avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unde ma adresez si ce acte am nevoie pentru obtinerea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unde ma adresez si ce acte am nevoie pentru obtinerea certificatului de mostenitor

ce acte am nevoie si unde trebuie sa solicit eliberarea unui certificat de mostenitor?
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 23:07, 13 Martie 2016
Cred ca in sfarsit am inteles: Ca deschiderea succesiunii are loc automatic, la decesul persoanei; Ca daca in termenul de un an de la deces nu se accepta se pierde (in favoarea cui? a statului); Ca in cazul ca se accepta, dezbaterea se poate face oricand. Am inteles corect ?
Mai am doua indoieli: Este valida acceptarea mostenirii doar de catre unul dintre mostenitori in termenul de un an, pentru ca dupa aceea sa fie dezbatuta oricand cu ceilalti ?
Pana la obtinerea certificatului de mostenitor pot acredita statul de mostenitor (succesor) cu certificatul de deces a parintelui si certificatul de nastere al meu (in care apare numele parintelui decedat) ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2015
cuziamusia, utilizator
Se pierde in favoarea statului sau a celorlalti mostenitori.
Acceptarea poate fi expresa prin declaratie la notar sau tacita ( sa va purtati ca si cum ati fi ), toti mostenitorii ( fiecare in parte ) isi exprima vointa in privinta mostenirii, daca n-o accepta , e strain de ea.
despre acceptarea taciita puteti citi in link sau puteti cauta si alte materiale pe google.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2015
gi-jane2, moderator
imi foloseste la ceva daca merg acum la consulatul Romaniei pt a accepta mostenirea, chiar daca au trecut 9 ani de la deces?
pana acum nu sa dezbatut mostenirea, iar unul din ceilalti mostenitori mi trimis o copie legalizata de pe certificatul de deces pt a merge la consulat si al imputernici pe el ca sa ma reprezinte pe mine la notar.
m-am gandit sa merg la consulat, sa declar ca accept mostenirea si dupa aceea, in vara, sa calatoresc in Romania pt a participa la dezbatere. cum ma sfatuiti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta neexprimarea optiunii succesorale cristimar cristimar Speta e urmatoarea : am ingrijit pe cineva ,o ruda ce nu putea semna documente din motiv ca era bolnava psihic,dupa deces doi mostenitori au renuntat la ... (vezi toată discuția)
Rudele ascund actul de proprietate al defunctului mirc84 mirc84 Salut, Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. ... (vezi toată discuția)
Succesiune simasabina simasabina Buna ziua! As dori sa stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie: X a decedat ,care are doi copii si doi frati.Copii nu doresc mostenirea ,fratii vor sa ... (vezi toată discuția)