Dispun de o suma de bani si doresc sa achizitionez o locuinta fara credit bancar, dar din anumitemotive am interes sa nu figurez ca si proprietar.
Ce variante legale sunt pentru cumpararea locuintei pe numele unei rude, dar totusi sa am oarecum garantat uzulfruct-ul si posibilitatea ca la o data ulterioara sa trec in proprietatea locuintei sau sa dispun vanzarea acesteia si sa-mi recuperez banii?
Faceti un contract de vanzare -cumparare si constituiti, iar in acelasi timp un contract de imprumut care are ca obiect suma de bani pe care o platiti pentru achizitionarea locuintei, cu un termenul scadent dorit de d-voastra., iar garantia de restituire a imprumutului sa fie o ipoteca pe acea locuinta, pe care in cazul in care doriti puteti sa o executati.
Este mai bine sa consultati un notar public, intrucat tot acesta va va intocmi si autentifica si inregistra ipoteca.
Suna bine, fac un contract de imprumut pentru suma platita pentru achizitionarea locuintei, garantat cu ipoteca, cu scadenta peste o luna si dupa ce trece acest termen pot executa oricand ipoteca.
Dar ce costuri implica executarea ipotecii (trecerea locuintei in proprietatea mea) si exista vreo limita temporala pana cand pot solicita executarea?
De exemplu daca lucrurile merg bine si abia peste 10 ani ma vad nevoit sa fac demersuri pentru recuperarea locuintei?
Puteti face contractul de imprumut si ipoteca si in textul contractului de vanzare-cumparare. Dreptul de creanta ( de a executa imprumutul) il aveti timp de 3 ani de la scadenta obligatiei, de aceea ar trebui sa prevedeti o scadenta mult mai tarzie. Ipoteca se va prescrie in termen de 10 ani.