avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi banesti litigii de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi banesti litigii de munca

In urma unei decizii a Curtii de Apel am fost reintegrat pe pozitia detinuta inainte de concediere.

Pentru perioada procesului - 24 luni, angajatorul a fost de acord sa plateasca despagubiri indexate.

Intrebarea mea pentu dvs este daca pentru aceasta perioada de 24 de luni am dreptul si la zilele de concediu de odihna. Angajatorul sustine ca nu, si contravaloarea concediul de odihna neefectuat este inclusa in cele 24 de luni platite. Practic, argumentatia lor este ca in decursul unui an, 11 luni sunt de activitate si una de concediu, ei nefiind dispusi sa plateasca suplimentar peste 12 luni.

Ce parere aveti? Cum pot sa argumentez in favoarea mea daca considerati ca am dreptul sa beneficiez de aceste zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 10 Martie 2016
Executarea silita dupa obtinerea hotararii legalizate.
Revin cu o actualizare a spetei pentru recuperarea contravalorii zilelor de concediu dupa reincadrare.

Am depus o cerere de lamurire a dispozitivului pentru a ma edifica daca eram indreptatit la zile de concediu in perioada procesului. Cererea a fost respinsa de catre instant de apel pe motivul : « Salariatului i se cuvin toate drepturile decurgand din raportul de munca de care a fost lipsit din cauza angajatorului care l-a concediat in mod nelegal. Prin urmare, petentul nu este in vreun fel vatamat in drepturile cuvenite pentru perioada de la data concedierii, pana la data reintegrarii efective recunoscute chiar de lege, mai ales ca dreptul constand in compesarea in bani a concediului de odihna neefectuat in aceasta perioada face parte din drepturile salarile. Prin urmare, Curtea constata ca decizia poate fi executata in mod corespunzator, nefiind probleme legate de intinderea, aplicarea ori intelesul dispozitivului, iar simplul fapt ca angajatorul refuza sa aduca la indeplinire cererile salariatului nu poate conduce la aceasta concluzie. »

De aici fiecare a inteles ce a vrut si am ajuns la executare, care a decurs fara probleme.

Compania a facut contestatie la executare pe motivul : « creanta nu este certa » si sustine, uneori in contradictoriu :
Cazul 1 - A platit indemnizatia de concediu, si aceasta a fost inclusa in drepturile salarile déjà achitate, si
Cazul 2- Ca nu putea sa plateasca indemnizatia de concediu pentru perioada in litigiu deoarece aceasta se plateste la doar incetarea raportului de munca (raport de munca care a incetat prin acordul partilor dupa o zi de la repunerea in drepturi).
Oricum, considera in ambele cazuri ca nu mai datoreaza nimic.

Se poate ca judecatorul contestatie sa vada aici 2 cazuri distincte ?
1. Am castigat in instanta dreptul la zile de concediu si aveam dreptul sa le primesc in natura (imposibil in cazul de fata de vreme ce am incetat contractul).
2. La incetarea raportului de munca aceste zile trebuiau compensate in bani, insa nu apartin de prezenta speta. Adica va trebui sa initiez o actiune separata impotriva angajatorului pentru recuperarea contravalorii zilelor de concediu,

Pe de alta parte, as putea sa ridic o exceptie de putere a lucrului judecat? Ma gandesc ca in cazul unei actiuni noi ei ai putea foarte usor sa ridice exceptia si cazul ar ramane in aer..

Multumesc
Drepturile salariale le-ati primit ?

Daca da, le-ati comparat sa vedeti daca compensarea nu a fost inclusa in acea suma?
Sigur, am primit drepturile salariale, indexate in totalitate. De asemenea, cand am cerut zilele de concediu, mi-a fost achitata si contravaloarea pentru 9 zile (din totalul de 50 la care aveam dreptul pe perioada litigiului). - Reincadrarea si incetarea contractului de munca s-au petrecut in decurs de 3 zile.

Ce pot sa fac?

Pentru diferenta va trebui sa promovati o noua actiune daca mai sunteti in termenul de prescriptie de 3 ani.

Alte discuții în legătură

Dreptul la plata zilelor de concediu odihna existente in contract in cazul demisie DELPH DELPH Buna Ziua, Doresc sa stiu in cazul in care mi-am incetat contractul de munca in 17 august 2015 dupa incheierea concediului de maternitate in care am ramas din ... (vezi toată discuția)
Drepturi co la expirare preaviz Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, In cazul in care a expirat preavizul de 20 zile ptr restructurare post, iar salariatul nu a solicitat concediul de odihna ptr perioada lucrata, i ... (vezi toată discuția)
Concediul medical diminueaza zilele de concediu de odihna aferente aceluiasi an ciovica ciovica Daca in ultimele 12 luni (in acest interval fiind cuprinsa perioada noiembrie 2008-decembrie 2009) salariatul a avut 90 zile concediu medical si a efectuat ... (vezi toată discuția)