avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajarea unei persoane fizice(nu PFA) de alta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajarea unei persoane fizice(nu PFA) de alta persoana fizica(nu PFA)

Ce contract ar trebui sa incheie o familie care doreste sa angajeze o bona, spre exemplu?
Si ce taxe ar trebui sa plateasca familia, pentru banii pe care ii plateste bonei ? Ar avea de platit si femeia angajata
ceva?
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 11:41, 6 Iunie 2009
ivancarmen66 a scris:
Ce contract ar trebui sa incheie o familie care doreste sa angajeze o bona, spre exemplu?
Si ce taxe ar trebui sa plateasca familia, pentru banii pe care ii plateste bonei ? Ar avea de platit si femeia angajata
ceva?


Depinde din ce parte priviti problema: a familiei sau persoanei prestatoare.
Daca familia doreste sa nu aiba batai de cap in calitate de angajator parte in contractul individual de munca, e favorabila varianta cu contractul de prestari servicii.Familia in calitate de beneficiar achita remuneratia si bona in calitate de prestator PFA - eventual cu venit net anual stabilit pe baza normelor pe venit - isi plateste contributiile aferente pentru CAS,CASS,etc.
Daca se incheie un contract individual de munca, angajata - bona- nu mai are batai de cap, intocmirea statului de plata, virarea contributiilor, depunerea declaratiilor, respectarea termenelor, etc. revin angajatorului - familia.
Inclin spre varianta recomandata de eu.ro.lex in care bona presteaza servicii in calitate de PFA.
Aveti mare dreptate, varianta cu PFA este practica ! Totusi, credeti ca bona o sa merga la RC si Administratia Fiscala pentru PFA ? Cel mai simplu ar fi ca familia sa incheie un CIM cu bona, sigur au cultura si posibilitate !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere contract individual de munca cu pfa CsatlosTunde CsatlosTunde Buna ziua as dori sa aflu daca o persoana fizica autorizata (PFA) poate incheia contract individual de munca sau un contract de cesiune a drepturilor de autor ... (vezi toată discuția)
Profesie liberala birta birta daca esti angajat la un sc si esti inregistrat si ca persoana fizica este obligatorie plata contributiei pentru pensii sau numai pentru sanatate ? multumesc. (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja salariati tudorcopat tudorcopat Dacă o PFA poate angaja salariaţi şi care ar fi raporturile cu fiscul (vezi toată discuția)