avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Obligatie intocmire Registru de vanzari/cumparari
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Obligatie intocmire Registru de vanzari/cumparari

Pt. un PFA / Intrepr.Individ. neinregistrat in scopuri de TVA este obligatorie completarea registrului de cumparari si vanzari?
Cel mai recent răspuns: cristian_conea , utilizator 22:53, 16 Februarie 2015
@ciprianism

Ar trebui sa cititi Codul fiscal inainte de a publica pe forumB-)

Vechiul art 48 alin 8 Cod fisc : ""Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente sunt obligaţi să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind evidenţa contabilă, şi să completeze Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, Registrul-inventar şi alte documente contabile prevăzute de legislaţia în materie.""

Noul art 48 alin 8 Cod fiscal: ""Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual""

Deci, asa cum am scris si mai sus, incepand cu anul 2015 se va completa Reg de evidenta fiscala. Completarea se va face in momentul in care acesta va apare modelul acestuia prin Ordin de ministru. Reg de incasari si plati nu se mai completeaza intrucat s-a modificat legislatia prin OUG 80/2014.:D

D392 se face conform inscrierilor din RJIP intocmit pt anul 2014, si care trebuia intocmit la momentul efectuarii fiecarei operatiuni ec, nu in februarie 2015 cand intocmesti D392 si alte declaratii anuale.
degeaba citati ceva ce nu este in vigoare ! daca stiti dv mai mult decat cei de la anaf sunteti cel mai tare ! am intrebat la mine la anaf si nu au fost publicate normele de aplicare in monitorul official si mi-au spus ca momentan sa completez in continuare cu rjip si ri .
mergeti dv. la anaf si va vor oferi cei de acolo un ref pentru pfa sigur !

in privinta 392 - cum puteti sa spuneti ca se completeza conform rjip si ca celelalte doua nu sunt obligatorii [ link extern ] :

"

1 – Sectiunea “Livrari de bunuri si prestari de servicii catre:”
Randul 1 – Coloana “Valoare” se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in “Jurnalul pentru vanzari”, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana “Valoare” se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in “Jurnalul pentru vanzari”, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA .


2 – Sectiunea “Achizitii de la:”
Randul 1 – Coloana “Valoare” se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in “Jurnalul pentru cumparari”, pentru achizitii efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 1 – Coloana “TVA” se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in “Jurnalul pentru cumparari”, pentru achizitiile efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana “Valoare” se completeaza baza de impozitare inscrisa in “Jurnalul pentru cumparari”, pentru achizitii efectuate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana “TVA” nu se completeaza.

"

si sa va dau un exemplu :
aveti o factura emisa in 2013 si incasata in 2014 . pentru completarea 392 pe anul 2013 aveti :
in rjip o veti inregistra in 2014 pentru atunci ati incasat-o, dar in jurnalul de vanzari o aveti pe 2013 pentru ca atunci ati emis-o, in acest jurnal se trec facturile emise, incasate sau nu !
deci in cifra de afaceri veti avea acea factura pe 2013 nu pe 2014, iar la livrarea de bunuri si servicii se inscrie acea valoare . daca va luati dupa rjip pe anul 2013 aceste sume sunt total diferite !
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
ciprianism, utilizator
Nu a aparut inca Ordinul de ministru cu modelul Reg de evid fiscala pt pers fizice.
Cum am scris si mai sus completarea lui se va face incepand cu anul 2015, conf prev art 48 alin 8 Cod fisc, chiar daca nu a aparut inca modelul de registru. Modificarea a intrat in vigoare. Daca nu ai registru de evid fiscala nu completezi nimic, dar nu completezi nici RJIP. Prev legala respectiva nu mai e in vigoare. Nu ai baza legala.
In OUG 80/2014 la art VI se specifica clar ca prev legale se vor aplica din 01.01.2015, iar exceptiile sunt prev in acelasi articol.
Daca unii angajati de la ANAF va spun altceva, atunci vorbesc prostii. Asteptati un control tot de la ANAF si veti vedea ce parere au insp care vin control.
Celor care v-au dat astfel de informatii adresati-le intrebarea in scris si solicitati in scris raspuns. Sunt curios daca pot sa va dea acelasi raspuns.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
Florin Cioca, Consilier juridic
RJIP a fost completat la zi in 2014, numai ca nu am completat RV si nici RC, crezand ca astea sunt doar pt.cei inregistrati in scopuri de TVA.
Voi completa RC (vanzari in tara n-am avut).
O lamurire as mai vrea: in RC se trec facturile pt.achizitii PRIMITE in 2014 sau PLATITE in 2014?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 392b- nelamuriri Marius Jeler Intreprindere Individuala Marius Jeler Intreprindere Individuala Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am o ii si am cumparat un aparat de 5000 lei fara TVA. In declaratia 392B cuprind si TVA -ul aferent sumei ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b pentru pfa cornelia radoi cornelia radoi buna ziua! sotul meu este pfa in sistem real,am depus declaratia 220 pe anul 2011 si tocmai ce am aflat despre declaratia 392B(e neinregistrat in scopuri de ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392 b cris_cris08 cris_cris08 Buna ziua, As vrea sa stiu daca pentru completarea declaratiei 392 B iau in calcul doar achizitiile pe baza de factura sau si cele pe baza de bon fiscal ... (vezi toată discuția)