avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Restantier obligat sa plateasca onorariul avocatului ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Restantier obligat sa plateasca onorariul avocatului desi procesul a fost suspendat

Buna.Sunt proprietar de apartament si in urma unor probleme financiare am ramas restant la intrtinere (1500lei) si am fost dat in judecata de asociatie care mia impus plata avocat care am platito,precizez ca procesul sa suspendat gara noci o solutie,pot cere inapoi pîata avocat Va multumesc
Va complicati ingrozitor de inutil, cu fonduri in care mutati banii de colo-colo.
Plus ca nu cred ca primaria sa va taie capetele pentru ca ati facut o cheltuiala pe care o recuperati atunci cand o sa fie cazul - adica la emiterea hotararii judecatoresti.

Ce e mai simplu de a evidentia o cheltuiala facuta, adica factura avocatului, in Activ la Alti debitori pana cand o veti repartiza pe lista? In Pasiv nu mai apare nicaieri pentru ca ati achitat-o deja.

Asa, cum infatisati dv. lucrurile cand aveti de plata o factura la apa?
- o inregistrati in Registrul furnizorilor;
- o adaugati in Activ la facturi pentru lista urmatoare
- o adaugati in Pasiv la facturi neachitate; Pana aici e corect
Dupa ce o platiti;
- o scadeti din Pasiv de la Facturi neachitate, mutand-o pe vertical in Fondul de rulment de unde o scadeti;
- o scadeti din Activ din casa (banca)
Dupa ce o repartizati in lista luna urmatoare
- o adaugati in Activ in casa (banca) pe masura ce incasati banii
- o adaugati in Fondul de rulment (in Pasiv) de unde ati scazut-o luna precedenta?

Zau? Chiar asa va jucati prin balanta cu cifrele? Sau cum faceti? Ce va trebuie atatea fonduri?
Fondul de rulment este menit sa asigure finantarea tuturor cheltuielilor dintr-o luna, iar celelalte fonduri clasice: de reparatii, de penalizari, de chirii sunt constituite mai mult pentru a avea o evidenta a surselor de alimentare si pentru a achita lucrari de reparatii mai mari fara a-i stressa pe proprietari cu cheltuieli mari pe liste...sau cu plata penalizarilor catre furnizori (daca e cazul). Si de foarte multe ori ne mai ajutam cu aceste fonduri si in plata utilitatilor cand avem restantieri foarte multi si cu sume foarte mari, situatii foarte greu de rezolvat.
Dar nu se muta banii de colo-colo prin fonduri, ca ne zapacim de tot.

Poate n-am inteles bine ce faceti dv. acolo, la asociatie, dar deja mi s-a accelerat pulsul cand am vazut ca vreti sa faceti un alt fond de cheltuieli juridice.... Sau poate nu am inteles bine.
Iar in chestia cu balanta, ma dau batuta daca imi spuneti ca mutati banii dintr-un loc intr-altul.... :duh:

Prin functionarea forumului cand raspunzi unui participant te adresezi tuturor care citesc postul. Sper sa n-o luati in nume personal ceea ce voi spune in continuare.
Deci, din 2007 incoace, dupa aparitia legii 230, am vazut cum multi administratori, care nu au inteles ca s-a schimbat “treaba” au fost eliminati incet, incet (cam incet, dupa parerea mea). Inca avem comitete executive formate din oameni care nu au ce cauta acolo, care s-au bagat in fata ca se fie “sefi”.
Salut, cu aceasta ocazie, Hotararea Consiliului Local al municipiului Craiova prin care se reexemineaza anual administratorii in functie. Poate citeste cineva din Consiliul craiovean si intelege ca problema este la comitetele executive si la presedintii de asociatii si mai putin la administratorii, sau contabilii, sau casierii din asociatii care nu au putere de decizie, care sunt gestionari în inţelesul legii. Corect era sa faceti cu ei un “taining” si apoi sa-i examinati. Mai mult, daca doresc sa rezolve problema sifonarii banilor, sa nu uite de art.29 din Legea nr.22 din 18.11.1969 (actualizată) a gestionarilor prin care se stipuleaza foarte clar: “Raspunde integral angajatul care… c) a dat gestionarului dispozitii gresite sau contrare legii.” Presedintii si membrii comitetelor executive sunt alesi, da, dar semneaza un contract de mandat si devin angajati ai asociatiilor. Fac un apel, pe aceasta cale, doamnelor, domnilor consilieri aveti puterea sa faceti propuneri legislagive. Modificati Legea nr.230 (ramasa neactualizata, in partile principiale, din 2007) ca multi membrii din comitetele executive si dintre presedinti au inteles ca daca sunt alesi sunt intangibili si, tot mai des, aud “noi facem legea”. Prevad ca se formeaza un “tavalug” care va ajunge la dvs. Mai este timp sa puneti lucrulile pe fagasul normal, dar, foarte putin. Doamna primar Lia-Olguta Vasilescu, inteleg ca este si vicepresedinte PSD, este un politician puternic, cu un cuvant greu, apelati la dansa si eu sunt convins ca intelege (nu ar fi ajuns aici daca nu intelegea astfel de situatii) si sunt convins ca va va ajuta.
Revin la subiectul discutiei noastre.
elga50 a scris:

Va complicati ingrozitor de inutil, cu fonduri in care mutati banii de colo-colo....

Poate ca nu s-a inteles foarte clar. Ideea era sa se faca inregistrarile astfel incat sa se respecte toate prevederile legale. Redau mai jos, pentru cei care citesc acest subiect, succesiunea operatiilor contabile:
Abrevieri din Situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv: A1 – casa, A7 – Acte de plăţi pentru cheltuielile aferente fondurilor de reparaţii, speciale, de penalizări care nu au fost încă scăzute din fondurile respective, P4.1 – Fond penalizări, P4.2 – Fond cheltuieli juridice, P5 – Furnizori pentru facturi neachitate
Solduri înaintea operării facturii avocatului:
A1=1000 A7=0 P4.1=2000 P4.2=0 P5=1500
Operare factură, transfer, plată:
A7 = +300 P5 = +300
P4.1= −300
P4.2=+300
A1=−300 P4.2=−300
A7=−300 P5=−300
Solduri după operare:
A1=700 A7=0 P4.1=1700 P4.2=0 P5=1500
Încasare contribuţie la Fond pentru cheltuieli judiciare, transfer (operatia se vace dupa, spre exemplu, un an):
A1=+300 P4.2=+300
P4.2=−300
P4.1=+300
Solduri după operare:
A1=1000 A7=0 P4.1=2000 P4.2=0 P5=1500
Oricum, mai clar de asa eu nu pot sa ma exprim si consider ca un post constructiv merita luat in considerare.
Apropó, citeam astazi ca rusii folosesc forum-isti sa incurce lucrurile si sa descurajeze participantii... grea sarcina pentru moderatori sa-i deosebeasca :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
paul50, utilizator
Nu va suparati ca va intreb si insist pe aceasta idee.
Daca tot vreti sa operati in Pasiv aceasta factura, de ce mai constituiti acest fond de cheltuieli juridice, daca mutati niste bani din Fondul de penalizari in acel Fond si nu scadeti direct din Fondul de penalizari?
Adica mai pe calea dreapta, fara sa mai faceti o bucla inutila cu acest fond de cheltuieli juridice.

In al doilea rand, presupunand ca intre timp, pana la solutionarea cazului, se schimba administratorul, presedintele, comitetul, si devine cazul sa se opereze hotararea judecatoreasca, dupa cum lasati dv. balanta la sfarsit, urma acestei facturi s-a pierdut, pentru ca nu sta nimeni sa urmareasca istoricul balantei.

Altfel, pastrandu-se suma in Activ la A7, cum ii ziceti dv. ea va fi permanent in atentia celui care are in grija balanta. Va sti ca la momentul cand va fi cazul, o va repartiza in lista cumva, la restantier sau pe cota-parte indiviza si va disparea din A7.

Si, va rog sa-mi spuneti, la fel procedati cu oricare factura care va vine la asociatie si o achitati, apoi o repartizati in lista curent sau viitoare, hartuiti fondul de rulment, iertati-mi expresia, o folosesc in gluma?
elga50 a scris:

Nu va suparati ca va intreb si insist pe aceasta idee.
Daca tot vreti sa operati in Pasiv aceasta factura, de ce mai constituiti acest fond de cheltuieli juridice, daca mutati niste bani din Fondul de penalizari in acel Fond si nu scadeti direct din Fondul de penalizari?


Ma repet. Nu pot sa distribui in lista o astfel de cheltuiala, deci nu pot folosi pozitia A6, ca sa folosim aceleasi abrevieri. Nu pot s-o platesc din fondul de rulment, deci nu pot folosi pozitia A5. Sunt obligat s-o inregistrez in P5, deci, in activ, ramane doar A7 (dupa denumire, este chiar ce-mi trebuie). Daca n-o platesc din fondul de rulment, pot s-o platesc din fondul de penalizari.
Pana aici, sper ca este clar.

Cand ai jumatate din aociatie care vrea sa plateasca la sub aproape 50 zile de la afisarea listei (asa este la noi, la 50 de zile de la afisarea listei de plata, incepe calculul penalizarilor proprii asociatiei) si incurca datele si inrarzie 2 – 3 zile si-i prinde cu 1-2 lei de penalizare inscrise in registru, sa cauti dupa un transfer de acum nu-stiu cat timp, cum spuneam … mai bine nu. Exista un registru pentru Fond de cheltuieli juridice, oare ce-o fi cu el ?
Vine hotararea, nu se face recurs si devine definitiva. Scrie clar ca ap.X suporta cheltuielile cu avocatul. Adimistratorul nou, cum presupuneti dvs, (banuiesc ca el cunoaste legea si se uita dupa factura platita din fond, deci, nerepartizata, avand “in brate” dosarele pe care le-a preluat la transferul de gestiune) te uiti in registrul Fondului de cheltuieli juridice si gasesti la a 5-a, poate, cel mult, la 10-a fila inregistrea pentru ap.X, Simplu, o repartzezi comform hotararii si cand se incaseaza operezi ce trebuie.

Si, va rog sa-mi spuneti, la fel procedati cu oricare factura care va vine la asociatie si o achitati, apoi o repartizati in lista curent sau viitoare, hartuiti fondul de rulment, iertati-mi expresia, o folosesc in gluma?


Fondul de rulmet asa este costituit de lege (nu ma blamati, nu eu am facut legea, eu ma straduiesc s-o respect) sa fie “hartuit” de orice factura, mùsai, repartizata in lista de plata cu o posibila incasre in 20 de zile de la data afisarii.

Acum, pentru ca adresarea dvs. este un pic mai personala, imi permit sa va rog sa cititi tot postul.
Toate cele bune!
E prea mult sa revad tot ce ati scris dar permiteti-mi sa raspund doar la problema findului de rulment. Fondul de rulment este suma de bani inacasat de la fiecare proprietar (prin casa ori prin banca) si consemnat in Registrul fondului de rulment. Orice plata se scade din casa ori banca si nu din rergistrul fondului de rulment, cu exceptia retragerii fondului de rulment total sau partial de catre unii proprietari, conform legii.
Fondul de rulment poate creste prin inacasari facute doar pentru acesta, pentru fondul de rulment si nu altfel de incasari, legislatia prevazand eliberarea de chitanta separata pentru asta.
Asociatia poate avea, de exemplu 12500 lei fond de rulment (in registrul fondului de rulment) si zero lei sau 250 in casa si banca la un loc, totul fiind corect.

Alte discuții în legătură

Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Calcul penalităţi GHEORGHIAN GHEORGHIAN Dacă la calculul penalităţilor aferente cotelor lunare de întreţinere se iau în calcul şi sumele avansate de Asociaţie pentru asistenţă ... (vezi toată discuția)
Din ce bani platim avocatul/reprezentantul in instanta al asociatiei ? Daniel4x4 Daniel4x4 Buna seara ! Asociatia noastra a desemnat-o pe d-na Administrator pentru a ne reprezenta in instanta in procesele deschise pentru recuperarea restantelor de ... (vezi toată discuția)