avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2025 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Factura in lei - client UE
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Factura in lei - client UE



Buna ziua ,


Daca sunt neplatitor de TVA , pot factura o factura catre un client din UE care este platitor de TVA ?
Cel mai recent răspuns: adrianabresug , utilizator 10:33, 11 Februarie 2015
eu am fost la AFP sector 3 si am expus problema, a spus ca nu trebuie sa ma inscriu decat daca depasesc plafonul de 10000 euro .
<< Potrivit art 128 alin (9) din Legea nr. 571/2003, privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, livrarea intracomunitara reprezinta transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru, de către furnizor sau de persoana către care se efectuează livrarea ori de altă persoană în contul acestora
 Conform art.143 alin.(2) lit.a), din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de TVA livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valid de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de catre autoritatile fiscale din alt stat membru;
Totodata, aceste operatiuni, conform art.126 alin.(9) lit.b), sunt operatiuni scutite cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.
 Modul de justificare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată cu drept de deducere pentru operaţiunile mentionate este prevazut de O.M.F.P. nr. 2222/2006, asa cum a fost modificat si completat de O.M.F.P. nr. 3419/2009 “privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile prevăzute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) şi art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.222/2006”.
Astfel, conform instructiunilor mentionate, scutirea de taxă pentru livrările intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţiile de la pct. 1 şi 2 ale aceleiaşi litere a), se justifică pe baza următoarelor documente:
a) factura care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi în care să fie menţionat codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit cumpărătorului în alt stat membru;
b) documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru;
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vânzare/cumpărare, documentele de asigurare.



 In conformitate cu prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 2101/2010, privind aprobarea Procedurii de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, modificat si completat prin O.P.A.N..A.F. Nr 2221/2010,, sunt obligate sa se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari toate persoanele impozabile sau persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, atat achizitii cat si livrari de bunuri sau servicii catre/din alte state UE.
 Obligatiile declarative referitoare in cazul livrarilor intracomunitare sunt :
- Decont de taxa pe valoarea adăugată-D300;
- Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare de bunuri-D390;
- Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional-D394;
 Referitor la obligatiile clientului mentionam ca acesta se supune legislatiei fiscale din statul membru in care isi are domiciliul fiscal.>>
Este raspunsul pe care l-am primit eu de la ANAF

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva deductibil intracomunitar Campean79 Campean79 Buna ziua. Referitor la tva deductibil intracomunitar. Cum se plateste ?? Mai exact. Daca cumpar din Germainia o masina care e 10000 eur + 1900 eur TVA, si ... (vezi toată discuția)
Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)
Inregistrare platitor tva pb pb Buna ziua, Iarasi a aparut o problema. Pe firma pe care fac activitate nu am avut de la infiintare (1997) o CA mai mare de 35.000 EUR pe an. Inca de la ... (vezi toată discuția)