avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

Buna ziua, ma puteți ajuta va rog, sa înțeleg dacă legea 230/2007 ma obliga la achitarea fondului de rulment? si dacă, da, de ce trebuie sa achit cuantumul foștilor proprietari, având in vedere ca locuiesc doar eu in apartament de patru luni si costurile lunare sunt cu mult mai reduse fata de cheltuielile foștilor proprietari. Din păcate doamna de la asociație spune ca tb sa achit cat mai urgent, altfel pot fi data in judecata si nu dorește sa-mi dea niciun alt detaliu. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:30, 27 Aprilie 2015
multumesc mult pt raspuns
eu sunt intr-o situatie delicata de sanatate pt care nu reusesc sa-mi fac toate analizele necesare din cauza lipsei de bani.
imi platesc in fiecare luna intretinerea cu o intarziere de 5 zile, pt ca atunci imi primesc salariul si din pacate- ar tb sa fiu f linistita- primesc mail-uri f des de la asociatie cum ca tb neaparat sa achit fondul de rulment in valoarea de 400 ron desi eu in 4 luni de zile cel mai mult am avut de plata 150 ron/luna
imi cer scuze ca mai insist asupra acestui aspect, nu mi se pare corect sa renunt la toate tratamentele pt ca o asociatie o duce de azi pe maine
cred ca primordial ar fi fiinta umana, dar...cand vine vorba de bani nu se gaseste nicio lege sa spuna clar ""este sau nu obligatoriu fondul de rulment?"
cu tot respectul
Dispozitia in vigoare nu precizeaza obligativitatea realizari fondului de rulment
Sunt multe asociatii de proprietari care nu detin fonduri
Dvs aveti obligatia sa va achitati c/v intretinere fara a va reveni obligatia achitarii c?v sume aferent vechiului proprietar
Doamna, v-am dat mai sus un citat din normele legale, nu ce spune unul si altul despre obligativitatea fondului de rulment.
Atata timp cat in asociatia dv. toti proprietarii si-au completat acest fond de rulment, trebuie s-o faceti si dv.
Discutati cu presedintele asociatiei, spuneti-i despre situatia dv., negociati cu comitetul o suma mai mica, dat fiind cota redusa de intretinere, negociati chiar faptul de a va achita acest fond de rulment si in rate lunare.

Asociatia de proprietari, imi pare rau ca ajung sa va spun asta, dar ma forteaza chiar postarea dv., nu este societate de binefacere, este asociatia proprietarilor, a vecinilor dv., iar facturile venite la asociatie trebuie platite intr-un anumit ritm.
Daca toata lumea ar judeca ca dv., fiecare avandu-si propriile prioritati, si nu si-ar mai fi platit acest fond, chiar soarta proprietarilor, confortul de a avea utilitati ar fi pus in pericol.

Nu faceti un beneficiu nimanui platindu-va ceea ce e hotarat de mult timp in asociatie, este o obligatie de care trebuie sa va achitati. Poate ca ati gasi intelegere si pentru situatia dv. particulara. Incercati!

@ynocentta
Daca ar fi fost optional nu s-ar mai fi scris in norme.
Nu e folosita expresia obligatoriu pentru ca nu este folosita aceasta expresie in multe alte paragrafe din lege si norme, dar asta nu inseamna ca ele sunt optionale.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2015
Admin, administrator
argox a scris:

de ce trebuie sa achit cuantumul foștilor proprietari, având in vedere ca locuiesc doar eu in apartament de patru luni si costurile lunare sunt cu mult mai reduse fata de cheltuielile foștilor proprietari. (...)
doamna de la asociație spune ca tb sa achit cat mai urgent


Doamna de la administratie nu are cum sa va ceara achitarea fondului de rulment al fostilor proprietari deoarece fondul de rulment se restituie la cererea proprietarului cand acesta vinde proprietatea sau poate fi folosit ptr acoperirea unui cheltuieli restante la intretinere.

Prin urmare trebuie sa clarificati doua aspecte.
1. In primul rand, cand ati achizitionat locuinta fostul proprietar era la zi cu plata cheltuielilor la intretinere sau nu?
2. Ce va solicita doamna de la asociatie sa achitati cat mai urgent? Restantele fostului proprietar la fondul de rulment sau fondul de rulment pe care il datorati dvoastra de cand ati achizitionat locuinta?

Din cate stiu fondul de rulment se repartizeaza pe nr. de persoane.
Formula exacta de calcul nu o cunosc foarte bine dar nu cred ca fondul de rulment se stabileste functie de fiecare proprietar in parte, adica la acelasi nr de persoane sa aiba fondurile de rulment diferite functie de consumurile proprii.
@cyan

Modul de a calcula FR la apartamente tine de cum intelege fiecare asociatie s-o faca, dar trebuie tinut cont de alcatuirea unei cote de intretinere, din cheltuieli pe cota parte indiviza, dar si pe numar de persoane, dar si in functie de consum apa si caldura.

De multe ori, de foarte multe ori chiar, pentru a nu complica calculul si a nu trezi suspiciuni, calculul se simplifica la o suma fixa specifica unui anumit tip de apartament.

Alte discuții în legătură

Penalizari ContSters122354 ContSters122354 administratorul poate aplica penalizari dupa data scadenta de pata a intrtinerii pe motivul ca nu exista fond de rulment (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)