avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum sa completez o cerere pentru acordarea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum sa completez o cerere pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului

Buna ziua!
Sunt mama unui copil nascut pe 11.01.2015. Am lucrat cu contract de colaborator intr-o institutie publica, dar pt ca nu am continuitate (meseria e de asa natura - artist liric intr-un cor) nu pot lua indemnizatie. Am aflat ca poate lua sotul un stimulent de insertie pt faptul ca desi ar putea beneficia de concediu de paternitate continua sa obtina venituri impozitabile.
Actele pe care ni le-au dat de la primarie pt acest stimulent cat si pt alocatia de 200 lei sunt identice.
In cazul stimulentului solicitantul este sotul. Unul din puncte spune asa: "in conformitate cu prevederile legale solicitantul poate fi: a. Persoana indreptatita; b. Reprezentantul legal...; c. Mandatar al..."
Pe pagina urmatoare imi cere datele persoanei indreptatite.
Intrebarea mea: cine este persoana indreptatita? Dar in cazul alocatiei pt bebe pana la 2 ani?
Scuze pt "vorba" lunga si multumesc anticipat!!
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
li2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 10 Martie 2015
Persoana indreptatita este sotul dvs., intrucat acesta indeplineste conditiile pentru acordarea stimulentului de insertie.

Alocatia de stat va veni pe numele tatalui, daca se vor completa actele in acest sens.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos! Cumnata mea, fiind in aceeasi situatie, a completat alocatia de stat pe numele ei...
Va rog sa imi spuneti in cat timp se pot depune actele astea; daca e vreun nr de zile limita.
Multumesc!
OUG nr. 111/2010
art.15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:

a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)–c).

(2) Abrogat.

(3) Pentru fracţiunile de lună, cuantumul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se stabileşte proporţional, în funcţie de numărul zilelor calendaristice din luna respectivă pentru care acestea se cuvin şi se acordă.

(4) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), cererea şi documentele doveditoare se pot depune cu 30 de zile înainte de încetarea concediului de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie maramary maramary buna ziua!daca in caz ca nu m as incadra eu pt indemnizatie..sotul poate lua stimulentul de inseratie...si ar putea sa mearga si la munca fara probleme? (vezi toată discuția)
Indemnizatie ionny-ionela ionny-ionela daca nu am luat concediul de sarcina si lauzie de cat 94 de zile le pot lua in continuare pe toate? daca da atunci cand depun actele de alocatie si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua! Indemnizatia pt. cresterea copilului se acorda de la data nasterii copilului sau de la data depunerii dosarului ? Multumesc! (vezi toată discuția)