avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modificare contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modificare contract vanzare-cumparare

Buna ziua,
As dori sa stiu in ce conditii se poate modifica un contract de vanzare-cumparare.
Parintii mi-au cedat o garsoniera, pentru care am facut un contract de vaznare-cumparare cu drept de uzufruct la notariat.
Contractul este incheiat intre mine si parinti si as dori sa apara pe contract si numele sotiei. Se poate modifica in vre-un fel ? Stiu ca o solutie este ca ai mei sa rascumpere apartamentul si sa face un nou contract de vaznare-cumparare intre ei si mine si sotia, dar nu vreau sa mai platesc de doua ori taxa la notar. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: GAGIU1982 , utilizator 12:57, 17 Iunie 2009
Chiar daca exista voci care admit ca poate exista o conventie intre soti privind trecerea unui bun propriu in masa bunurilor comune, ma intreb daca o astfel de conventie nu tinde sa inlature caracterul revocator al donatiei de bunuri intre soti sau sa fie impotriva prohibitiei vanzarii intre soti, printr-o astfel de conventie putand fi simulate fie o donatie care astfel devine irevocabila, fie o vanzare.

Teoretic, se poate discuta asupra acestor aspecte.

~ Conținut șters la cerere ~
Gratificarea e una, nu-l poti gratifica pe celalalt si bunul sa fie apoi in devalmasie...
Eu nu cred ca este legala ideea ca printr-o conventie sa faci bunul propriu... comun! Comun nu pe cote parti, ci in devalmasie!
Nu stiu ce poti scrie in acea conventie... "Vreau sa fie al nostru, comun, si sa nu se stie care si cat a contribuit!"??
ASta nu vad...
Conventia e generic, ea e gratuita sau pe un pret... deci in primul rand aceasta conventie care ar aduce bunul in devalmasie ar fi ori o specie de donatie (revocabila), ori o specie de vanzare (e nula... efect la fel!).
Si atunci cum donezi din bunul tau o bucata care nu se cunoaste!

Cred ca devalmasia este o situatie exceptionala a bunurilor comune dobandite de soti si nu vad cum, prin conventii, in actualul Cod civil, am putea schimba regimul juridic aplicabil unui bun.
Spun asta pentru ca asa vad eu scopul legii... caci nici macar bunurile intre concubini nu sunt dobandite decat pe cote-parti... prin urmare legiuitorul a dorit ca numai intre soti sa existe, prin lege, acest regim al bunurilor...
Daca poti face un bun sa fie in proprietate comuna, in devalmasie cu nevasta, inseamna ca poti si cu mama, si cu nea Ion, cu oricine.
Dar devalmasia este reglementata pentru atunci cand nu se poate determina contributia fiecaruia pana la partaj... dar eu cu nea Ion sau cu vecina stiu cat am contribuit si cat nu fiecare, cati bani am bagat etc., pentru ca la contributia acelui bun al nostru impreuna nu intra chestiuni greu de apreciat in bani, ca: gatit si spalat prin casa, cresterea copiilor etc.

Eu sustin ca nu se poate, am sa-l caut pe Pop sa vad ce anume sustine... Devalmasia reiese dintr-o conventie si legea care i se aplica, reiese din casatorie... :D
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
e drept ca vanzarea intre soti e prohibita prin lege , iar donatia intre soti e revocabila...asa incat ramana la latitudinea sotului donator , daca -si va exprima consimtamantul in vederea revocarii acesteia (actul ramanand fara efecte juridice)
Legislatia in vigoare prevede un singur caz de devalmasie legala , ex lege.(cea a celor doi soti)
Insa , doua sau mai multe persoane , pot dispune ca anumite bunuri proprii , sau dobandite in comun sa faca parte din comunitatea matrimonaiala de bunuri .
Proprietatea in devalmasie nu are ca izvor numai legea.


Ca opinie , il am in vedere numai pe Pop , insa , inca din facultate am retinut acest aspect.Voi mai consulta si alte opinii , pentru mai multa certitudine (poate o fi vreo opinie izolata, contestata....).

Insa voi lua in consideratie si opinia lui Boroi...:bow:
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ok, hai sa zicem ca ar fi... cum ar suna conventia? Cum crezi tu ca ar descrie sotii obiectul conventiei?
Asta am incercat sa aflu...
O fi, n-o fi... dar daca ar fi, cum ar suna? Vointa partilor, obiectul actului...
Uite, ma gandesc si eu la un exemplu...

Alte discuții în legătură

Adaugare sotie pe contract apartament Ciprian001 Ciprian001 Buna ziua, Acum un an am cumparat un apartament dar nu eram casatorit cu logodnica cu care m-am casatorit anul acesta in Iulie, motiv pentru care la vremea ... (vezi toată discuția)
Am un apartament cumparat inainte de casatorie si acum doresc ... Jydanul68 Jydanul68 Am un apartament cumparat inainte de casatorie si acum doresc sa o trec in acte si pe sotia mea,cum procedez? (vezi toată discuția)
Pot fi trecuta in contract? hope72 hope72 buna ziua sunt casatorita de 20 de ani am o fata de 19 ani. problema eate apartamentul in care locuiesc, este primit donatie de la \'\'draguta\'\' de soacra ... (vezi toată discuția)