Am incheiat cu proprietarul unui imobil un contract de inchiriere pe o perioada de o luna cu posibilitatea de prelungire pe perioada nedeterminata. Am locuit si inca locuiesc acolo, am intrat in cea de-a doua luna platind totul conform contractului. Nu am nicio datorie si am platit totul la timp.
In urma unor disensiuni cu proprietarul acesta mi-a sa plec la sfarsitul lunii.
Din cate inteleg din contract odata ce am intrat in cea de-a doua luna s-a subinteles de ambele parti ca voi locui pe o perioada nedeterminata.
Citand din contract:: "durata contractului de inchiriere este de o luna cu posibilitate de prelungire pe perioada nedeterminata"
In acest caz sunt obligat sa parasesc imobilul la sfarsitul lunii sau pot sta acolo pe perioada nedeterminata?
Mentionez ca am la dispozitie doua saptamani sa ma mut, primind verbal "preaviz" de la proprietar.
Prefer sa discut pe ceea ce exista deja, am un contract simplu unde se specifica data cand trebuie achitata chiria si posibilitatea acceptata deja de prelungire pe perioada nedeterminata. Faptul ca in contract nu au fost trecute clauze nu exonereaza pe niciunul dintre noi de lege.
Cand am inchiriat imobilul am obtinut dreptul de folosinta, am dreptul legal sa impun conditii chiar si atunci cand mi se cere sa parasesc imobilul. Consider ca am dreptul la compensatii chiar daca nu sunt trecute in contract. Nu am vazut in niciun contract de pana acum in cei zece ani de cand inchiriez sa fie de acord vreun proprietar sa trecem la clauze compensatii.
Nu am scris ca are nevoie de acordul meu pentru a vinde ci ca nu am obligatia sa ma mut in cazul in care se vinde.
Asa cum dvoastra considerati ca aveti dreptul la compensatii chiar daca nu sunt trecute in contract tot asa poate considera si proprietarul care nu isi poate utiliza/vinde bunul propriu ptr ca chiriasul refuza sa elibereze imobilul.
Daca ar exista prevazut in lege ca chiriasul nu are obligatia sa se mute in cazul vinderii proprietatii cred ca nu ar mai inchiria nimeni un imobil.
Bineinteles ca chirisul are drepturi pe care trebuie sa si le exercite in conformitate cu prevederile legii si ale contractului. De aceea am mentionat ca este necesar ca prevederile contractului sa fie cat mai clare.
Aici nu e vorba despre ce credem eu sau dumneavoastra, cu tot respectul, ci voiam o opinia avizata a unui avocat. Pe masura ce citesc forumurile de specialitate informatiile par contrare.