Daca data solicitarii incetarii raportului de munca va fi data de 18.05.,va trebui sa mergeti la munca in ziua respectiva, intrucat c.i.m. inceteaza la sfarsitul programului de munca.
Daca nu primiti notificarea privind incetarea c.i.m., atunci angajatorul nu o mai poate emite dupa aceasta data, incetarea c.i.m. facandu-se in codnitiile mentionate de art.55 C.mun.
Buna ziua,
Cele 90 de zile lucratoare, perioada de proba expira de facto in data de 15.05, asadar mai trebuie sa merg si luni, 18.05?Cum se poate stabili exact?De ce as fi obligat sa mai merg si in 18.05?
Referitor la cererea angajatorului de a mai ramane pana in 22.05, pentru a-mi plati si zilele de concediu(?!) corespunzatoare perioadei lucrate, mi se pare tentativa de furt.
In cazul in care, nu primesc notificare scrisa despre intreruperea colaborarii, din initiativa angajatorului, la finele perioadei de proba, ulteror,daca acest lucru survine cu art 55 lit c, din initiativa angajatorului, se acorda indemnizatia de somaj?
Multumesc
1. Calculul termenului se face potrivit textului de lege mai jos citat:
Art. 2553 C.civ. - Termenul stabilit pe zile
(1) Când termenul se stabileşte pe zile, nu se ia în calcul prima şi ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va împlini la ora 24,00 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie îndeplinit într-un loc de muncă, termenul se va împlini la ora la care încetează programul normal de lucru. Dispoziţiile Art. 2556 rămân aplicabile.
2. Art.55 lit.c C.mun. prevede modalitatea de incetare a unui c.i.m. si nu constituie temeiul de drept.
3. Art. 17 din Legea nr.76/2002:
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
si temeiul de drept in cazul in care spre exemplu nu primesc notificare scrisa la finele perioadei de proba si atunci sunt concediat, este unul dintre art enumerate de dvs ptr a beneficia de indemnizatie de somaj?
Ar trebui atunci sa insist sa primesc notificarea scrisa privind incetarea raporturilor de munca la finele perioadei de proba?
Multumesc anticipat
Pentru somaj , c.i.m. trebuie sa inceteze in baza articolelor mentionate de mine anterior.
Daca nu primiti notificare la sfarsitul perioadei de proba , atunci incetarea c.i.m. poate avea loc prin una din modalitatile mentionate in art.55 C.mun., dupa caz:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Incetarea de drept este prevazuta la art.56 C.mun., din care numai anumite litere va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. ca urmare a acordului partilor exclude posibilitatea sa se beneficieze de somaj (art.55 lit.b C.mun.)
Incetarea c.i.m. ca urmare a voinţei unilaterale a :
= salariatului . Aici avem incetarea c.i.m. prin demisie (art.81 )
= angajatorului. Aici avem :
- concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului (art.61 C.mun.). Numai lit.c si d dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
- concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului (art.65 C.mun.). Articol care da posibilitatea sa se beneficieze de somaj.