avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz incredere sau inselatorie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz incredere sau inselatorie

Buna ziua, un an aproape mai tarziu.

Acum mai multi ani am imprumutat pe cineva cu mai multi bani, acea persoana a disparut cativa ani. Am hartii la notar pt imprumut, am prelungiri de termene semnate de el. Nimic insa.
Eu cu respectivul am proces de atragere raspundere administrator, deoarece si cu firma s-a facut ca nu stie ca are si s-au acumulat datorii. I-au fost facute de catre avocat inaintari , nu a raspuns, doar s-a prezentat la procesul cu ANAF si acolo a recunoscut avocatului ca are datorie si la mine si ca sa-l dau in judecata ca el nu are bani de platit.
Cum credeti ca tb sa merg in continuare, abuz de increde sau inselaciune? Mentionez ca si in firma eu am pus cam 15000 de euro din buzunar. Deci intai a luat bani de la mine ca persoana fizica la notar, dupa aceea am imprumutat eu firma dupa care s-a facut nevazut.

Unde as putea sa-l incadrez juridic ca sa am mai multe sanse, macar sa demonstrez ca nu eu am fost cu rea intentie.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Crystynika , utilizator 11:34, 10 Februarie 2015
Domnule draga, d-ta ai o problema clara cu mine! Raspunsusurile dumitale sunt emotionale si subiective. La mine e normal sa fiu emotionala cand stai in fata tirului de executie. Oare nu vezi ca scriu ca am pt toate documente? Te rog, daca nu ai altceva nou sa scrii nu imi amari ziua ca e destul de amara. Cauta te rog alt subiect sa-l critici. Eu doresc sa am conversatii cu persoane echilibrate nu cu predilectie spre scandal.



Interventie moderator: va atrag atentia ca "mesajul" postarii dvs. incalca Regulamentul de forum. Aici nu se combate persoana, ci doar ideea expusa. In plus, ati beneficiat de raspunsul pertinent al dlui.Avocat Patrick_, astfel ca ramane la latitudinea dvs. daca urmati indicatiile primite sau nu. Urmatoarele postari in aceeasi nota vor fi sterse fara preaviz. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Ma raliez opiniilor care considera ca,nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz de incredere, mai exact latura obiectiva(refuzul de a restitui suma, a spus ca nu are bani,nu ca nu v-ar restitui banii,este o nuanta f.importanta) si latura subiectiva-trebuie dovedita intentia directa:faptuitorul isi da sema ca prin actiunea sa de insusire,dispunere pe nedrept ori refuz de restituire a bunului ,pune proprietatul acestuia in imposbilitatea de a-si exercita drepturile cu privire la acel bun si ca ii produce astfel o paguba,urmare a carei survenire o doreste..Daca aveti inscrisuri autentificate de notarul public care constata o creanta certa,lichida si exigibila,sunt titluri executorii-Art.639(1) NCPC.-Pentru punerea in executare trebuie sa fie investie cu formula executorie.Art.640/1 NCPC.
Eu zic ca nuanta este alta, in jurisprudenta, s-a retinut ca in cazul unui imprumut, abuzul de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutuum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile dvs, chiar daca nu sunt pe multumirea mea. Multumesc in special celor care au reusit sa isi reprime parerile personale fata de greseala mea si sa-mi ofere un raspuns din punct de vedere legal.
Rog pe aceasta cale pe toti care mai doresc sa imprumute pe altii sa deschida bine ochii si sa inchida bine buzunarele pt ca, chiar daca ajungeti sa aveti dreptate e degeaba.
Greseala este intotdeauna de partea celui care este binevoitor. Asta este concluzia mea.
Nimeni nu a venit in schimb cu o parere despre incasarea pe facturierul si chitantierul firmei fara acordul meu, bineinteles ca nu a predat banii. Bineinteles ca am documente si aici prin care isi asuma fapta. Si asta.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
Crystynika, utilizator
patrascu razvan a scris:

Eu zic ca nuanta este alta, in jurisprudenta, s-a retinut ca in cazul unui imprumut, abuzul de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutuum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.


Da, in jurisprudenta este unitar acest punct de vedere de foarte mult timp.
Nu se poate retine abuzul de incredere in caz de imprumut.
Este drum inchis pentru cine incearca asa ceva.

Alte discuții în legătură

Escrocherie Maiglo Maiglo Bună seara, Ce se poate face împotriva unei persoane ce solicită bani cu împrumut iar apoi nu-i returnează? Aici este vorba de o persoană ce a ... (vezi toată discuția)
Este inselaciune? wap54 wap54 Va scriu in numele unei bune amice care a imprumutat bani de la o persoana particulara, dansa sustine ca a semnat un act de mana, a returnat banii dar persoana ... (vezi toată discuția)