avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Binecuvantarea profesorului de religie in vederea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Binecuvantarea profesorului de religie in vederea angajarii si codul muncii

Buna ziua, as avea o intrebare privind modalitatea de incadrare (angajare) a profesorilor de religie in scoli. Astfel, conform protocolului incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale si Partiarhia Romana in data de 29.05.2014, profesorul de religie nu poate preda in scoli fara acordul chiriarhului.
Intrebarea mea ar fi cat de constitutionala reprezinta aceasta "ingradire a muncii" in conditiile in care in codul muncii prevede clar la Art.3:
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Personal consider ca atat timp cat o persoana urmeaza studiile unei facultati de profil avand studiile necesare profesarii in domeniul ales, aceasta "binecuvantare" nu constituie decat o ingradire a dreptului la munca.
As vrea sa mai mentionez prevederile Art.5 din codul muncii si sa intreb cum este vazuta in conditiile scrise mai sus egalitatea de tratament intre profesorii de diferite specialitati si cei de religie in conditiile in care numai cei din urma sunt obligati sa posede si alta "autorizare" decat dovada capacitatii profesionale.
Multumesc!

Art. 5. [egalitatea de tratament]
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.

Buna ziua, tema ridicata de mine nu este legata de utilitatea predarii obiectului Religie Ortodoxa in scoli, discutia pe tema asta poate degenera si sa o tinem asa un an (subiectul a fost transat de CCR). Problema ridicata mi-am dorit a fi privita ca loc de munca, nu ca si continut al muncii.

As vrea sa-l intreb pe dl. gabrielandrei daca stie cumva de vreo lege speciala in domeniu, eu personal nu am gasit nimic in acest sens. Ordinul MECS nr. 3375/2015 privind aprobarea Metodologiei privind transferul personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic angajat in unitatile de invatamant preuniversitar de stat in anii 2015 si 2016 nu prevede nimic referitor la profesorii de RELIGIE ORTODOXA. Deci nu inteleg la care lege specifica face referiere. Poate o fi ceva pe undeva.

Domnului avand pseudonimul teufelssohn as mai avea cateva intrebari, sau mai bine zis poate ma lamureste un pic mai bine referitor la unele afirmatii:

Însă alegerea profesiei se face în cunoștință de cauză, implicând cunoașterea, asumarea și respectarea legislației care reglementează exercitarea acelei profesii.

Din pacate nu cunosc foarte bine domeniul legislativ, eu la baza fiind inginer, insa ma intreb daca acest "PROTOCOL" h t t p://w w w .edu.ro/index.php/articles/21404 poate fi consideat lege in exercitarea profesiei in sensul la care faceti dumneavoastra referire.
Referitor la:
Deci nu e vorba de nicio îngrădire a dreptului la muncă. Conform aceluiași art. 3 din Codul Muncii, nimeni nu vă poate obliga să alegeți această profesie.

Dar spune Codul Muncii ca nici nu ma poate impiedica cineva sa nu muncesc intr-o anumita profesie dobandita pe drept in conditiile legislatiei romane. Acea binecuvantare consider a fi obligatorie in momentul inscrierii la o facultate (pas optional) de profil astfel incat filtrarea sa fie realizata la sursa. Se poate considera ca odata cu finalizarea studiilor s-au obtinut toate competentele necesare profesarii (verificate mai apoi prin examenul de titularizare/suplinire).
Altfel, toți alsolvenții de limbi străine ar trebui să fim profesori și nu ar mai exista traducători, interpreți, terminologi, revizori etc. Sau toți absolvenții de drept ar fi automat avocați și atunci nu ar mai exista notari, executori judecătorești, judecători, procurori, consilieri juridici etc.

Absolventii de limbi straine ce si-au facut modulul de psihopedagogie pot profesa oricand in invatamant ca titulari sau suplinitori. Alegerea de traducator este optiunea lor personala de a lucra in privat. Diploma obtinuta la terminarea facultatii este conditie necesara si suficienta pentru accesul la examenul de titularizare/suplinire, care odata promovat iti garanteaza intrarea in sistem. Fara alte autorizari.
Absolventii de drept, nu ies avocati si nici procurori si nici notari, ci juristi. Diploma obtinuta este necesara si suficienta (din cate stiu) pentru a profesa ca jurist, iar la alegerea lor sa devina avocati, procurori, notari, etc, in baza examenului de admitere in barou (echivalent cu examenul de titularizare/suplinire sustinut de profesori). Nu le trebuie alta hartie pentru a profesa meseria de jurist ci le trebuie alta hartie pentru a alege "o specializare" a aceste meserii (sper sa nu spun prostii).
Referitor la discriminarea profesorilor de religie față de alte categorii de profesori, nici asta nu cred că există, fiindcă numai disciplina religie este legată de o anumită biserică sau alta, nu și discipline precum desen, educație fizică, matematică etc. Deci biserica nu se poate băga să dea binecuvântarea altor categorii de profesori, ale căror discipline nu țin în niciun fel de ea.

Nu am pus problema ca BOR sa dea binecuvantare profesorilor de sport, ci doar ca profesorii de alte specialitati pot preda fara alta hartie, autorizare, aviz (de la nu stiu ce campion mondial de ciclism de exemplu pentru a preda educatie fizica, sau de la nu stiu ce pictor mare autoritate in domeniul artelor plastice pentru a deveni profesor de desen ori de la comandantul suprem al flotei comerciale romane pentru a deveni ofiter pe nava).

Sotia mea este titulara in alt judet decat cel in care lucrez eu de cativa ani iar odata cu terminarea concediului maternal incercam cumva sa obtinem un transfer/detasare.
Problema idioata ce apare este ca pentru a se putea detasa, trebuie mai intai sa renunte la binecuvantarea de la fostul loc de munca si sa obtina o noua binecuvantare in parohia noului loc de munca. Cu alte cuvinte, sa renunte la locul de munca actual si pierderea titularizarii (prin retragerea binecuvantarii) inainte de a vedea care sunt posturile libere in judetul in care cere transferul. Acest lucru nu se intampla insa si in cazul altor discipline (programul de transfer fiind astfel gandit incat sa permita sa te intorci la fostul loc de munca daca nu gasesti post). Ba chiar i s-a spus in fata ca renuntarea la binecuvantare se acorda fara probleme in schimb daca va vrea sa se intoarca nu se stie daca mai e posibil.

Subiectul nu l-am deschis degeaba sau doar pentru a face conversatie, ma interesa foarte serios sa stiu cam cum ar sta treaba din punct de vedere legal fiind un pas premergator consultarii unui avocat specializat pe relatii de munca.

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
ionutmorogan, utilizator
Buna dimineata!
Poate va ajuta cumva aceasta stire, de unde puteti descarca si acel protocol incheiat intre BOR si MEN in 2014.

[ link extern ]

İar aici puteti sa il descarcati:

[ link extern ]

Nu ar fi rau sa il cautati si pe site-ul MEN. Sper ca am fost de folos (Nu cunosc daca are valoare juridica ca fiind lege, acest fapt va pot spune userii in cunostinta de cauza, sau cat de constitutional ar fi).
Acel Protocol are valoare juridica , in ceea ce priveste cosntitutionalitatea sau necostitutionalitatea acestuia numai Curtea Constitutionala se poate pronunta asupra acestuia.
Dac doriti sa va transferati (idiferent ce materie predati), trebuie sa aveti in vedere doua situatii diferite:1. daca sotia dumneavoastra s-a titularizat ianinte de anul 2011(inclusiv anul 2011),atunci ea este titulara la nivel de tara ( vezi art. 252 din Legea nr. 1 /2011).Poate beneficia de transfer in orice judet al tarii. Dar trebuie sa ai acordul atat la de la locul de unde pleaca, cat si de la noul loc de munca.2. Daca o persoana s-a titularizat incepand cu anul 2012, atunci ea este titulara la nivel de centru ( unele judete au avut doar un singur centru in are s-a desfasurat concursul. O persoana care a participat si s-a titularizat ,poate sa-si faca transfer doar la scolile care au fost cuprinse in acel centru. Daca in tot judetul a existat un singur centru ,atunci un titular isi poate face transferul in tot judetul.)Se mai numeste si titularizare la nivel de scoala.In cazul in care titularul doreste sa plece in alt judet, atunci trebuie sa sustina un nou concurs. Depinde in ce situatie se afla sotia dumneavoastra.
Referitor la metodologia de miscare a personalului didactic si nedidactic,acesta apare in fiecare an scolar, si este valabil pentru acel an scolar sau poate in decurs de doi ani.In acel ordin exista doua sau trei articole care cuprind conditiile minime care trebuie indeplinite de un profesor tittular care solicita pretransfer.Profesorul de religie nu se incadreaza ca personal auxiliar /nedidactic.In cazul in care nu ati gasit nici o conditie in plus cu privire la profesorul de religie,atunci nu cred ca sotia trebuie sa obtina binecuvantarea de la parohia din cadrul careia apartine noul loc de munca.Aceasta informatie poate fi obtinuta din doua locuri(de la isj si de la la persoana insarcinata de catre parohie cu eliberarea binecuvantarii, internet-scris metodoligie personal didactic an 2015-2016-conditii pentru profesor de religie-cadrul legal)
In ceea ce priveste obtinerea binecuvantarii, pot sa va comunic doar ca colega mea care era suplinitoare si preda religia,era obligata sa obtina aceasta binecuvantare in fiecare an. S-ar putea ca un profesor titular de religie sa nu fie obligat sa obtina in fiecare an binecuvantarea eliberata de parohie.Aceasta binecuvantare este analoga cu situatia referitoare la ocuparea unui post de profesor de sport ,specialitatea canotaj.Chiar daca un profesor poate participa la titularizare,si obtine nota, totusi nu se poate titulariza pe postul de profesor de sport ,daca nu indeplineste si aceasta conditie referitoare la specialitate...Trebuie citita bine metodologia de miscarea personalului didactic, pe care ati mentionat-o ,si sa vedeti daca pentru profesorii de religie exista aceasta conditie suplimentara.Aceasta se completeaza cu Legea educatiei actualizata pana la 2015-vedeti capitolul Statutul cadrului didactic.Daca sotia s-a titularizat dupa 2012,atunci v-a fi obligata sa mai sustina inca odata un nou concurs de titularizare.Profesorii care s-au titularizat la nivel de scoala ,sunt titulari la nivel de scoala. Directorii pot sa-i de-a afara cand vor.Daca profesorul vrea sa plece de la acea scoala, atunci pierde titularizarea.Titularizarea inseamna ocuparea unui loc de munca pe perioada nedeterminata.In acest caz, poate doar sa se detaseze in interesul scolii, an de an.
gabrielaandrei a scris:

Dac doriti sa va transferati (idiferent ce materie predati), trebuie sa aveti in vedere doua situatii diferite:1. daca sotia dumneavoastra s-a titularizat ianinte de anul 2011(inclusiv anul =========================more text=================================


Doamna, este evident ca sunteti foarte bine informata si ati si avut bunavointa de a aloca din timpul dvs. pentru ajutorul altora.
Ma surpinde sa constat ca, in scoala anului 2015, intr-o tara europeana, stat laic, se practica aceasta "binecuvantare", pentru a carei caracterizare nu gasesc un cuvant pe care moderatorul sa nu-l taie. Aceasta "facatura pe genunchi", cu scop electoral, dintre minister si BOR, vad ca produce efecte.
Vreau sa amintesc aici ca, in Romania, in legislatia muncii, exista o ordine: Constitutia, Codul Muncii, Legea, ordinul ministrului, ... regulemente de ordine interioara si, pe undeva, strecurat, acest protocol care, in opinia mea, are valoare juridica nula. Daca acordarea binecuvantarii se practica, si nimenea nu tipa, este okay; in cazul violului asupra femeii adulte ancheta se declanseaza doar la plangerea partii vatamate, numai in cazul minorei se declanseaza din oficiu.
In momentul in care, cineva, afectat in dreptul sau, va ajunge in instanta, acest protocol va fi spulberat. Fiindca ora de religie nu este ora de indoctrinare crestin ortodoxa! Daca eu vreau sa predau la o clasa de copii musulmani din Cogealac, popa nu-mi da binecuvantarea decat daca-i convertesc la crestinism si le predau biblia?
Desigur, doamna care a initiat forumul nu are energia, resursele, determinarea de a schimba lucrurile. Dansa nu are nici macar forta de a se informa, o face sotul dansei. Dar, ca sa citez motto-ul unui forumist de pe lista: Trebuie sa îndrăznesc, fie că izbutesc, fie că nu. (Euripides)
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Posturi pentru pensionari in invatamant cimpeanr cimpeanr Buna ziua, am o prietena care lucreaza ca si profesoara la un seminar catolic pana in acest an cand directorul a angajat o profesoara pensionara in locul ei si ... (vezi toată discuția)
Contract de muncã monicabercea monicabercea Aş vrea să ştiu dacă o persoană poate fi titular pe două posturi: profesor de religie şi preot paroh? (vezi toată discuția)