avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Achiziție publică pentru cartea de bibliotecă
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Achiziție publică pentru cartea de bibliotecă

Cum trebuie să procedeze o instituție publică ce are alocat pentru achiziția de publicații (carte, periodice, carte electronică etc) adică necesitatea este completarea unei coelcții de documente, un fond de peste 100.000 euro valoare fără TVA. În programul anual al achizițiilor publice la procedura de achiziție trebuie să respect prevederile OUG 34/2006 și ale HG 925.
De curând însă ANRMAP a emis o instrucțiune privind achiziția de publicații de bibliotecă [ link extern ] ...
Dacă în primele articole din instrucțiune mi se permite să fac abstracție de codul CPV și în stabilirea modului de achiziție mă raportez la acest cod ISBN, ISSN care este unic pentru fiecare titlu publicat, respectiv fiecare achizitie dintr-un titlu sa-l tratez ca o achiziție directă, în articolele următoare îmi spune că trebuie să grupez aceste coduri ISBN/ISSN in funcție de necesitate, să stabilesc valoarea estimată și să stabilesc procedura de achiziție.
Întrebare:Înțeleg că această instrucțiune îmi permite să identific coduri CPV diferite pentru achiziția de publicații pentru o bibliotecă astfel încât o valoarea estimată inițială de peste 100.000 euro să o împart și să aplic achiziția directă? În cazul unui control pot fi acuzata de încălcarea art 23 din OUG 34 sau invocarea acestei instrucțiuni este justificativă? Practic pentru achiziția de publicații (cărți, periodice) există câteva CPV-uri și suma pe care o avem alocată pentru achiziția de carte ar putea fi împărțită astfel încât să nu fie depășit pragul pentru achiziția directă.
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 14:57, 5 Martie 2015
conform art. 23 oug 34/2006 Autoritatea contractanta nu are dreptul de a diviza contractul de achizitie publica in mai multe contracte distincte de valoare mai mica si nici de a utiliza metode de calcul care sa condu ca la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achizitie publica, cu scopul de a evita aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta care instituie obligatii ale autoritatii contractante in raport cu anumite praguri valorice
Da asta știam, dar totuși această instrucțiune îmi permite această situație. Cum procedez dacă ceilalți responsabili implicați în achiziția de carte susțin aplicarea instrucțiunii? La momentul elaborării PAAP-ului am recomandat licitație, acum mi se impune aplicarea acestei instrucțiuni!

[Editat de moderator]

Care este limita de competență a ANRMAP-ului și care este statutul unei instrucțiuni/notificări emise de acest organism? Cum trebuie să interpretez un astfel de document dacă, din punctul meu de vedere contrazice prevederile legii?
Mă refer aici la Instrucțiune emisă în aplicarea prevederilor art. 25 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2006 în cazul achiziției de carte/publicații periodice și documente/publicații electronice periodice
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2015
vlad nicolae, moderator
[Interventie moderator]

Am rugamintea de a nu mai deschide discutii succesive, care reprezinta continuarea unui subiect cu aceeasi incidenta, in situatia in care doriti primirea de raspunsuri utile, fara derutarea celorlalti participanti.Pe cale de consecinta a fost conexata discutia deschisa ulterior cu cea prezenta.
Va multumesc pentru intelegere.


Exista si puncte de vedere anterioare ANRMAP prin care stabilirea unei achizitii si incadrarea ei se face in functie de necesitatile concrete ale autoritatii.

In contextul in care achizitia de carti este cu destinatie diferita -juridica, tehnica, economica, prin Instructiunea respectiva este stabilit in mod concret in acest caz particular, ca acestea sunt necesitati distincte si ca urmare pot face obiectul unor achizitii distincte.
In alt sens ANRMAP interpreteaza ca Art.23 interzice divizarea unui contract care corespunde aceleiasi necesitati -de ex. achizitia de carti corespunzand aceluiasi cod ISBN.

In aceleasi interpretari ale ANRMAP, incadrarea achizitiilor in acelasi CPV nu duce direct la similaritatea lor, daca nu corespund aceleiasi necesitati, fiind posibil sa ai mai multe achizitii cu acelasi CPV, dar tratate ca si contracte distincte.

De asemenea, tot Instructiunea mentionata de dvs. stabileste ca autoritatea are dreptul de a stabili necesitati diferite, functie de ISBN, dar nu si obligatia. Conf. art.4 daca achizitia tuturor necesitatilor corespunde unei necesitati comune se poate organiza o achizitie pentru toate, nefiind nicaieri interzis.

Referitor la PAAP, il puteti modifica, daca este cazul, nu este o problema conf. art.4 din HG 925.

Pe cale de consecinta, Instructiunea nu este in contradictie cu art.25, deoarece:

- Instructiunea stabileste ca puteti face achizitii distincte daca necesitatile o impun
- acest lucru nu interzice sa faceti o singura achizitie pentru toate cartile, daca necesitatile o impun

Deci din punct de vedere legal puteti face achizitia cum vor colegii, dar pe de alta parte explicati-le ca la controalele ulterioare, care sunt cum sunt, vor trebui sa le explice ei cum e treaba cu achizitiile directe efectuate, in contextul pe care il vedeti la TV in fiecare zi, de suspiciuni contra orice. Eu asa ii linistesc de fiecare data.

Asa ca daca vor sa doarma linistiti, sa inteleaga ca pentru organizarea unei licitatii sau acord cadru, nu va va intreba nimeni nimic. Invers...

Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2015
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon achizitie directa, cod cpv sau grupa , ac cu subunitati ariaint ariaint Context: Autoritate Contractanta (întreprindere publica) cu • Sediu central • 8 subunitati fara personalitate Juridica • Sectii subordonate ... (vezi toată discuția)
Valoare estimata ibitza78 ibitza78 Am participat la un curs organizat de ANRMAP si am fost informati ca produsele care se incadreaza in acceasi grupa CPV (adica primele 3 cifre din codul CPV) se ... (vezi toată discuția)
Program anual achizitii publice ContSters15910 ContSters15910 Buna ziua, Programul anual al achizitiilor publice cuprinde si cumpararile directe sau doar procedurile de achizitie publica prevazute de OUG nr.34/2006? ... (vezi toată discuția)