Am si eu o mare nelamurire.De la 1-06-2009 mi sa comunicat verbal ca de la 1-06-2009, din motive economice si totodata prin desfiintarea postul,am spus ca sunt de acord ,dar sa-mi dea ,cum e legal, in scris ,insistand zi de zi.
Pana la urma mi-a dat un preaviz in forma scrisa avand urmatorul continut
Avand in vedere situatia economica cu care ne confruntam, va comunicam ca incepand cu data de 01-06-2009 sunteti in perioada de preaviz in conformitate cu prevedirele art. 73 alin 1 din Legea nr.53/2003,urmand ca incepand cu data de 29-06-2009 sa incetati activitatea in cadrul societatii noastre conform art. 65 din Legea nr. 53/2003
Pe parcursul termenului de preaviz aveti toate drepturile si obligatiile care decurg din contractul de munca
Urmeaza semnatura mea si a patronului. fara stampila si nr. de inregistrare.Dupa semnare mi-a spus ca dupa terminarea lunii si implicit a programului de munca stabilit de dansul(10 schimburi a24 ore) mai stam de vorba
colegii mei care au plecat in somaj de luna trecuta ca daca vreau si eu somajul neaparat sa accept conditiile patronului(lipsa preazizului,renuntarea la drepturilor salariale din luna cu preaviz,la salariul compesator)
Intrebarea mea,si va rog nespus de mult,daca se poate, e urmatoarea,tinand cont ca totusi doresc sa intru in somaj deoarece indeplinesc conditiile cerute de lege;
-Daca reclam la ITM problema raspunsul il primesc in 30 zile ,adica cu mult peste terminarea preavizului, iar eu daca nu semnez ceea ce vor ei de fapt la terminarea preavizului(in previz nu se specifica data achitarii drepturilor salariale) urmeaza, logic cred eu absente nemotivate si implicit......?
am o dilema, din punctul meu de vedere angajatorul si-a manifestat "vointa" cu privire la incetarea CIM odata cu trimiterea unui preaviz, decizia fiind emisa ulterior expirarii preavizului pt. fi inregistrata la ITM, cu termen cert de incetare, etc.
In opinia mea, angajatul care contesta decizia si nu contesta si preavizul (care reprezinta adevarata manifestare de vointa) nu prea ar avea nimic de castigat.
In eventualitatea in care instanta de judecata va anula aceasta Decizie, manifestarea de vointa a angajatorului manifestata prin Preaviz va produce in continuare efecte juridice, si anume data de incetarea a contractului de munca va fi aceeasi indiferent de hotararea instantei.
Mentionez, totusi ca aceasta modalitate de emitere a unui preaviz urmata de o decizie este generata de ITM care doreste o data certa pe Decizie, data care poate fi prelungita datorita unor cauze de suspendare a preavizului.
Am avut asemenea probleme cu ei, cu neinregistrarea unor Decizii tocmai ca termenul mentionat a fost prelungit, si ca "sunt obligat???" sa mentionez data exacta !
Totusi nu am gasit o astfel de precizare legala in niciun text de lege ! cred ca e un abuz sau o comoditate din partea ITM de a nu calcula data incetarii !
Intrebarea mea este urmatoarea sunt obligat ? sau e o "cutuma" a ITM-ului ?
1. Scrisoarea de preaviz contine instiintarea salariatului ca i s-a desfiintat locul de munca si i se acorda un preaviz de... incepand cu data de... iar la sfarsitul acestui preaviz va primi decizia de concediere. Nu se pomeneste data concedierii.
2. La finele preavizului (care poate fi prelungit cu eventuale concedii medicale) se emite decizia de concediere cu data exacta a concedierii.
3. Decizia de concediere este actul care poate fi contestat, nu scrisoarea de preaviz.
of, ce de chichitze....:stunned:
Deci angajatul a primit preaviz.
A efectuat in intregime perioada de preaviz. Doar semnat, nu stampilat.
Nu a fost emisa decizia de concediere, si nici decizia de incetare a cim.
Dupa efectuarea perioadei de preaviz, logic, angajatul sta acasa si...asteapta macar cateva zile.
In acest timp, "dragii" de patroni nu cumva ar putea sa il concedieze pe un alt motiv (ce tine de persoana salariatului, ceea ce i-ar anula si dreptul de a primi acel salariu compensatoriu) - faptul ca "absenteaza" nejustificat?
perrla:
1. Salariatul are acea scrisoare, chiar nestampilata (de unde ati dedus asta?) si o poate folosi, in apararea sa, daca angajatorul il concediaza altfel decat scrie in ea.
2. Decizia de concediere si decizia de incetare a CIM este una si aceeasi.
3. Si intrebarea dvs. care este?
Art 65 alin. 1?
helenita
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)