avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obtinerea cetateniei romane a copilului cu mama ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obtinerea cetateniei romane a copilului cu mama cetatean roman

Sunt cetatean roman care locuieste in Danemarca si care inca se afla in posesia unui buletin de identitate romanesc. Am un copil nascut in danemarca, al carui tata este cetatean kenian. Tatal nu locuieste in Danemarca. Conform legislatiei daneze, la nastere mama declara numele celuilalt parinte, iar pe baza de acte se stabileste paternitatea copilului. Deci tatal este trecut in certificatul de nastere al copilului. De asemenea copilul este in custodia mea. Tatal nefiind in Danemarca, custodia se acorda numai mamei, urmand ca tatal sa depuna cerere pentru a avea la randul sau custodia copilului. Pe baza custodiei oferite de statul danez, am mers la ambasada sa obtin certificat romanesc si pasaport romanesc pentru copil. Am fost refuzata pentru ca au cerut ca tatal sa fie prezent sau tatal sa trimeata imputernicire sau sa am sentinta judecatoreasca irevocabila. Intrebare: daca eu am custodia copilului, de ce ambasada romaniei nu tine cont de documentele daneze? Care este legislatia in astfel de cazuri? Este posibil sa ignori un document intocmit intr-un alt stat? Repet, eu si tatl copilului nu suntem casatoriti si locuim unul in Kenia si altul in Danemarca. Nu primeste copilul cetatenia mamei?
Cel mai recent răspuns: Zawadi , utilizator 21:54, 25 Martie 2015
Lasati ambasada, ca 80% dintre acestea, asa procedeaza.Mergeţi la un notar din localitatea unde sataţi în Danemarca şi faceţi o procură specială care să aibă apostila cu convenţia de la Haga şi o trimiteţi unei cunoştinţe din România.Ar fi mai bine ca persoana să fie de la domiciliu dv ,din buletinul românesc.Procura să sune astfel, dv. împuterniciţi pe cutărescu...... din România să depună actele la starea civilă, pentru transcierea certificatului de nastere al copilului şi să ridice certificatul românesc în urma transcrierii.
Procura specială apostilată împreună cu certificatul de nastere din Danemarca, apostilat, cu certificatul de nastere original al dv. si xerocopie, respectiv xerocopia buletinului şi paşaportului dv. le trimiteţi la persoana din România ptr.a le depune la starea civila ptr a obţine certificat românesc.Durează maxim 30 de zile.Vă trimite înapoi certificatul românesc si cel din Danemarca.Luaţi legătura cu tatăl copilului să dea o declaraţie că este de acord sa-i faceţi paşaport copilului şi să veniţi pînă în România. Sau faceţi cumva să veniţi împreună cu tatăl copilului să vă rezolvaţi paşaportul în România.Există mai multe variante, depinde de dv.Ptr. informaţii sunaţi telefonic din Danemarca, la starea civilă si la serv. pasapoarte din România,de la domiciliu din buletin.
si pentru pasaport se poate prin procura
Sa fim seriosi doar nu sunteti dvs. primul caz de custodie despre care afirmati ca o aveti. Mergeti la instanta si solicitati judecarea in regim de urgenta-ordonanta prezidentiala-pentru a putea suplini acordul tatalui pentru pasaport. Explicati-le ca nu aveti cunostinta despre locul unde se afla tatal, altfel e normal sa va solicite acordul tatalui, in definitiv e si copilul lui. Din pacate altfel nu vad cum ati putea sa obtineti acordul de plecare in Romania. Nu inteleg de ce nu ati solicitat daca tot ati calatorit atat pana la ambasada , transcrierea certificatului de nastere, ca nu aveati nevoie de prezenta tatalui? Ceva copii dupa actul de identitate, certif.de nastere a tatalui aveti, ca spuneti ca sunteti in relatii bune cu acesta?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2015
Justitiarul711, utilizator
Mi s-a spus ca si pentru certificatul de nastere al copilului transcris, si pentru foaia de drum cu care se poate iesi o singura data, am nevoie de acordul tatalui; cu tatal sunt in termeni buni, dorim sa ne mutam impreuna, dar in momentul de fata imi este greu , eu fiind studenta, si nu am mijloacele economice financiare necesare pentru a-l aduce acum aici, iar calatoria in tara lui la ambasada Romaniei pentru imputernicire este la fel de costisitoare; in actul danez sta scris ca eu am custodia unica a copilului, iar tatal o poate avea doar la cerere; as fi dorit sa stiu de ce legea romaneasca nu tine cont de legea din Danemarca; exista vreo procedura prin care sa fac actul de aici valabil si in Romania? daca mama nu e casatorita cu tatal copilului, iar acesta nu e cetatean roman, iar mama nu locuieste in Romania, nu revine automat custodia mamei conform legislatiei romanesti?
Am si copie dupa pasaportul tatalui si act de identitate; nici nu au vrut sa auda de alte documente cand am incercat sa le prezint; consulul mi-a spus raspicat ca fie vine tatal, fie imi da imputernicire fie iau hotarare judecatoreasca definitiva din Romania, altfel copilul nu va iesi in urmatorii 18 ani de aici; copilul are 5 luni, deci nu il pot lasa in ingrijirea nimanui; iar drumul dus intors pana la ambasada mi-a luat 15 ore, ca sa ma aleg cu spatele intors in momentul cand am spus ca nu am cum sa-l aduc pe tata; Intrebare: exista vreo procedura prin care sa fac documentul de aici valabil in Romania?
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere divort, schimbare nume joana72 joana72 Buna ziua, Am o intrebare: Eu locuiesc in Danemarca de 10 ani, dar mi-am pastrat cetatenia romana, nu sint cetatean danez. In 2002 m-am casatorit cu ... (vezi toată discuția)
Acte căsătorie Claus1988 Claus1988 Buna ziua , locuiesc in Danemarca cu domiciliu rămas pe buletin in România , in Danemarca m-am căsătorit cu o cetățeana de origine ucraineana care in ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)