care au ales să traiasca impreuna, dar să ramana străini sub aspect juridic, trebuie tratati ca atare.
Are dreptate Patrick_ cand spune ca "În cazul de față nu e nevoie de curator deoarece tatăl, adică reprezentantul legal al minorului nu este moștenitor, deci nu are interese contrare cu cele ale minorului".

Problema care ma intereseaza este daca reprezentantul minorului, in cazul de fata tatal biologic, poate renunta la mostenirea copilului minor ?
Sau, in cazul in care, notificat, nu accepta in numele minorului mostenirea, in termenul de 1 an prev. de art. 1103 C. civ. ii poate fi imputata neacceptarea?

Ideea e ca prin renuntarea descendentului ar putea succede o sora a defunctei care a platit multe din cheltuieli (credit, intretinere, impozite) dar nu le poate dovedi in sensul ca exista chitantele dar sunt emise pe numele defunctei nu pe numele platitoarei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
Alexandru Ardeleanu, Consilier juridic
@Patrick
Va multumesc pt. efortul pe care il faceti pt. a ma lumina! Nu-i nicio ironie in ce spun, dar va intreb : a avea pretentii (corect!asa e!) nu duce la interese contrare intre tata si fiu? Si asupra a ce s-ar indrepta pretentiile ?! Numai asupra masei succesorale. qed.

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Partaj sau succesiune? DanaPuiu2006 DanaPuiu2006 Buna ziua. Trebuie sa va explic intai situatia: un prieten se afla in proces de divort, partaj si tutela copilului.Sotia decedeaza inainte de pronuntare. Ce ... (vezi toată discuția)
Despre succesiune yokko yokko m-am casatorit cu sotia mea in 2008.ea avea o casa pe numele ei si un credit cu ipoteca in derulare.a decedat in 2010 dar avea polita de asigurare la ... (vezi toată discuția)
Succesiune, drept de proprietate acbin acbin Buna seara!Concubinul meu a decedat acum un an in urma iar eu am un copil minor care este pe numele lui.El detine o proprietate fiindu-i revenita in urma ... (vezi toată discuția)