avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aplicarea legii mai favorabile, exista o sansa ???
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Aplicarea legii mai favorabile, exista o sansa ???

sentinta din 2013
In numele legii hotaraste
Respinge schimbarea de incadrare juridica a infractiunii din art.208 alin.1,209 alin.1 lit. a,g,i din cod penal cu aplicarea art. 34 alin. 1 lit. a Cp in art.26 Cp rap la art.208 alin.1,209 alin. 1 lit.a,g,i din Cp cu aplicarea art. 37 alin.1 lit.a Cp.
In baza atr,208 alin.1,art.209 alin.1 lit.a,g,i din Cp cu aplicarea art.37 alin.1 lit.a Cp condamna inculpatul recidivist, la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare.
In baza art.71 alin.2 Cp interzice inculpatului drepturile prevazutede art.64 alin.1 lit. a teza a II-a,b Cp.
In baza art.83 alin.1 Cp revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare cu suspendare conditionata pe o perioada de 5 ani aplicata prina sentinta penala din 2010 definitiva la 09.11.2010 prin neapelare.
In baza art.83 alin.1 ultima teza Cp dispune ca inculpatul sa execute 3 ani inchisoare alaturi de pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta.
Inculpatul va executa pedeapsa rezultanta de 6 ani si 6 luni inchisoare.
In act partea vatamata nu se constituie parte civila in prezenta cauza.

Va rog daca stie cineva cum sa rezolv probema ,fiindca inchisoarea nu e un mijloc de reabilitare si reeducare si consider ca 6 ani sant mult prea multi de executat pentru nimic adica nici un prejudiciu.
Precizez ca a fost facuta o Contestatie la mandat si aplicarea legii mai favorabile dar reprezentantul parchetului solicita repingerea contestatiei si mentinerea ca legala si temeinica a sentintei atacate.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Da, dosarul a fost solutionat inainte de intrarea in vigoare a NCP dar partea vatamata nu se constituie parte civila.
Nu e corect, din punctul meu de vedere discriminare,neconstitutional ,etc.
Cum se aplica legea mai favorabila ?
exemplu imaginar
- condamanat in 2013 cu 3 ani executare pentru furt calificat
-condamanat in 2014 cu 1 an executare pentru furt calificat
deci aceeasi fapta alta pedeapsa nu cumva se incalca art.15 (2),art.16 (1) din Constitutie daca nu se face revizuirea sa se aplice legea mai favorabila tuturor,adica pe vechiul cod primesti minimul pedepsei (3 ani)revizuid dosarul conform art.453 alin1.lit.f sa primesti 1an.
Santem egali in fata legii ???
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
daniela91, utilizator
Duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite, de periculozitatea infractorului, se au in vedere anumite criterii de individualuzare, nu inseamna ca daca este furt calificat, pedeapsa trebuie sa fie uniforma la toti, sunt limite intre care se aplica pedeapsa.
Se poate aplica art.159 ?
Conform Decizie 508 a CCR ?
De aceasta decizie au beneficiat persoanele aflate in curs de judecata care trecusera de momentul citirii actului de sesizarii instantei si care au avut posibilitatea sa se impace ulterior, la primul termen de judecata la care procedura a fost legal indeplinita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire -GYO- -GYO- Buna seara, Vreau sa ma lamuriti si pe mine ce inseamna urmatoarele : [b]În baza art.208 al.1-art.209 al.1 lit.a,e,g ,i Cp, cu aplicarea art.320 ind.1 ... (vezi toată discuția)
Reabilitare- suspendarea conditionata a executarii pedepsei- termen/conditii ady_deva ady_deva C-am asa suna sentinta pe care am primit-o !!!! -6 luni închisoare pentru infracţiunea de furt calificat prev. şi ped. de art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal 2014 ContSters310818 ContSters310818 Buna seara! Am si eu o intrebare catre dumneavoastra, cetateanulX a fost condamnat luna trecuta la 8 ani de inchisoare pentru complicitate la furt ... (vezi toată discuția)