Am si eu o mare nelamurire.De la 1-06-2009 mi sa comunicat verbal ca de la 1-06-2009, din motive economice si totodata prin desfiintarea postul,am spus ca sunt de acord ,dar sa-mi dea ,cum e legal, in scris ,insistand zi de zi.
Pana la urma mi-a dat un preaviz in forma scrisa avand urmatorul continut
Avand in vedere situatia economica cu care ne confruntam, va comunicam ca incepand cu data de 01-06-2009 sunteti in perioada de preaviz in conformitate cu prevedirele art. 73 alin 1 din Legea nr.53/2003,urmand ca incepand cu data de 29-06-2009 sa incetati activitatea in cadrul societatii noastre conform art. 65 din Legea nr. 53/2003
Pe parcursul termenului de preaviz aveti toate drepturile si obligatiile care decurg din contractul de munca
Urmeaza semnatura mea si a patronului. fara stampila si nr. de inregistrare.Dupa semnare mi-a spus ca dupa terminarea lunii si implicit a programului de munca stabilit de dansul(10 schimburi a24 ore) mai stam de vorba
colegii mei care au plecat in somaj de luna trecuta ca daca vreau si eu somajul neaparat sa accept conditiile patronului(lipsa preazizului,renuntarea la drepturilor salariale din luna cu preaviz,la salariul compesator)
Intrebarea mea,si va rog nespus de mult,daca se poate, e urmatoarea,tinand cont ca totusi doresc sa intru in somaj deoarece indeplinesc conditiile cerute de lege;
-Daca reclam la ITM problema raspunsul il primesc in 30 zile ,adica cu mult peste terminarea preavizului, iar eu daca nu semnez ceea ce vor ei de fapt la terminarea preavizului(in previz nu se specifica data achitarii drepturilor salariale) urmeaza, logic cred eu absente nemotivate si implicit......?
Prin decizia de concediere , e drept inceteaza si contractul de munca, dar are specific faptul ca este un act unilateral . Este o instiintare a angajatorului catre angajat asupra motivelor si termenii in care inceteaza raporturile de munca.
Art. 55. - Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
Art. 58. - (1) Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Daca nu sunt destul de explicita imi cer scuze
Art 65 alin. 1?
helenita
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)