avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere intr-un imobil cu centrala proprie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere intr-un imobil cu centrala proprie

Locuiesc intr-un apartament situat intr-un imobil cu centrala termica proprie. In prezent sunt debransat de la aceasta centrala (atat pentru caldura cat si pentru producerea de apa calda). Realizez incalzirea apartamentului meu prin mijloace electrice. Exista vreo lege/regulament care sa ma oblige, debransat fiind, sa suport costurile incalzirii sau a unei parti din incalzire?
Cel mai recent răspuns: costin1983 , utilizator 10:25, 15 Februarie 2015
Cred ca ati fost gresit inteles de utilizatorii care v-au raspuns, de aceea va rog sa ne spuneti ce intelegeti prin imobil.

Imobil = apartament.
Condominiu - bloc, scara de bloc, alcatuit din mai multe imobile.

Daca la asta v-ati referit, atunci sigur ca trebuie sa platiti cota parte de caldura care va revine din caldura degajata de tevile verticale, nu din caldura prin pereti. Asta nu se calculeaza niciunde pentru ca nu se poate masura diferenta de temperatura intre apartamentul vecin si cel al dv., masuratoare care sa poata fi stocata undeva si folosita ulterior in calcule.
Mai mult, la un moment dat o sa trebuiasca sa achitati si service-ul si reparatiile la CT a blocului, ba chiar si a instalatiei de incalzire.
CT si instalatia de incalzire si transportul apei menajere fac parte din proprietatea comuna si nu puteti renunta la acestea cum nu puteti renunta la casa scarii terasa sau peretii exteriori si ce mai este pe la subsol.
Asa spune legea, daca ma intelegeti!
Da, prin imobil inteleg un bloc de apartamente cu o singura scara. Am ales sa renunt la centrala termica comuna din cauza costurilor foarte mari atat de întreținere cat mai ales de exploatare. Este o centrala cu o automatizare complet nefunctionala. Pentru mine este mult mai eficient sa ma incalzesc electric. Cat despre degajarea de caldura a țevilor verticale, da, sunt de acord sa o plătesc pentru ca ar reprezenta un cost nesemnificativ.

Care lege spune ca trebuie sa plătesc pentru un serviciu de care nu beneficiez? Mai ales ca nu este vorba despre un branșament la sistemul public centralizat.
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
Adriantot, moderator
In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 51. - Cheltuielile pe consumatori tehnici reprezinta cheltuielile asociatiei de proprietari pentru: incalzirea proprietatilor individuale - apartamente, spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta (energia termica sub forma de caldura; combustibilul si energia electrica pentru incalzire; salariu/remuneratie pentru fochist si echipament de lucru; costuri pentru functionarea instalatiilor de incalzire centrala).
Art. 52. - (1) Cheltuielile cu consumurile comune de energie termica din spatiile aflate in proprietate comuna, si anume casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, subsol, holuri si altele asemenea, se repartizeaza proportional cu cota-parte de proprietate indiviza care ii revine fiecarui proprietar, astfel cum aceasta este inscrisa in actul de proprietate sau cum a fost recalculata conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
(2) Pentru calculul cheltuielilor cu incalzirea spatiilor comune, precum si pentru alocarea, incasarea si plata sumelor aferente contractului individual de prestari de servicii energetice, societatea prestatoare poate incheia un contract de prestari de servicii cu asociatia de proprietari. Valoarea contractului se negociaza intre parti.
(3) Proprietarii apartamentelor si ai spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta deconectati de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica al cladirii au obligatia sa-si asigure o alta sursa de incalzire.
(4) Daca proprietarul unui apartament sau al unui spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta modifica suprafata echivalenta termic de incalzire din apartamentul sau din spatiul pe care il detine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru incalzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafetei utile luate in calcul, fara a modifica cota indiviza a apartamentului. Coeficientul se calculeaza conform normelor tehnice elaborate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, pe baza unui studiu de specialitate.

Multumesc pentru extrasul din lege elga50! Mai am totusi cateva nelamuriri si anume, cazul despre care fac referire nu face parte din Utilitatile Publice Centralizate. Am dreptate sau ma insel? Pe de alta parte, sigur ca va trebui sa platesc caldura conform suprafetelor comune de cota indiviza. Conform Art 52 alin 4, eu am modificat suprafata echivalenta termic a apartamentului si am adus-o la valoare extrem de mica (mai mare de 0 pentru ca mai este de luat in calcul suprafata radianta a tevilor verticale).

Eu inteleg ca singurele costuri la care pot fi obligat sunt: cele cu incalzirea suprafetelor comune (conform cotei indivize), eventual coeficientul conform recalcularii suprafetelor radiante dupa debransarea tuturor caloriferelor din apartament, cheltuielile de intretinere ale centralei comune, de asemenea conform suprafetei ce reprezinta cota indiviza. Referitor la plata apei calde menajere, nu cred ca exista vreun dubiu ca nu am de achitat nimic (atat pe perioda de iarna cat si de vara).

Rog ca daca observati vreo neregula in ceea ce gandesc eu sa imi explicati de ce este gresit si pe ce text de lege/regulament va bazati.

Alte discuții în legătură

Inlocuire tevi de incalzire de la subsolul blocului fdali fdali Buna ziua, Am si eu o nedumerire:locuiesc la bloc, am centrala termica de apartament,iar ptr intocmirea dosarului necesar ptr a monta centrala termica de ap. ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Larna fara caldura edyeduardo2004 edyeduardo2004 Buna ziua! Desi sunt cu facturile la zi, si noaptea sunt temperaturi cu -, nu se furnizeaza agent termic (caldura) pe motiv ca, vecinii ce au centrale, ... (vezi toată discuția)