avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... analize medicale la angajare si periodice
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

analize medicale la angajare si periodice

Buna ziua
As aveo o rugaminte legat de analizele medicale care trebuiesc efectuate la angajare repectiv cele periodice , de cine sunt suportate? va rog o lege exacta , ca sa pot sa demonstrez sefului :)
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:55, 14 Ianuarie 2014
vivi23ro a scris:

de cite ori sau mai exact la cite luni au dreptul sa ti ceara sa ti faci analizele? in cazul in care nu au iesit prost sau alte motive ce tin de angajat? e normal sa tot dai singe la 2-3 luni?


HG 355/2007 (modificata de HG 37/2008 si HG 1169/2011) precizeaza:
"Art. 8. — (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătății lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activității, supraveghere specială și promovarea sănătății la locul de muncă.
(1.1) Prin supraveghere specială se înțelege examenul medical profilactic efectuat de către medicul de medicina muncii, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se
încadrează în următoarele categorii: persoane cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani împliniți, persoane cu vârsta de peste 60 de ani împliniți, femei gravide, persoane cu handicap,
persoane dependente de droguri, de alcool, stângace, persoane cu vederea monoculară, persoane în evidență cu boli cronice.
(2) Serviciile medicale profilactice prevazute la alin. (1) se efectueaza potrivit prevederilor anexei nr. 1, precum si ale actelor normative specifice.
(3) In cazuri argumentate medical, stiintific, statistic, examenele medicale profilactice se vor adapta periodic, specific noilor riscuri profesionale.
(4) Testarea psihologica a aptitudinilor in munca se face potrivit prevederilor anexei nr. 1.
(5) Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fișei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile și semnată de către angajator..
...
Art. 20. — Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu tuturor lucratorilor.
Art. 21. — Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
...
Anexa nr. 1
EXPLICAREA FIȘELOR
...
4. Observații:
...
d) examenul medical periodic (clinic, de laborator sau paraclinic) se poate efectua și la intervale mai scurte decât cele prevăzute în fișe, dacă acest lucru este prevăzut în contractul
colectiv de muncă sau în alte dispoziții în acest sens, cu acordul conducerii unității și al reprezentanților lucrătorilor;
...
"

Deci in functie de riscurile din anexa nr. 3 se cauta in anexa nr. 1 examenele clinice, de laborator sau paraclinice care trebuie efectuate si periodicitatea lor.
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2012
ionion2000, utilizator
Buna seara , imi spune cineva daca ma angajez agent vanzari ce fel de analize tre sa fac ?
Medicul de medicina muncii, care deserveste pe viitorul angajator al dvs., va spune ce analize trebuie sa faceti.
Jaras a scris:

Buna seara , imi spune cineva daca ma angajez agent vanzari ce fel de analize tre sa fac ?


1. Ce intelegeti prin "analize" la angajare?

2. La angajare trebuie efectuat examenul medical la angajare (platit de catre angajator), asa cum precizeaza HG 355/2007 actualizata la 19.01.2012 (apoi se incheie contractul de muncă, cf. art. 27 din Codul Muncii actualizat):

"Art. 16
(1) Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
(2) În situaţia schimbării locului de muncă, lucrătorul este obligat să prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul său de muncă anterior.
(3) Examenul medical la angajarea în muncă constă în:
a) anamneză medicală profesională şi neprofesională şi examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1.
(4) La indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea în muncă pentru locurile de muncă şi activităţile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde şi examene medicale suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
(5) Rezultatele examenului clinic şi ale celorlalte examene medicale se înregistrează în dosarul medical.
(6) Medicul specialist de medicina muncii, în baza fişei de solicitare a examenului medical la angajare, fişei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical şi a examenelor medicale efectuate, completează fişa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiţionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de muncă respectiv.
(6.1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.
(7) Abrogat.

Art. 17
Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător."
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
ionion2000, utilizator
la revenirea in cimpul muncii, dupa cei 2 ani de concediu crestere copil si in primul an de activitate nu mi s a facut nici o analiza medicala sau consultatie nici de reluarea activitatii nici de alt fel,ce dreptur are angajatul sa ceara copie duipa analizele facute la angajare , din banii angajatorului daca vrea sa plece la scurt timp dupa angajare?

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Angajatorii si medicina muncii Octavia Turbatu Octavia Turbatu http://www.legislatiamuncii.manager.ro Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura ... (vezi toată discuția)